Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hinder för det digitala Sverige

Charlotte BrogrenWEBB.jpg

En av Sveriges största digitaliseringsutmaningar är att få det offentliga Sverige att kunna samarbeta. Det menar Charlotte Brogren, avgående generaldirektör på Vinnova.

– Vi har ett unikt styrsystem här i Sverige, med oberoende myndigheter och självstyrande landsting och kommuner. Det finns många fördelar med den modellen, men när det kommer till en samlad digitaliseringsplan har det inte gynnat oss. Det säger Charlotte Brogren som i oktober lämnar som generaldirektör på Vinnova, efter åtta år på posten, för att istället tillträda som utvecklingschef på Almiak.

Ett problem är att myndigheter inte alltid har ekonomiska muskler att nyinvestera i andra system, och man kanske dessutom inte ser fördelen med det om man är ensam om det. Det innebär inte att det inte går att komma vidare, men för det behövs en plan som alla måste jobba efter, enligt Charlotte Brogren.

Var ligger de största utmaningarna i Sverige idag skulle du säga?

– Att vi har så många olika system och digitala infrastrukturer beroende på vilken myndighet eller kommun du rör dig på. Detta måste samordnas bättre. Precis som vi inte bygger motorvägar mellan städer som helt plötsligt går över till grusvägar, måste detta även undvikas när det kommer till den digitala infrastrukturen. För att Sveriges drygt 200 myndigheter bättre ska kunna verka ihop måste vi adressera de här problemen.

Digitaliseringsrådets utmaningar

Charlotte Brogren är en av Digitaliseringsrådets tio medlemmar. Rådet inrättades av regeringen under våren 2017, med det övergripande målet att hitta konstruktiva lösningar för att Sverige ska kunna uppnå målet att bli världsbäst i digitalisering.

– Det viktigaste nu är att inte andra departement i regeringskansliet tänker ”det där fixar digitaliseringsminister Peter Eriksson”. Det är ungefär som att tänka att elektrifieringen bara påverkade några få aktörer när det begav sig. Istället måste alla tänka digitalisering och framåt oavsett vilket område man är verksam inom. Det kommer jag verkligen trycka på i Digitaliseringsrådet.

Vinnova satsar på digitalisering

På Vinnova har man sedan en lång tid tillbaka sett möjligheterna med vad digitalisering kan bidra med inom alla typer av verksamheter. Bland annat stödjer man projekt inom smart svetsning – ett trestegs-projekt som syftar till att halvera svettstiden med hjälp av digitala verktyg.

Ett annat projekt handlar om att göra sågindustrin smartare, där relevant information ska finnas tillgänglig för varje steg i kedjan, för att på så sätt få en mer värdeskapande skogs-, trä- och bioproduktion i Sverige.

Charlotte Brogren-2017.jpg

Charlotte Brogren, GD på Vinnova

– På Vinnova finns inte ett enda projekt som inte har en digitaliseringskomponent. Under min tid där stödde vi innovationsprojekt som framförallt skapar möjligheter för både företag och offentlig sektor att utnyttja digital teknik för att utveckla sin verksamhet, få nya produkter och tjänster på marknaden, öka konkurrenskraften och skapa ett bättre samhälle. Oavsett om det handlar om smarta städer, sjukvård, transporter med mera. Så måste även svenska myndigheter börja arbeta på alla nivåer, och där kommer Digitaliseringsrådet att fungera som ett bollplank, säger Charlotte Brogren.

Digitaliseringsrådet

Digitaliseringsrådet sattes samman under våren 2017. I deras mål ingår bland annat att:
- följa, analysera och utvärdera genomförande och effekter av regeringens insatser där sådan utvärdering inte redan sker
- följa och analysera digitaliseringen i Sverige och i omvärlden
- bidra med stödjande underlag för att främja genomförande av regeringens insatser
- lämna förslag till konkreta insatser med klargörande av aktörer och roller, synergier med EU:s politik för digitalisering måste säkerställas

Digitaliseringsrådets medlemmar utöver ordförande Peter Eriksson är:
Ann Helenius, Stockholms stad
Anna Felländer, Swedish House of Finance
Charlotte Brogren, Vinnova
Darja Isaksson, digital strateg
Jan Gulliksen, KTH
Jeanette Andersson, Minc
Martin Linder, Unionen
Nicklas Lundblad, Google
Sara Mazur, Ericsson
Åsa Zetterberg, SKL

29 september 2017 Reporter Tim Leffler ledarskap Foto Annette Andersson, Vinnova

Rekommenderad läsning

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

AdobeStock_23675953_2.jpg

Så toppar Lidingö lärkurvan

29 maj 2017 it i skolan

Lidingös skolor är nummer tre bland landets alla grundskolor. Ett genomtänkt digitaliseringsarbete visar att kommunen inte vilar på lagrarna. Nu vill Lidingö toppa redan goda resultat och uppskattar kunskapsutbytet i LEDA.

Sofia_960x640.jpg

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

ICA_Svensson_960x640.jpg

ICA: ”Vi måste våga vara öppna för digitala samarbeten”

23 nov 2016 digitala strategier

Under lång tid har dagligvaruhandeln haft en tämligen enkel och traditionell affärsidé där den fysiska butiken stått i centrum. Nu måste man möta kunden på flera sätt, menade Ica:s vd Anders Svensson under sin keynote på Digitala strategier

Jensen_Video_960x640.jpg
video

MTG - från analog tonåring till digital mognad

23 nov 2016 digitala strategier

Sedan MTG startade med sina analoga sändningar 1987 har mycket förändrats. Trots att det linjära tv-tittandet minskar ökar man tack vare digitaliseringen ändå omsättningen. Vd:n för MTG Sverige, Anders Jensen, berättar om företagets digitaliseringsresa till modernt mediehus.

skapaskolan_960x640.jpg

"Framtidens skola har inga betyg"

22 nov 2016 it i skolan

På den it-innovativa Skapaskolan skypar eleverna till Ukraina, de får läsa och bedöma varandras uppsatser i en gemensam blogg, och de försöker fokusera mindre på betyg och mer på utveckling.
– Sveriges skola förbereder fortfarande för industrisamhället, säger Christer Holger, grundare av Skapaskolan.

snip botond.JPG
video

Pokemon Go-lik app ger ett nytt språk

14 nov 2016 digit

AlphaCE är ett företag som jobbar med få ut människor i arbete, speciellt de allra längst bort från arbetsmarknaden. Just nu forskas det kring en Pokemon Go-liknande app som ska hjälpa nyanlända att snabbare lära sig svenska.  

snip bertman.JPG
video

Avmystifiera it och prata så alla förstår

7 nov 2016 ledarskap

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, om några av passen under Gartner Symposium i Barcelona. Digitalisering kräver nya affärsmodeller och ett nytt ledarskap och låt aldrig CIO vara liktydigt med Chief Irrelevance Officer.

sekoia pixlr.jpg

Danska Sekoia skapar bättre vård i Burlöv

28 okt 2016 it i vården

Burlöv har som första kommun i Sverige börjat använda Sekoia - ett verktyg inom vård och omsorg som inte bara personalen kan nyttja utan även brukare och närstående.
 Vi behövde tänka om och det här är verkligen att tänka om. Vi har bara fått positiva reaktioner än så länge, säger Ninette Hansson, projektledare på Socialförvaltningen, Burlöv kommun.