Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vårdåret 2017

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

Text Tim Leffler Foto adobestock 29 december 2017 it i vården

Stetoskop och dator.jpg

Mer samarbete över gränserna är en vision som verkar delas av som alla som sysslar med verksamhetsutveckling i det offentliga Sverige. Och visst ser utvecklingen lovande ut.

Ett sätt att öka samverkansgraden kan vara att göra som Götene, Lidköping, och Skara kommun i början av 2000-talet: de slog ihop sina it-avdelningar och skapade Göliska IT. På så sätt kan en skola prova en lösning i en kommun, samtidigt som en annan kommun testar en lösning för äldrevården – och sedan kan man plocka russinen ur digitaliseringskakan och lära av varandras erfarenheter inför kommande investeringar.

Smartare välfärd

Ett annat gott exempel på samverkan är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som tillsammans med Vinnova driver ett program med plats för 20 kommuner som stöd för att driva utvecklingen mot smartare välfärd. I det så kallade LEDA-projektet deltog Karlskrona, Trelleborg, och Skellefteå för att bara nämna några. I mitten av november utses också den kommun som kommit långt och kan ses som en inspiration för andra. Denna gång gick priset till Stockholms kommun, och deras arbete för en smartare och mer hållbar stad.

LEDA för smartare välfärd är ett bra exempel på vilka möjligheter som öppnar sig när kommuner samarbetar, menar chefer från både SKL och Vinnova, och det är en förutsättning för hur Sverige klarar framtidens välfärdsutmaningar där mycket arbete återstår.

Helsingborg är ett annat exempel på en kommun som jobbar hårt med digitalisering och där e-hälsa är en nyckel till att erbjuda patienter och vårdtagare mer kontroll över sina liv, sin vård, och sitt välbefinnande. Möjligheterna för den här typen av proaktiv vård bara växer och växer.

Sveriges bästa sjukhus i Kalmar

Landstinget i Kalmar län driver tre av Sveriges bästa sjukhus och ambitionen är att bli bättre varje dag. Här arbetar it- och vårdpersonal mot samma mål - ännu ett exempel på styrkan i samverkan - och har på olika sätt utvecklat vården i en kommun där många har långt till vårdcentraler och sjukhus.

Landstingen i Skåne och Norrbotten utnyttjar också vår ständigt uppkopplade vardag med sina digitala ungdomsmottagningar, och Min vård i Dalarna utmanar den populära Kry-appen genom att erbjuda rådgivning direkt i telefonen. Den smarta telefonen öppnar verkligen upp för appar av alla möjliga slag som kan hjälpa dig att hjälpa dig själv.

Även om det är långt till mål råder det ingen brist på bra idéer och olika sorters smarta lösningar – utmaningen är att hitta vägar att implementera dem. Kanske kommer forskarna på Högskolan Väst identifiera liknande bromsklossar som HIMSS, som i sin undersökning fann att återkommande problem är en otydlig politisk styrning.

Miljarder mer i skatt

Den dystra sanningen är att vi riskerar vår välfärd om vi inte lägger på ett kol. Antingen det, eller så behöver vi betala uppskattningsvis 300 miljarder mer i skatt i framtiden för att Sverige ska gå runt. Det spår i all fall Cisco och McKinsey.

I Sverige finns också bra förutsättningar för företag och start-ups. Gleechi är ett sådant exempel, och deras VR-lösning testas med lovande resultat av stroke-patienter för att träna upp deras spatiala förmåga. Detta parallellt med att svenska forskare ger oss ny kunskap om den här typen av rehabiliteringsmetoder.

Och då har vi inte ens nämnt all forskning som går till att utveckla nya smarta robotar som kan hjälpa oss när vi behöver. Alltifrån robottandläkare till målsökande cancermedicin.

Ska vi sammanfatta läget för digitaliseringen inom vården så här lagom till att nyårsklockorna ringer är det ändå möjligheterna som sticker ut; det råder ingen brist på innovation och det råder ingen brist på människor som varje dag arbetar för att göra livet bättre för oss alla. Vi lever i ett av världens tryggaste länder om olyckan eller sjukdomen är framme. Men för att förvalta det krävs mer förändrings- och samarbetsvilja inom och mellan organisationer och expertis. Nu ser vi fram mot ett valår och allt är möjligt.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_136906517_2.jpg

Gammal är äldst i Skellefteå

23 okt 2017 it i vården

För att ta reda på vad seniorer tycker och tänker när det gäller smarta, trygga hem vänder sig Skellefteå kommunen till experterna – seniorerna själva som vid sittande bord bekräftar för politiker och andra beslutsfattare att ålder bara är en siffra när det gäller digitalisering.

karlskronaWEBB2.jpg (1)

Visbo välkomnar Karlskronas äldre

19 sep 2017 it i vården

Med smarta visningslägenheten Visbo vill Karlskrona erbjuda sina äldre invånare inspiration och förståelse för hur ett digitaliserat hem kan erbjuda en tryggare och enklare vardag. Nu är kommunen en av fem finalister i Årets Digitaliseringskommun 2017.

jardenberg 1.jpg

”Eleverna drabbas av stolpskotten”

29 jun 2017 it i skolan

Joakim Jardenberg, debattör och en av nyckelpersonerna i skolans digitalisering, publicerade ett inlägg på Facebook med uppmaningen att ”parkera ett stort antal pedagoger, skolledare och skolpolitiker i utvisningsbåset”. Voister har stämt av läget med Joakim Jardenberg. 

AdobeStock_167757143_2.jpg

Trelleborg prisat för sitt mod

2 okt 2017 it i vården

Socialförvaltningen i Trelleborg har visat vad kreativitet och synergieffekter kan erbjuda medarbetare och vårdtagare. Mer arbetstid med människor och betydligt kortare handläggningstider är bara några resultat för kommunen som uppmärksammats med Guldlänken för sitt mod i förändring.

skolbarn välfärd.jpg

Skattehöjning eller digitalisering

6 dec 2017 ledarskap

Sveriges offentliga sektor kan spara in 290 miljarder kronor per år genom digitalisering – annars hotar en skattehöjning eller en nedmontering av välfärden. Det visar en ny rapport från McKinsey och Cisco som presenterades under Digigov.

barnbarn och morfar el farfar kramas på en bänk i naturen.jpg

Utan robotar ingen välfärd

10 okt 2018 digit

För att vi ska klara av framtidens utmaningar inom välfärdssektorn krävs det att betydligt fler arbetsuppgifter automatiseras. Det menar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

tekning i hockey.jpg

Umeå i elitserien

13 maj 2019 digit

Umeå tar ett samlat grepp om digitaliseringen för att på bästa sätt leverera god välfärd, service och tjänster till kommunens invånare, företag och besökare. Nu är Umeå nominerad till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun.

goteborg-ai.jpg

Göteborg navet för AI

8 feb 2019 digit

Det nationella centret AI Innovation of Sweden har öppnats. Satsningen ska fungera som en motor i det svenska AI-ekosystemet.

fin-gard-i-sno.jpg

Täckning under klubban

12 dec 2018 digit

Mer frekvenser till mobilt bredband i hela landet och upp till 300 miljoner kronor till utbyggnad av ny täckning i glesbygd. Det är mycket som avgörs när PTS startar auktionen för att dela ut tillstånd att använda radiosändare i 700 MHz-bandet.