Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Big data är bra för hälsan

ambulans.jpg

När SOS Alarm blickar in i den alltmer digitaliserade framtiden finns det stora utvecklingsområden inom e-hälsa och preventiva insatser med möjliga vinster att hämta.

SOS alarm ägs till hälften av staten och till hälften av Sveriges kommuner och landsting och har larmcentraler på 14 olika platser i Sverige och hanterar i snitt 6 stycken nödsamtal per minut.

– Det innebär att vi har extremt mycket data som vi nu vill hitta nya metoder att koppla ihop med nya tjänster för att snabbare och mer effektivt kunna förebygga tillbud, skapa trygghet och hjälpa människor i nödsituationer säger Johan Rudqvist, tjänsteutvecklare på SOS Alarm.

Hitta sin plats

För Johan Rudqvist, med tidigare erfarenhet som ambulanssjuksköterska och utbildning inom informationsteknologi, är det vårddelen av SOS Alarms verksamhet som ligger honom varmast om hjärtat.

En av de mer spännande utmaningarna de står inför nu är att identifiera vilken roll SOS Alarm ska ha i den framtida och allt mer digitala vårdsektorn.

Läs mer: Bot vann hackathon på liv och död

– Vår mission är att vara ett nav som skapar trygghet och säkerhet  en position som givetvis kräver att SOS Alarm hela tiden följer samhällets och teknikens utveckling för att möta nya behov. Inom e-hälsa och välfärdsteknologi är detta behov särskilt tydligt. Vi har ju bland annat tillgång till den information som är kopplad till själva larmkedjan. Ett exempel skulle kunna vara att vi ännu tydligare än idag stödjer våra kunder i arbetet med att ta hand om en person som har larmat, och kanske hjälpa dem att hitta den lämpligaste vårdplatsen.

Biosensorer

Ett område där SOS Alarm i framtiden skulle kunna fylla en viktig funktion är inom den prediktiva och preventiva vården, det vill säga att kunna larma innan det värsta har inträffat. Inom det området finns det idag många innovationer som skulle kunna komma svensk sjukvård till gagn.

– Biosensorer som mäter olika parametrar i ditt blod är ett exempel. Då kan vi i realtid få information om olika medicinska värden och skulle kanske kunna kontakta dig om värdena ser ut att avvika, eller rent av larma om det ser riktigt allvarligt ut. Här finns det dock andra frågeställningar som först behöver adresseras, närmast kopplat till samsyn kring regelverk, definition av begrepp och tydliga standarder.

Mer än blåljus

Utöver det man brukar kalla för blåljussektorn, där den största tjänsten är larmnumret 112 som man har rattat i 40 år, erbjuder även SOS Alarm mer traditionella säkerhetslösningar men också ny framtagna visuella tjänster.

– Även inom säkerhet- och trygghetsbranschen går utvecklingen snabbt, där fler och fler funktioner och behov kan skötas på distans via visuell bevakning och verifiering, istället för att en person fysiskt behöver vara på plats, säger Johan Rudqvist.  

eCall

Även för larmnumret 112 finns det innovativa lösningar. Ett exempel är den EU-gemensamma funktionen eCall. Det är en tjänst som ska fungera inom alla EU-länder och där nyproducerade bilar utrustas med olika modem och sensorer och där ett larm triggas automatiskt vid krock eller manuellt vid behov av föraren.

Vid larm skickas data till SOS Alarm och talkontakt med larmcentralen kopplas upp. SOS Alarm hanterar denna typ av nya larm sedan första oktober i år.

johan rudqvist2.jpg

Johan Rudqvist, tjänsteutvecklare SOS Alarm

– Överhuvudtaget råder det inte brist på tekniska lösningar och innovativa idéer oavsett vilket område man tittar på. De stora utmaningarna nu handlar snarare om att komma fram till vilken aktör som kan och får göra vad inom respektive område. Ju förr vi tillsammans kan närma oss denna nya teknik, desto snabbare kan vår personal tillgodogöra sig nya verktyg, och desto mer trygghet och säkerhet kan vi skapa, säger Johan Rudqvist.

8 december 2017 Uppdaterad 19 december 2017 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Mostphotos, SOS Alarm

Rekommenderad läsning

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Svenskt e-leg inom EU

19 jan 2021 digit

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

sjukhussangar-960640.jpg

Data till vården

27 mar 2020 digit

Trycket på Sveriges sjukhus och 1177 Vårdguiden blir allt högre. Ett nytt prognosverktyg från KTH kommer nu att bättre kunna fördela belastningen i det svenska vårdsystemet. 

ansikten-personer-960640.jpg

Nya direktiv om igenkänning

3 feb 2020 digit

Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har nu tagit fram nya direktiv som ska tydliggöra och vägleda användningen av kamerabevakning och ansiktsigenkänning. 

abulanshelikopter i luften.jpg

Ny app för 112

26 aug 2019 it i vården

Snabb, relevant och pålitlig information. Det är bakgrunden till att SOS Alarm nu lanserar en app.

tvillingbarn ligger och tittar i kameran.jpg

Frisk med digital tvilling

6 aug 2019 digit

Avancerade datormodeller av sjukdomar kan användas för bättre diagnos och behandling. Nu är målet att med digitala tvillingar kunna prova ut den bästa medicinen för varje enskild patient. Forskare vid Linköpings universitet ingår i det internationella samarbetet med modellerna.

bild tagen från en scooter fram på en stad.jpg

Rörligare med Rise

5 apr 2019 digit

Tillgång till data från kollektivtrafiken är en nyckelfaktor för att kunna utveckla nya smarta transportlösningar i våra städer. Nu går de nordiska aktörerna inom kollektivtrafiken samman i en satsning för att tillgängliggöra öppna data av hög kvalitet som stimulerar nytänkande.

euro-i-rullar.jpg

Skatt på digitala tjänster

6 dec 2018 digit

När EU-ländernas ekonomi- och finansministrar mötes den 4 december inom ramen för Ekofin-rådet var en viktig uppgift att komma överens om en allmän inriktning på förslaget om skatt på intäkter från vissa digitala tjänster.

eiffeltornet-med-fyrverkerier.jpg

EU gör Google bättre

5 dec 2018 digit

Efter ett beslut i EU kan företag som använder digitala plattformar se fram mot större transparens och ett jämnare styrkeförhållande när de köper tjänster av Airbnb och Facebook.