Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

gdpr

GDPR, General Data Protection Regulation, kommer att beröra alla verksamheter, oavsett storlek. Privata som offentliga verksamheter måste hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. För att skydda dig som individ, som anställd, och som EU-medborgare. För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister.

Läs mer Dölj

fem personer står med var sin mobil och tittar i varandras mobiler.jpg

Foto: Adobestock

GDPR ger dig som individ möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem. Detta gäller även för företag som utanför EU om de hanterar EU-medborgares personuppgifter. Om direktivet inte efterlevs väntar böter. 

Mer läsning

vantar-pa-tunnelbanan.jpg

GDPR-hot på tuben

7 dec 2018 säkerhet

Datainspektionen ska granska hur SL, Stockholms lokaltrafik, vill använda kroppsburna kameror för biljettkontrollanterna i lokaltrafiken.

people-cloud-960640.jpg

Forskning för säkrare moln

21 nov 2018 säkerhet

Företag använder sig ofta av molntjänster för att analysera stora mängder data, vilket kan innebära att den personliga integriteten och kontrollen över datan minskar. Nu startar ett innovationsprojekt, med bland annat Karlstads universitet och Eurecom, som ska försöka lösa problemet.

slar-in-fina-julklappar.jpg

GDPR utmanar e-handeln

15 nov 2018 säkerhet

Nordiska konsumenter blir alltmer tveksamma till hur näthandelsföretag använder persondata. Två av tre konsumenter tror att företagen delar kunduppgifterna med en tredje part och är mycket, eller ganska oroliga över hur uppgifterna används.

domarklubba-och-amerikanska-flaggan.jpg

Så påverkar Cloud Act

24 okt 2018 säkerhet

Cloud Act innebär att amerikanska myndigheter kan begära ut data från amerikanska molnleverantörer, oavsett var i världen informationen och servrarna finns. Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft, ger sin syn på vad lagen kan betyda för Sverige.

lakare-med-patient.jpg

Ris och ros i GDPR-granskning

24 okt 2018 säkerhet

För första gången sedan GDPR infördes den 25 maj i år har Datainspektionen sett över hur den viktiga artikel 37 efterlevs bland svenska företag och myndigheter. Resultaten visar att det finns en del att jobba på, inte minst bland teleoperatörerna.

poliser-960640.jpg

Nu prövas Polisen

22 okt 2018 säkerhet

Enligt den nya brottsdatalagen så ska brottsbekämpande myndigheter ha en förteckning av de register de har som berörs av lagen. Nu sätter Datainspektionen igång sin första granskning av detta.

people-gdpr-960640.jpg

Nu granskas GDPR

19 okt 2018 säkerhet

Datainspektionen startar flera större granskningar kring hur GDPR efterföljs. En av dem rör samtycke som rättslig grund för att samla in och använda personuppgifter.

björnunge står på en död tall på marken i solen.jpg
Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Sveaskog rensar upp med Veritas

3 sep 2018 säkerhet

Ett effektivt GDPR-arbete och mindre backup- och lagringskostnader. Det blev resultatet när Sveaskog satsade på Veritas Data Insight och Enterprise Vault. Nu har Sveaskog tagit bort drygt en tredjedel av tidigare sparad data. 

många människor med suddiga ansikten på en gata.jpg video

Jakten på transparent säkerhet

27 aug 2018 säkerhet

Alla kommuner står inför samma utmaning inom säkerhet. Att hantera balansgången mellan att erbjuda enkla lösningar till sina medborgare, samtidigt som integriteten och säkerheten ska vara hög. Det menar Anders Olsson, CIO i Gävle kommun och Markus Bylund, strategichef för it och digitalisering i Uppsala kommun.