Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Visbo välkomnar Karlskronas äldre

karlskronaWEBB2.jpg (1)

Med smarta visningslägenheten Visbo vill Karlskrona erbjuda sina äldre invånare inspiration och förståelse för hur ett digitaliserat hem kan erbjuda en tryggare och enklare vardag. Nu är kommunen en av fem finalister i Årets Digitaliseringskommun 2017.

– Visbo har varit mycket uppskattat. Vi har varit ute och lyssnat hos kommunens seniorer vilka behov som finns, och i visningslägenheten visar vi upp förslag på hur dessa behov kan tillgodoses, säger Eva Herbertsson, utvecklingschef på Äldreförvaltningen i Karlskrona kommun.

Kort om Sveriges Digitaliseringskommun

De nominerade till Sveriges Digitaliseringskommun 2017 är Falkenberg, Karlskrona, Kungsbacka, Stockholm och Uppsala. Bakom nomineringarna står SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, Kvalitetsmässan, Finansdepartementet, VINNOVA, PwC och IT&Telekomföretagen.

Till Sveriges Digitaliseringskommun utses den kommun som har lyckats bäst med att använda it och digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet. Vinnaren tillkännages den 14 november.

I Visbo finns bland annat stolar med höj- och sänkbara sittdynor som underlättar när man ska ställa sig upp, ljusslingor som tänds runt karmen på toalettdörren när man reser sig ur sängen på natten, och titthålet i ytterdörren har byts ut mot en digital tittskärm för att man enklare ska kunna se vem det är som plingar på dörren.

Från digitala signaturer till hotellås

Karlskrona är en av fem finalister att ta hem Årets Digitaliseringskommun 2017. Inom LEDA-projektet har man både inspirerat och inspirerats, och man arbetar nu på högsta växel med att förenkla och digitalisera arbetet både externt och internet.

– Det var en fjäder i hatten att bli nominerade. Ett skäl kan vara att vi arbetar väldigt förvaltningsövergripande. Äldreomsorg, funktionsomsorg, och socialstöd är tre områden där vi har arbetat överlappande inom kommunen men också tillsammans med SKL, säger Fredrik Sjölin, utvecklingschef inom it för Karlskrona Kommun, och fortsätter:

fredrik sjölin2 (002).jpg

Fredrik Sjölin, IT-utvecklingschef Karlskrona kommun.

– Vi håller bland annat på med en pilot för digitala signaturer när anställda ska skriva under protokoll av olika slag, och vi tittar på hur vi kan automatisera handläggningar och annat administrativt arbete på kommunen. Det torde både kunna effektivisera och förenkla arbetet för många. Dessutom är vårt mål att så mycket som möjligt ska kunna lösas mobilt.

När det kommer till verksamheten med kommunens seniorer, är en nyckel att ständigt sätta upp både kort- och långsiktiga mål för att fortsätta utvecklas.

– För fem år sedan var det inte alla som hade wifi i sina boenden men det har vi nu ordnat. Något som många av våra seniorer lyfter är vikten av att kunna känna sig trygg och säker. Vi har redan digital nyckelhantering inom hemtjänstverksamheten, och nu testar vi också att på omvårdnadsboende implementera något som kan liknas vid hotellås, säger Eva Herbertsson.

karlskronaWEBB.jpg

Visbo är visningslägenheten i Karlskrona där kommunens medborgare kan undersöka de senaste tekniska innovationerna som kan underlätta vardagen hemma.

Finns det något extra viktigt i ert arbete som du skulle vilja lyfta?

– För oss har det varit oerhört viktigt att avsätta någon i organisationen som enbart fokuserar på att fungera som länk och som kan dela och sprida erfarenheter mellan alla delar i kommunen. Att involvera så många aktörer som möjligt, allt ifrån medborgare och brukare till den politiska ledningen, kan vara utmanande, men det ger ofta de bästa resultaten., säger Eva Herbertsson.

Vård och omsorg i LEDA

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.

Kommunerna som deltar inom området hälsa och omsorg är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

 

19 september 2017 Uppdaterad 7 januari 2021 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Adobe Stock / Karlskrona kommun

Rekommenderad läsning

Kirurg Sätter På Sig Kirurgmask
voister trend 2020

Ett flexiblare Blekinge

26 aug 2020 digit

Samtidigt som pandemin ökade digitaliseringstempot i Region Blekinge blottade den också områden som behöver förbättras. Det menar Tommy Brånhede, innovationsstrateg, och en av deltagarna i årets Voister Trend. Hela rapporten finns att ladda ned i artikeln.

massa kartonger mot rosa bakgrund.jpg

Förpacka smart

14 okt 2019 digit

Förpackningar används för att transportera, förvara och bevara mat, medicin och andra konsumentprodukter. Med datorsimuleringar har tillverkarna helt nya möjligheter att producera smartare förpackningar till lägre kostnad visar forskning vid Blekinge tekniska högskola.

ventilation-rör.jpg

Data och automation för Roxtec

2 sep 2019 digit

Roxtecs digitala satsning innebär ett ökat fokus på mjukvara, automation och data. För att lyckas i transformationen krävs ny digital kompetens och ett ökat samarbete mellan it och verksamhet.

ericsson-underhallstekniker-i-telefonmast.jpg

Ericsson i forskningssamarbete

8 maj 2018 digit

Forskarna på Software Engineering Research and Education Lab BTH, Blekinge Tekniska Högskola, ska utveckla framtidens mjukvaruintensiva produkter och tjänster för att säkra Sveriges konkurrenskraft. Bakom satsningen ligger KK-stiftelsen som tillsammans med bland annat Ericsson och Sony investerar 107 miljoner kronor under åtta år.

röd gammaldags stor stol mot står ensam mot en vägg med röda tapeter.jpg
video

Hotet från kreativ personal

3 maj 2018 säkerhet

Storbolaget Elfa tillverkar förvaringslösningar och för att verksamheten ska flyta krävs det att den en säker digital infrastruktur. I dagsläget kommer det största hotet från så kallad shadow-it.

Stetoskop och dator.jpg

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

hus 960640.jpg

Smarta hem hackas

3 nov 2017 säkerhet

Check Points forskare har hittat en sårbarhet i LG:s enheter för det smarta hemmet. Detta har riskerat säkerheten för miljontals användare.

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

AdobeStock_124370064_2.jpg

Bättre för varje dag i Kalmar

10 okt 2017 it i vården

Kalmar län har seglat upp som en förebild inom digitalisering bland Sveriges landsting. Kanske för att fokus inte ligger på teknik utan på nytta. Här drivs utvecklingen av användarna och bara om den tydligt förbättrar verksamheten.