Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

gdpr

GDPR, General Data Protection Regulation, kommer att beröra alla verksamheter, oavsett storlek. Privata som offentliga verksamheter måste hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. För att skydda dig som individ, som anställd, och som EU-medborgare. För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister.

Läs mer Dölj

fem personer står med var sin mobil och tittar i varandras mobiler.jpg

Foto: Adobestock

GDPR ger dig som individ möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem. Detta gäller även för företag som utanför EU om de hanterar EU-medborgares personuppgifter. Om direktivet inte efterlevs väntar böter. 

Mer läsning

profilen av en kvinna i profil.jpg

Böter för igenkänning

21 aug 2019 säkerhet

Det blir 200 000 kronor i böter för Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå som har använt ansiktsigenkänning för att göra närvarokoll av elever under lektioner. Men it-strateg och tidigare rektor Tommy Lindmark säger att han inte håller med om Datainspektionens beslut.

datainspektionen-gdpr-eu.jpg

Sveriges ansvar för GDPR

23 jul 2019 säkerhet

Nu blir Datainspektionen ordförande för en EU-arbetsgrupp med uppgiften att se över och harmonisera sanktionsavgifterna vid regelbrott mot GDPR. I ett nästa steg kommer de svenska riktlinjerna också revideras.

sverige-usa-cloudact.jpg

Esam om Cloud Act-kritik

12 jul 2019 säkerhet

Esam står fast vid uttalandet om att Cloud Act kan innebära sekretessproblem för svensk offentlig sektor. Efter kritik att uttalandet var fel och förhastat så menar Esam att den amerikanska lagen kan bryta mot svenska Offentlighets- och sekretesslagen och kanske även mot GDPR. 

sjukvården.jpg

Fler 1177-granskningar

3 jul 2019 it i vården

Efter vinterns avslöjanden om 1177 Vårdguiden inledde Datainspektionen en rad granskningar. Nu fortsätter det arbetet med tillsyn mot bland annat Region Stockholm som anlitat företagen MedHelp och Inera.

skola-stockholm-stad.jpg

Stockholms stad granskas

28 jun 2019 säkerhet

Datainspektionen ska, efter att ha mottagit ett antal anmälningar, granska hur Stockholms stad hanterar skolpersonalens rätt att ta del av elevuppgifter.

skor-960640.jpg

Ansiktsigenkänning vs GDPR

27 jun 2019 säkerhet

Datainspektionen har startat en granskning mot en butik som planerar att använda teknik för ansiktsigenkänning för att analysera kundbeteenden. 

poliser-sergels-torg.jpg

Polisen granskas

24 jun 2019 säkerhet

Datainspektionen har inlett en granskning av Polisen och Ekobrottsmyndigheten och om de båda brottsbekämpande myndigheterna har rutiner för att upptäcka, rapportera och hantera personuppgiftsincidenter.

spotify-datainspektionen.jpg

Nu granskas Spotify

12 jun 2019 säkerhet

Datainspektionen ska se över hur Spotify behandlar rätten till registerutdrag. Granskningen ska ske då myndigheten blivit varse om att brister kan finnas i detta arbete.

födelsedagstårta 1 år.jpg

GDPR ett år senare

21 maj 2019 säkerhet

Tre av fyra svenskar oroar sig över hur deras personuppgifter används av företag. Och var sjätte medborgare har utnyttjat någon av rättigheterna som kom med GDPR, som bland annat rätten att bli glömd. Det visar Datainspektionens första rikstäckande integritetsrapport.