Voister förklarar

Vad är öppen källkod och vilka är fördelarna?

ÖppenKällkod_960x640.jpg

Allt oftare hör man förespråkare för öppen källkod betona hur viktig den är för både innovation och digitalisering. Vad är det som gör öppen källkod så bra? Voister förklarar argumenten. 

Definitionen av öppen källkod, open source på engelska, är att en kod som är gratis att använda och distribuera av alla. För att räknas som öppen källkod måste skaparna också tillåta att koden får modifieras fritt, att den inte får begränsas till särskilda programvarupaket eller själva begränsa andra program.

Varför blir öppen källkod säkrare?

Det här är en fråga som diskuteras flitigt, men genom att göra kod öppen för alla att läsa och granska får man i teorin ett enormt stort antal utvecklare som kan hitta buggar, säkerhetshål och dålig kod samtidigt som utvecklare utanför organisationen kan se så att upphovsmännen inte lagt in något som inte borde vara där. Däremot är det inget som säger att koden kommer att bli granskad bara för att den är tillgänglig. Däremot finns inga garantier att koden är korrekt eller säker bara för att den granskats av många. 

Vilka är de fördelarna med öppen källkod?

Det finns flera fördelar med öppen källkod. För den som utvecklar kod är det ett enklare sätt att spara tid genom att använda lösningar som är beprövade och tillgängliga, där någon annan gjort arbetet. Idag finns allt från små funktioner till stora system tillgängliga via någon av de stora open source-portalerna som GitHub. Ofta utvecklas de hela tiden.

Du är inte låst i en vertikal med endast en leverantör utan kan jobba med flera samarbetspartner, utveckla själv eller kombinera olika metoder efter behov.

En annan fördel med att ha en sådan struktur i utvecklingen är att det blir lättare att jobba med integrationen av nya funktioner eftersom du inte är låst till en leverantör. Du har också frihet att själv göra dina egna modifikationer för att bättre passa din verksamhet.

I och med att öppen källkod är gratis sparar du mycket pengar initialt vilket kan vara lämpligt för mindre projekt, företag och organisationer där budgeten kan vara stram. Även större organisationer kan få stora kostnadsfördelar på att inte behöva betala dyra licenser.

Vad är negativt då?

Ingenting är gratis i världen, inte heller gratis programvara. Även om källkoden är gratis är kanske inte implementeringen och utrullningen det, precis som drift och support.

I och med att öppen källkod ofta utvecklas av entusiastiska programmerare är det inte säkert att dokumentationen är lika adekvat som koden i sig själv. Du kan behöva sätta dig in i funktionaliteten på egen hand vilket ibland kan vara både tidsödande och krångligt.

Precis som att alla kan läsa koden och se att den är okej kan också malwareskapare granska koden för att leta efter potentiella luckor att utnyttja.

Var hittar jag öppen källkod?

En av de allra största portalerna är Github.com där det finns mycket öppen källkod att ta del av. På Opensource.org kan du läsa mer om initiativet, definitioner och ställa frågor.

25 juli 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel Guerrerovoister förklararFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng