Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

gdpr

GDPR, General Data Protection Regulation, kommer att beröra alla verksamheter, oavsett storlek. Privata som offentliga verksamheter måste hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. För att skydda dig som individ, som anställd, och som EU-medborgare. För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister.

Läs mer Dölj

fem personer står med var sin mobil och tittar i varandras mobiler.jpg

Foto: Adobestock

GDPR ger dig som individ möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem. Detta gäller även för företag som utanför EU om de hanterar EU-medborgares personuppgifter. Om direktivet inte efterlevs väntar böter. 

Mer läsning

spotify-datainspektionen.jpg

Nu granskas Spotify

12 jun 2019 säkerhet

Datainspektionen ska se över hur Spotify behandlar rätten till registerutdrag. Granskningen ska ske då myndigheten blivit varse om att brister kan finnas i detta arbete.

födelsedagstårta 1 år.jpg

GDPR ett år senare

21 maj 2019 säkerhet

Tre av fyra svenskar oroar sig över hur deras personuppgifter används av företag. Och var sjätte medborgare har utnyttjat någon av rättigheterna som kom med GDPR, som bland annat rätten att bli glömd. Det visar Datainspektionens första rikstäckande integritetsrapport.

en röd bil kör ut från en parkering på en parkeringsplats med andra bilar.jpg video

Easyparks säkra lösning

18 apr 2019 säkerhet

Easypark har över 7 miljoner användare i totalt 1 000 städer. Med så mycket information om enskilda personer krävs det att säkerhet är en självklar del i all utveckling. En stor hjälp i det arbetet är ramverken ISO och NIST.

trojansk-hast.jpg

Största säkerhetshålen

18 apr 2019 säkerhet

Hela 77 procent saknar en beredskapsplan mot cyberattacker, och av de som har en plan så är det bara 54 procent som regelbundet testar den. Det visar en ny rapport från IBM Security.

bild tagen från en scooter fram på en stad.jpg

Rörligare med Rise

5 apr 2019 digit

Tillgång till data från kollektivtrafiken är en nyckelfaktor för att kunna utveckla nya smarta transportlösningar i våra städer. Nu går de nordiska aktörerna inom kollektivtrafiken samman i en satsning för att tillgängliggöra öppna data av hög kvalitet som stimulerar nytänkande.

afghansk hund tittar i kameran.jpg

Klarna granskas

3 apr 2019 säkerhet

Datainspektionen inleder en granskning av betalningslösningsföretaget Klarna efter att ha tagit del av företagets dataskyddspolicy och ett flertal klagomål.

piller-sjukhus.jpg

Åtta vårdgivare granskas

26 mar 2019 säkerhet

Datainspektionen inleder en granskning av åtta vårdgivare. Bland annat ska det undersökas huruvida personal endast kan komma åt de patientuppgifter som de behöver för att utföra sina uppgifter.

tre-masker-i-venedig.jpg
voister paper ansiktsigenkänning

Bättre skola med ansiktsigenkänning

22 mar 2019 it i skolan

Lärande i Sverige genomför en pilot där man undersöker möjligheterna med ansiktsigenkänning för att underlätta för lärarna. Idag lägger de upp till 40 minuter om dagen för närvarokontroll av elever. Tid som istället kan läggas på undervisning. 

vardguiden960640.jpg

Ny granskning av 1177

7 mar 2019 Säkerhet

Datainspektionen går vidare med sin granskning av Vårdguiden och kommer nu att undersöka bolaget Inera, som ägs av SKL företag samt kommuner och regioner.