Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

gdpr

GDPR, General Data Protection Regulation, kommer att beröra alla verksamheter, oavsett storlek. Privata som offentliga verksamheter måste hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. För att skydda dig som individ, som anställd, och som EU-medborgare. För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister.

Läs mer Dölj

fem personer står med var sin mobil och tittar i varandras mobiler.jpg

Foto: Adobestock

GDPR ger dig som individ möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem. Detta gäller även för företag som utanför EU om de hanterar EU-medborgares personuppgifter. Om direktivet inte efterlevs väntar böter. 

Mer läsning

Riksdagshuset Med Blå Himmel

Ny dataplan

11 aug 2020 säkerhet

Regeringen ger nu flera myndigheter i uppdrag att ta fram lösningar så privatpersoner får en ökad insyn och kontroll på sin persondata inom offentlig förvaltningen. Tanken är att lösningarna även ska kunna integreras för privat sektor. 

Ansiktsigenkänning 960640

Grönt för igenkänning

30 jun 2020 säkerhet

Datainspektionen har beslutat att tillåta anonym ansiktsigenkänning. Tanken är att tekniken ska göra det lättare att förstå kundbeteenden i fysisk handel.

Godis Veritas Data
video
Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Säker data med Veritas

26 jun 2020 säkerhet

Allt färre företag klassificerar sin data, det finns en ökad oro för kostnader i molnet och kritisk nertid för it ökar. Det visar en ny undersökning från Veritas. För att komma åt problemen krävs mer kontroll av information och ett ökat fokus på säkerhet.

En Emoji Med Solbrillor Och Coronamask
video

VGR:s snabba chattbot

28 maj 2020 digit

På extremt kort tid lanserade VGR en chattbot med frågor och svar om covid-19. Snabbheten kommer från en tydlig digitaliseringsstrategi och bra samarbeten och molntjänster. Nu är siktet inställt på att ta fram digitala lösningar för individbaserad vård. 

Gdpr Säter

GDPR-säkra Säter

26 maj 2020 digit

Säters kommun använder ett verktyg för att identifiera och skapa ordning i ostrukturerad data. Det har lett till rensade filservrar, att GDPR efterföljs och helt nya sätt att samarbeta.

Nätfiske 960640

Varning för nätfiske

26 maj 2020 säkerhet

Nästan var tionde personuppgiftsincident orsakas av ett it-angrepp och det vanligaste är nätfiske där mottagaren via mejl klickar på länkar. Det visar en ny rapport från Datainspektionen.

folk-pa-stan.jpg

Googles miljonbot

11 mar 2020 säkerhet

Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift mot Google på 75 miljoner kronor. Sanktionen beror på att bolaget brister i hur de hanterar rätten att få sökresultat borttagna.

halsa-sjukvard.jpg

Incidenter fördubblas

9 mar 2020 säkerhet

Antalet incidenter med personuppgifter fördubblades hos myndigheter och hälso- och sjukvården under 2019. Det visar Datainspektionens nya rapport. 

öron på hund mot gul bakgrund.jpg
video

Lyssna in skyddet

27 feb 2020 säkerhet

Utvecklingen inom it-säkerhet går snabbt och att omge sig av kompetenta personer och lyssna på experter är två centrala delar för all verksamhet Det menar Pierre Pilstål, CIO, Plockmatic Group.