Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hinder för det digitala Sverige

En av Sveriges största digitaliseringsutmaningar är att få det offentliga Sverige att kunna samarbeta. Det menar Charlotte Brogren, avgående generaldirektör på Vinnova.

Text Tim Leffler Foto Annette Andersson, Vinnova 29 september 2017 ledarskap

Charlotte BrogrenWEBB.jpg

– Vi har ett unikt styrsystem här i Sverige, med oberoende myndigheter och självstyrande landsting och kommuner. Det finns många fördelar med den modellen, men när det kommer till en samlad digitaliseringsplan har det inte gynnat oss. Det säger Charlotte Brogren som i oktober lämnar som generaldirektör på Vinnova, efter åtta år på posten, för att istället tillträda som utvecklingschef på Almiak.

Ett problem är att myndigheter inte alltid har ekonomiska muskler att nyinvestera i andra system, och man kanske dessutom inte ser fördelen med det om man är ensam om det. Det innebär inte att det inte går att komma vidare, men för det behövs en plan som alla måste jobba efter, enligt Charlotte Brogren.

Var ligger de största utmaningarna i Sverige idag skulle du säga?

– Att vi har så många olika system och digitala infrastrukturer beroende på vilken myndighet eller kommun du rör dig på. Detta måste samordnas bättre. Precis som vi inte bygger motorvägar mellan städer som helt plötsligt går över till grusvägar, måste detta även undvikas när det kommer till den digitala infrastrukturen. För att Sveriges drygt 200 myndigheter bättre ska kunna verka ihop måste vi adressera de här problemen.

Digitaliseringsrådets utmaningar

Charlotte Brogren är en av Digitaliseringsrådets tio medlemmar. Rådet inrättades av regeringen under våren 2017, med det övergripande målet att hitta konstruktiva lösningar för att Sverige ska kunna uppnå målet att bli världsbäst i digitalisering.

– Det viktigaste nu är att inte andra departement i regeringskansliet tänker ”det där fixar digitaliseringsminister Peter Eriksson”. Det är ungefär som att tänka att elektrifieringen bara påverkade några få aktörer när det begav sig. Istället måste alla tänka digitalisering och framåt oavsett vilket område man är verksam inom. Det kommer jag verkligen trycka på i Digitaliseringsrådet.

Vinnova satsar på digitalisering

På Vinnova har man sedan en lång tid tillbaka sett möjligheterna med vad digitalisering kan bidra med inom alla typer av verksamheter. Bland annat stödjer man projekt inom smart svetsning – ett trestegs-projekt som syftar till att halvera svettstiden med hjälp av digitala verktyg.

Ett annat projekt handlar om att göra sågindustrin smartare, där relevant information ska finnas tillgänglig för varje steg i kedjan, för att på så sätt få en mer värdeskapande skogs-, trä- och bioproduktion i Sverige.

Charlotte Brogren-2017.jpg

Charlotte Brogren, GD på Vinnova

– På Vinnova finns inte ett enda projekt som inte har en digitaliseringskomponent. Under min tid där stödde vi innovationsprojekt som framförallt skapar möjligheter för både företag och offentlig sektor att utnyttja digital teknik för att utveckla sin verksamhet, få nya produkter och tjänster på marknaden, öka konkurrenskraften och skapa ett bättre samhälle. Oavsett om det handlar om smarta städer, sjukvård, transporter med mera. Så måste även svenska myndigheter börja arbeta på alla nivåer, och där kommer Digitaliseringsrådet att fungera som ett bollplank, säger Charlotte Brogren.

Digitaliseringsrådet

Digitaliseringsrådet sattes samman under våren 2017. I deras mål ingår bland annat att:
- följa, analysera och utvärdera genomförande och effekter av regeringens insatser där sådan utvärdering inte redan sker
- följa och analysera digitaliseringen i Sverige och i omvärlden
- bidra med stödjande underlag för att främja genomförande av regeringens insatser
- lämna förslag till konkreta insatser med klargörande av aktörer och roller, synergier med EU:s politik för digitalisering måste säkerställas

Digitaliseringsrådets medlemmar utöver ordförande Peter Eriksson är:
Ann Helenius, Stockholms stad
Anna Felländer, Swedish House of Finance
Charlotte Brogren, Vinnova
Darja Isaksson, digital strateg
Jan Gulliksen, KTH
Jeanette Andersson, Minc
Martin Linder, Unionen
Nicklas Lundblad, Google
Sara Mazur, Ericsson
Åsa Zetterberg, SKL

Rekommenderad läsning

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

kalle_hultenheim.jpg

”Alla måste på digitaliseringståget!”

25 maj 2016 Digitalt ledarskap

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.

CatrinDitz_960x640.jpg

Så blir it-avdelningen mer framgångsrik

13 jun 2016 ledarskap

Samla ihop it-organisationen och se till att driften outsourcas. Det var förutsättningarna när Catrin Ditz tillträdde som CIO för Uppsala kommun, men de skulle snart förändras. Så här tacklade hon den nya situationen och lyckades få it-avdelningen och verksamheten att dra åt samma håll. 

Frank2_960x640.jpg

Frank Anderssons nya affärsprojekt

17 jun 2016 ledarskap

Frank Andersson gillar att jobba under press och att skapa affärer. Under Atea Bootcamp talade Frank bland annat om sina nya, egenutvecklade casinospel.

lotta-ungerth.jpg

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

familjeläkarna snip.JPG
video

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

Ikea.jpg

”Innovera eller dö!”

11 jul 2016 ledarskap

Innovation är en grundförutsättning för att dagens företag ska kunna blomstra. Och även om man är ett större företag sitter man inte lugnt i båten, ett exempel är Ikea som måste fortsätta visa innovationskraft för att ligga i framkant. 

programmering snip.JPG

Skolprogrammering - ett mål som infriades

11 jul 2016 it i skolan

Dåligt intresse för it-utbildningar fick Christine Kastner Johnson att vilja få in programmering i skolan. Tre år senare har planerna uppfyllts. I Almedalen fick bland annat politiker och lärare testa programmering för första gången, en av dem var Inger Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.