Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

gdpr

Alla kommer beröras av GDPR. Alla verksamheter, oavsett storlek, privata som offentliga måste hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. För att skydda dig. Som individ. Som anställd. Som EU-medborgare. För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister.

Läs mer Dölj

Samtycke till informationslagring

Som individ ska du få möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem.

Framgång för e-förvaltning

19 apr 2018 säkerhet

kvinna-vid-dator-i-vackert-ljus.jpg kvinna-vid-dator-i-vackert-ljus.jpg kvinna-vid-dator-i-vackert-ljus.jpg

Snart kan myndigheter fatta beslut om till exempel en biståndsansökan enbart baserat på inhämtade personuppgifter. Beslutet är viktigt för den offentliga sektorns fortsatta digitalisering.

Gratis kurs i GDPR

17 apr 2018 säkerhet

amelia-andersdotter-internetaktivist.jpg amelia-andersdotter-internetaktivist.jpg amelia-andersdotter-internetaktivist.jpg

Karlstads universitet har tagit fram ett utbildningsmaterial om de tekniska aspekterna av personlig integritet på nätet. Materialet kan användas av företag och organisationer som förbereder sig för GDPR.

GDPR och hot mot AI

20 mar 2018 säkerhet

AdobeStock_55861092.jpeg AdobeStock_55861092.jpeg AdobeStock_55861092.jpeg

De flesta har idag koll på GDPR och personuppgifter men vad gäller när datan används till AI? Michael Veale, University College i London, forskar om öppenheten hos algoritmiska system i beslutsfattandet.

25 maj - aj aj eller raj raj?

1 mar 2018 säkerhet

kaos-trafik-960640.jpg kaos-trafik-960640.jpg kaos-trafik-960640.jpg

Missnöjda kunder som ställer krav och företag som kanske inte är klara i sin GDPR-struktur. Det är vad som antagligen kommer att hända den 25 maj då GDPR träder i kraft. Samtidigt är organisationen på Datainspektionen långt ifrån redo att möta anstormningen.

Utpressning ökar med GDPR

22 feb 2018 säkerhet

stort-antal-personer-passerar-torg-som-liknar-schackspel.jpg stort-antal-personer-passerar-torg-som-liknar-schackspel.jpg stort-antal-personer-passerar-torg-som-liknar-schackspel.jpg

Lösensumma för att inte sprida stulna personuppgifter kan bli cyberkriminellas nya utpressningshot. Nu blir företag som följer GDPR brottslingarnas nya offer. Det visar en ny rapport om it-säkerhet under 2017 och 2018.

Så lyfter GDPR affären

6 feb 2018 säkerhet

två män i blåa kläder studerar ett stort kugghjul.jpg två män i blåa kläder studerar ett stort kugghjul.jpg två män i blåa kläder studerar ett stort kugghjul.jpg

Caroline Olstedt Carlström är en av Sveriges främsta dataskyddsexperter som under tiden på Klarna snabbt insåg möjligheterna med en god datahantering. För Caroline är GDPR ytterligare en möjlighet att skapa ordning på allt.

Voister förklarar

NIS-direktivet

15 jan 2018 Voister förklarar

flygplan-i-luften.jpg flygplan-i-luften.jpg flygplan-i-luften.jpg

Den 10 maj träder det fortfarande relativt anonyma NIS-direktivet i kraft över hela EU. Voister reder ut varför, vad NIS är, vilka som berörs och hur man efterföljer det. 

Säkerhetsåret 2017

27 dec 2017 säkerhet

folk.jpg folk.jpg folk.jpg

Skandalen på Transportstyrelsen, allt mer GDPR-oro och ett exploderande antal ransomware-attacker - säkerhetsåret 2017 har varit intensivt. Och inget tyder på en avtrappning nästa år. Voister summerar 2017 och blickar framåt.

Branscher i samarbete inför GDPR

19 dec 2017 säkerhet

branscher-samarbete-gdpr.jpg branscher-samarbete-gdpr.jpg branscher-samarbete-gdpr.jpg

Sveriges bemanningsföretag har gått samman för att reda ut frågetecknen inför GDPR. Ett av de deltagande företagen är Alpha CE, som rekommenderar fler branscher att göra på liknande sätt.