Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

gdpr

GDPR, General Data Protection Regulation, kommer att beröra alla verksamheter, oavsett storlek. Privata som offentliga verksamheter måste hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. För att skydda dig som individ, som anställd, och som EU-medborgare. För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister.

Läs mer Dölj

fem personer står med var sin mobil och tittar i varandras mobiler.jpg

Foto: Adobestock

GDPR ger dig som individ möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem. Detta gäller även för företag som utanför EU om de hanterar EU-medborgares personuppgifter. Om direktivet inte efterlevs väntar böter. 

Mer läsning

liten bil en bubbla mot blå bakgrund.jpg

Google vill reglera AI

21 jan 2020 säkerhet

Chefen för Googles moderbolag Alphabet, Sundar Pichai, vill se en reglering för AI-tekniken. Det skriver han i en debattartikel i Financial Times.

foton-ovanifran.jpg

Mrkoll bötfälls

17 dec 2019 säkerhet

Datainspektionen har beslutat att ge Mrkoll en sanktionsavgift på 35 000 euro. Sajten har brutit mot kreditupplysningslagen och GDPR.

krimvarden.jpg

Ny koll av myndigheter

11 dec 2019 säkerhet

Nu ska Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Kustbevakningen, Kriminalvården och Tullverket granskas för att se om de har tillräckliga rutiner för att detektera och rapportera incidenter rörande personuppgifter. 

två parn står mot lila bakgrund och tittar i vars en telefon.jpg

GDPR lyft för appar

11 nov 2019 säkerhet

Införandet av GDPR har haft en positiv effekt på appars tillgång till privat data och på så sätt har den personliga integriteten stärkts. Samtidigt återstår en del arbete med appar som fortfarande har åtkomst till fler funktioner än vad deras integritetspolicy beskriver.

flygplan flyger på blå himmel.jpg (1)

SKL:s guide till molnet

6 nov 2019 säkerhet

För att lättare kunna fatta rätt beslut om molntjänster har SKL tagit fram en vägledning för kommuner och regioner. Guiden omfattar både säkerhetsmässiga och juridiska avvägningar.

hand håller i liten kundvagn framför guld bakgrund.jpg

Forska om personuppgifter

5 nov 2019 säkerhet

Mer forskningsmedel om hur personuppgifter används på dagens digitala marknader. Det föreslår Datainspektionen, Konsumentverket och Konkurrensverket i ett gemensamt inspel till regeringen.

lådor som flyger.jpg

Inspektion på Postnord

31 okt 2019 säkerhet

Datainspektionen granskar Postnord och Cdon för att ta reda på hur bolagen använder samtycke för att samla in kunduppgifter. Samtycke är just nu ett prioriterat område för Datainspektionen. 

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

ansiktsigenkanning960640.jpg

Ansiktsigenkänning lagligt

29 okt 2019 säkerhet

Datainspektionen har bedömt polisens planerade användning av ansiktsigenkänning som laglig. Däremot måste polisen ange hur länge man har tänkt spara uppgifterna.