Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Visbo välkomnar Karlskronas äldre

Med smarta visningslägenheten Visbo vill Karlskrona erbjuda sina äldre invånare inspiration och förståelse för hur ett digitaliserat hem kan erbjuda en tryggare och enklare vardag. Nu är kommunen en av fem finalister i Årets Digitaliseringskommun 2017.

Text Tim Leffler Foto Adobe Stock / Karlskrona kommun 19 september 2017 it i vården

karlskronaWEBB2.jpg (1)

– Visbo har varit mycket uppskattat. Vi har varit ute och lyssnat hos kommunens seniorer vilka behov som finns, och i visningslägenheten visar vi upp förslag på hur dessa behov kan tillgodoses, säger Eva Herbertsson, utvecklingschef på Äldreförvaltningen i Karlskrona kommun.

Kort om Sveriges Digitaliseringskommun

De nominerade till Sveriges Digitaliseringskommun 2017 är Falkenberg, Karlskrona, Kungsbacka, Stockholm och Uppsala. Bakom nomineringarna står SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, Kvalitetsmässan, Finansdepartementet, VINNOVA, PwC och IT&Telekomföretagen.

Till Sveriges Digitaliseringskommun utses den kommun som har lyckats bäst med att använda it och digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet. Vinnaren tillkännages den 14 november.

I Visbo finns bland annat stolar med höj- och sänkbara sittdynor som underlättar när man ska ställa sig upp, ljusslingor som tänds runt karmen på toalettdörren när man reser sig ur sängen på natten, och titthålet i ytterdörren har byts ut mot en digital tittskärm för att man enklare ska kunna se vem det är som plingar på dörren.

Från digitala signaturer till hotellås

Karlskrona är en av fem finalister att ta hem Årets Digitaliseringskommun 2017. Inom LEDA-projektet har man både inspirerat och inspirerats, och man arbetar nu på högsta växel med att förenkla och digitalisera arbetet både externt och internet.

– Det var en fjäder i hatten att bli nominerade. Ett skäl kan vara att vi arbetar väldigt förvaltningsövergripande. Äldreomsorg, funktionsomsorg, och socialstöd är tre områden där vi har arbetat överlappande inom kommunen men också tillsammans med SKL, säger Fredrik Sjölin, utvecklingschef inom it för Karlskrona Kommun, och fortsätter:

fredrik sjölin2 (002).jpg

Fredrik Sjölin, IT-utvecklingschef Karlskrona kommun.

– Vi håller bland annat på med en pilot för digitala signaturer när anställda ska skriva under protokoll av olika slag, och vi tittar på hur vi kan automatisera handläggningar och annat administrativt arbete på kommunen. Det torde både kunna effektivisera och förenkla arbetet för många. Dessutom är vårt mål att så mycket som möjligt ska kunna lösas mobilt.

När det kommer till verksamheten med kommunens seniorer, är en nyckel att ständigt sätta upp både kort- och långsiktiga mål för att fortsätta utvecklas.

– För fem år sedan var det inte alla som hade wifi i sina boenden men det har vi nu ordnat. Något som många av våra seniorer lyfter är vikten av att kunna känna sig trygg och säker. Vi har redan digital nyckelhantering inom hemtjänstverksamheten, och nu testar vi också att på omvårdnadsboende implementera något som kan liknas vid hotellås, säger Eva Herbertsson.

karlskronaWEBB.jpg

Visbo är visningslägenheten i Karlskrona där kommunens medborgare kan undersöka de senaste tekniska innovationerna som kan underlätta vardagen hemma.

Finns det något extra viktigt i ert arbete som du skulle vilja lyfta?

– För oss har det varit oerhört viktigt att avsätta någon i organisationen som enbart fokuserar på att fungera som länk och som kan dela och sprida erfarenheter mellan alla delar i kommunen. Att involvera så många aktörer som möjligt, allt ifrån medborgare och brukare till den politiska ledningen, kan vara utmanande, men det ger ofta de bästa resultaten., säger Eva Herbertsson.

Vård och omsorg i LEDA

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.

Kommunerna som deltar inom området hälsa och omsorg är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

 

Rekommenderad läsning

Stetoskop och dator.jpg

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

AdobeStock_80355183_Aifloo_960x640.jpg

Smartness ger trygghet åt äldre

1 sep 2016 digit

Vad har en AI, wearables, ett positioneringssystem för butiker och ett alarmsystem gemensamt? De utgör grunden i svenska Aifloo Smartcare, ett smart övervakningssystem för att ge äldre och sjuka ett tryggt och fritt liv i hemmet.

vadstena_1.jpg

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

AdobeStock_67938478_2.jpg

Tryggare läkning med SUS e-platta

18 aug 2017 it i vården

Vid barnkirurgen på Skånes universitetssjukhus i Lund testas nu en specialutvecklad e-platta med krypterad bildhantering. Målet är att erbjuda nyopererade spädbarn och deras familjer garanterad patientsekretess och större trygghet hemma efter operation.

vadstena.jpg

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

IoT_960x640.jpg

Så gör du din IoT-satsning säker

2 aug 2016 säkerhet

IoT-trenderna innebär att allt mer av vår verklighet kopplas upp mot nätet, men säkerheten hänger inte alltid med, till exempel inom medicinsk utrustning. Så här undviker du fallgroparna i din IoT-satsning.

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

hus 960640.jpg

Smarta hem hackas

3 nov 2017 säkerhet

Check Points forskare har hittat en sårbarhet i LG:s enheter för det smarta hemmet. Detta har riskerat säkerheten för miljontals användare.