Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Trelleborg prisat för sitt mod

Socialförvaltningen i Trelleborg har visat vad kreativitet och synergieffekter kan erbjuda medarbetare och vårdtagare. Mer arbetstid med människor och betydligt kortare handläggningstider är bara några resultat för kommunen som uppmärksammats med Guldlänken för sitt mod i förändring.

Text anne hammarskjöld Foto Susanne Nilsson 2 oktober 2017 it i vården

AdobeStock_167757143_2.jpg

– Vår lösning har många fördelar. Främst i form av värdeskapande för våra medarbetare som får mer tid att arbeta med människor, men också i form av besparingar. Det var våra konsulter inom Lean management som väckte tanken om att automatisera vissa av Socialförvaltningens arbetsprocesser. Nu har vi automatiserat ansökning och beslut gällande en rad serviceinsatser enligt SoL, trygghetslarm och ansökan gällande sjuklöneersättning för assistansföretag enligt LSS. Avgiftshandläggning gällande särskilt boende och trygghetslarm är också automatiserade, säger Mikael Karlsson, enhetschef Teknik och utveckling på Socialförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Samtidigt har Arbetsmarknadsförvaltningen automatiserat ansökan och beslut gällande försörjningsstöd och minskat sina handläggningstider från 8 dagar till 24 timmar.

mikael-ståend_2.jpg

Mikael Karlsson, enhetschef Teknik och utveckling på Socialförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Åtta månader

Tiden från idé till upphandling och drifttagning var cirka åtta månader. En extra utmaning var att en central upphandling av kommunens e-plattform pågick samtidigt som Socialförvaltningen började se över biståndshandläggningen. Men allting går bara viljan finns.

– Det har gått förhållandevis fort för oss att automatisera våra arbetsprocesser och visst har det kostat på både personellt och ekonomiskt. Samtidigt är det häftigt att se resultatet och att se att det går att göra visioner till verklighet, säger Mikael Karlsson.

Nästa steg är att se över möjligheterna att strukturera om och automatisera andra administrativa rutiner inom såväl Socialförvaltningen som andra förvaltningar.

Nära användarna

Trelleborgs Socialförvaltning var relativt tidiga med att ta vara på digitaliseringens möjligheter för äldreomsorgen. Nattbesök med kamera, gps-klockor för dementa och digitala trygghetslarm är några av investeringar i trygghet. Fördelarna med att arbeta nära användarna förstärktes förra hösten.

– Då gjordes en omorganisation som innebär att vi sju på Teknik och utveckling finns som central resurs och driver Socialförvaltningens alla digitaliseringsprojekt. Nu har vi så att säga en väg in och en väg ut och det är ett mycket bra sätt att jobba på.

Synergieffekter

Som exempel på synergieffekterna med den nya organisationen nämner Mikael Karlsson det mobila arbetssätt som togs fram för hemtjänsten men nu kommer fler till del.

– Det mobila arbetssättet stödjer planering och viss dokumentation rakt in i verksamhetsstödet. Vi tog fram det för hemvården och testade det i ett hemvårdsområde i taget och skalar på så sätt upp stegvis. I samarbete med leverantören av systemet utvecklade och anpassade vi även samma system för våra särskilda boenden där vi nu håller på med ett bredd införande. Nu ser vi på möjligheterna att använda systemet också inom gruppboende enligt LSS, lagen om särskilt stöd till funktionshindrade.

Vinnare i Guldlänken

I år har Guldlänken särskilt fokuserat på mod i förändring. Efter en process med öppna nomineringar tog juryn fram tolv semifinalister. Vinnaren blev Trelleborgs kommun och med motiveringen ”för att modigt tagit täten inom en traditionsbunden samhällssektor, skapat helt nya lösningar baserade på nationell infrastruktur och kommunal kreativitet … ”

Arrangörer av Guldlänken 2017 är SKL, Vinnova, staten genom Regeringskansliet och eSam samt konferensen Offentliga Rummet. Guldlänken har funnits sedan 1999 och premierar och stimulerar den mest innovativa förvaltningsutvecklingen inom det offentliga Sverige.

Lär av skolan

Genom deltagandet i LEDA för vård och omsorg föddes idén till ytterligare synergieffekter för Trelleborgs kommun.

– Inom ramen för LEDA träffade vi representanter för skolan från olika kommuner. Det var väldigt spännande för å ena sidan är vi ju ganska skilda världar, samtidigt finns det liknande förutsättningar. Till exempel väldigt stora kundgrupper och vi har en hel del att lära av varandra.

Besök Mittköping

Trelleborgs Socialförvaltning har visat gång på gång att man är öppen för nya lösningar som förbättrar livet för medarbetare och invånare. Vilket är Mikael Karlsson råd för den organisation eller förvaltning som av olika anledningar tvekar lite på tröskeln?

– Ser jag till robotprojektet skulle jag säga att det är en styrka att ha med it på banan från början. Det förenklar och sparar tid för alla inblandade. Sedan finns det ingen anledning att uppfinna hjulet och jag rekommenderar wikin Mittköping där SKL samlat kunskaper, dokument och erfarenheter från alla kommuner som deltagit i LEDA för smartare välfärd.

Prisade

Tänket bakom och genomförandet av Socialförvaltningens processautomatisering har bland annat uppmärksammats med utmärkelsen Guldlänken. Nu är Trelleborg en av fem finalister i Sveapriset som delas ut i samband med Kvalitetsmässan i november. I dagarna stod det klart att kommunen även har chansen att vinna e-förvaltningspriset eDiamond Award.

Trelleborg deltar i LEDA för Vård och omsorg

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.

Kommunerna som deltar inom området hälsa och omsorg är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

 

Rekommenderad läsning

AdobeStock_136906517_2.jpg

Gammal är äldst i Skellefteå

23 okt 2017 it i vården

För att ta reda på vad seniorer tycker och tänker när det gäller smarta, trygga hem vänder sig Skellefteå kommunen till experterna – seniorerna själva som vid sittande bord bekräftar för politiker och andra beslutsfattare att ålder bara är en siffra när det gäller digitalisering.

Stetoskop och dator.jpg

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

trelleborg.jpg

Lejondrottningen och Trelleborg

2 jan 2018 ledarskap

Trelleborgs kommun kan dela in tiden i före och efter Cecilia Lejon, som med hjälp av mod och AI vänt upp och ner på vedertagna sanningar om socialtjänstens uppdrag och förutsättningar.

socionom-pratar-med-barn.jpg

Tvekan i Trelleborg

30 okt 2018 digit

Att låta robotar besluta om Trelleborgs försörjningsstöd ger snabbare service, ökat fokus på medborgaren och större effektivitet. Samtidigt är frågan politiskt känslig eftersom den sökande är sårbar och det finns brister i transparensen. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

trelleborgs-hamn.jpg

Trots kritik – Trelleborg följer lagen

4 mar 2019 digit

Trelleborgs användning av automatiserat beslutsstöd har fått kritik i en uppmärksammad EU-rapport om användningen av algoritmer. Men kommunen hävdar att allt görs rättssäkert.

tekning i hockey.jpg

Umeå i elitserien

13 maj 2019 digit

Umeå tar ett samlat grepp om digitaliseringen för att på bästa sätt leverera god välfärd, service och tjänster till kommunens invånare, företag och besökare. Nu är Umeå nominerad till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun.

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

ronney-ronneby960640.jpg

Ronney jobbar jämt

6 apr 2020 digit

Sedan mitten av februari använder Ronneby en RPA för att hantera ansökningar av ekonomiskt bistånd. Resultatet är snabbare hantering och mer tid till annat för medarbetarna, något som uppskattas inte minst under coronatider.