Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

gdpr

GDPR, General Data Protection Regulation, kommer att beröra alla verksamheter, oavsett storlek. Privata som offentliga verksamheter måste hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. För att skydda dig som individ, som anställd, och som EU-medborgare. För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister.

Läs mer Dölj

fem personer står med var sin mobil och tittar i varandras mobiler.jpg

Foto: Adobestock

GDPR ger dig som individ möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem. Detta gäller även för företag som utanför EU om de hanterar EU-medborgares personuppgifter. Om direktivet inte efterlevs väntar böter. 

Mer läsning

ryggen på en liten flicka som håller en äldre man i sjukhussäng i handen.jpg

Dålig koll på NIS

13 feb 2019 säkerhet

NIS-direktivet har trätt i kraft sedan länge men engagemanget varierar beroende på sektor. Än så länge har bara ett fåtal aktörer inom hälsa- och sjukvård anmält att de omfattas av direktivet. Och nu börjar även tillsynsmyndigheterna att tröttna på att så få anmäler sig. 

eifeltornet med löv i förgrunden och en liten motorbåt i vattnet framför.jpg

Svensk GDPR på export

7 feb 2019 säkerhet

Datainspektionen ska leda arbetet med att ta fram nya EU-riktlinjer för vilken tolkning och vilka skyldigheter som gäller för begreppen personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde.

gdpr-960640.jpg

GDPR-skydd i O365

6 feb 2019 säkerhet

En ny tjänst i Microsoft 365 ska göra det lättare att efterfölja alla kraven som dataskyddsförordningen GDPR innebär.

google-gdpr.jpg

Google GDPR-granskas

22 jan 2019 säkerhet

Efter klagomål så startar Datainspektionen en tillsyn mot Google. Det som ska granskas är hur Google samlar in och använder svenska användares platsdata.

litet förvnånat barn tittar in i kameran.jpg

Skolåret 2018

3 jan 2019 it i skolan

Införandet av GDPR, utökad fjärrundervisning och tillgång till big data är några av förändringarna för skolan under 2018. Samtidigt är bristen på lärare och skolledare stor och under 2019 finns det många frågor att ta tag i.

tjej klättrar i berg i ett grand canyon-liknande landskap.jpg

Säkerhetsåret 2018

20 dec 2018 säkerhet

Lösningar inom IoT står för en allt större del av hot och risker och medan hypen för kryptovalutor minskar så blir blockkedjor allt hetare och kan regleringar som GDPR vara en hjälp till ett säkrare samhälle. 

soldat-ovar-skytte-med-automatvapen.jpg

Hemläxa för FRA-lag

19 dec 2018 säkerhet

En utredning på uppdrag av Försvarsdepartementet har tagit fram förslag till nya lagar och förordningar som ska reglera hur Försvarsmakten och FRA, Försvarets Radioanstalt, får hantera personuppgifter. Nu efterlyser Datainspektionen en mer ingående analys av hur detta påverkar skyddet av den personliga integriteten.

vantar-pa-tunnelbanan.jpg

GDPR-hot på tuben

7 dec 2018 säkerhet

Datainspektionen ska granska hur SL, Stockholms lokaltrafik, vill använda kroppsburna kameror för biljettkontrollanterna i lokaltrafiken.

people-cloud-960640.jpg

Forskning för säkrare moln

21 nov 2018 säkerhet

Företag använder sig ofta av molntjänster för att analysera stora mängder data, vilket kan innebära att den personliga integriteten och kontrollen över datan minskar. Nu startar ett innovationsprojekt, med bland annat Karlstads universitet och Eurecom, som ska försöka lösa problemet.