Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

gdpr

GDPR, General Data Protection Regulation, infördes i maj 2018 som ett sätt att få offentliga verksamheter att hantera personuppgifter på ett korrekt sätt, och berör alla verksamheter, oavsett storlek. Detta för att skydda dig som individ, som anställd, och som EU-medborgare. 

Läs mer Dölj

fem personer står med var sin mobil och tittar i varandras mobiler.jpg

Foto: Adobestock

GDPR ger dig som individ möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem. Detta gäller även för företag som utanför EU om de hanterar EU-medborgares personuppgifter.

För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister. Om direktivet inte efterlevs väntar böter. 

Här kan du läsa Voisters alla artiklar om GDPR.

Mer läsning

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Folk Pa Stan 960640

Stort gdpr-missnöje

20 okt 2020 säkerhet

Datainspektionen tar årligen emot 3 000 klagomål om hantering av personuppgifter, vilket är en kraftig ökning. Av klagomålen avser 25 procent brister i medborgarnas rättigheter, till exempel att få registerutdrag och att personuppgifter raderas.

Tjej Håller Ett Like Hjärta I Papp Ovanför Huvudet Som Hon Tittar På Och Ler Brett

Irland granskar Insta

19 okt 2020 säkerhet

Instagram granskas av den irländska motsvarigheten till Datainspektionen. Bakgrunden är att plattformen kan ha misslyckats med att skydda data som rör personer under 18 år.

H&M Foto 960640

Bot för medarbetardata

6 okt 2020 säkerhet

Insamling av känslig data om anställda i ett servicecenter i Tyskland har lett till gdpr-böter för H&M som nu ska betala motsvarande 367 miljoner kronor. Bolaget kommer även att ersätta de medarbetare som berörs.

Ett Öga På En Kvinna

Chefens lagliga koll

5 okt 2020 säkerhet

Arbetsgivaren får kontrollera medarbetarens it-utrustning, men däremot är till exempel varken loggning eller gps-positionering generellt okej. Det anser Datainspektionen som nu har tagit fram nya riktlinjer i enlighet med gdpr.

Datainspektionen Folk På Stan

Nya Datainspektionen

2 okt 2020 digit

Vid årsskiftet byter Datainspektionen namn till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Förändringen beror delvis på införandet av EU:s dataskyddsförordning GDPR.

Gdpr Hjalp Hund

Hjälp med GDPR

9 sep 2020 säkerhet

GDPR gör skillnad på personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbiträden. Därför har Datainspektionen varit med och tagit fram en vägledning som ska klarlägga gränsdragningen mellan rollerna och ge klarhet i vilka följderna blir när man har någon av dem. 

Eu Flagga Gdpr 960640

620 mkr i böter

28 aug 2020 säkerhet

Sedan gdpr trädde i kraft 2018 har det delats ut böter på drygt 620 miljoner kronor. Italien har dömt överlägset högst belopp, närmare bestämt 470 miljoner och tvåa på listan är Sverige.

Riksdagshuset Med Blå Himmel

Ny dataplan

11 aug 2020 säkerhet

Regeringen ger nu flera myndigheter i uppdrag att ta fram lösningar så privatpersoner får en ökad insyn och kontroll på sin persondata inom offentlig förvaltningen. Tanken är att lösningarna även ska kunna integreras för privat sektor.