Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hinder för det digitala Sverige

En av Sveriges största digitaliseringsutmaningar är att få det offentliga Sverige att kunna samarbeta. Det menar Charlotte Brogren, avgående generaldirektör på Vinnova.

Text Tim Leffler Foto Annette Andersson, Vinnova 29 september 2017 ledarskap

Charlotte BrogrenWEBB.jpg

– Vi har ett unikt styrsystem här i Sverige, med oberoende myndigheter och självstyrande landsting och kommuner. Det finns många fördelar med den modellen, men när det kommer till en samlad digitaliseringsplan har det inte gynnat oss. Det säger Charlotte Brogren som i oktober lämnar som generaldirektör på Vinnova, efter åtta år på posten, för att istället tillträda som utvecklingschef på Almiak.

Ett problem är att myndigheter inte alltid har ekonomiska muskler att nyinvestera i andra system, och man kanske dessutom inte ser fördelen med det om man är ensam om det. Det innebär inte att det inte går att komma vidare, men för det behövs en plan som alla måste jobba efter, enligt Charlotte Brogren.

Var ligger de största utmaningarna i Sverige idag skulle du säga?

– Att vi har så många olika system och digitala infrastrukturer beroende på vilken myndighet eller kommun du rör dig på. Detta måste samordnas bättre. Precis som vi inte bygger motorvägar mellan städer som helt plötsligt går över till grusvägar, måste detta även undvikas när det kommer till den digitala infrastrukturen. För att Sveriges drygt 200 myndigheter bättre ska kunna verka ihop måste vi adressera de här problemen.

Digitaliseringsrådets utmaningar

Charlotte Brogren är en av Digitaliseringsrådets tio medlemmar. Rådet inrättades av regeringen under våren 2017, med det övergripande målet att hitta konstruktiva lösningar för att Sverige ska kunna uppnå målet att bli världsbäst i digitalisering.

– Det viktigaste nu är att inte andra departement i regeringskansliet tänker ”det där fixar digitaliseringsminister Peter Eriksson”. Det är ungefär som att tänka att elektrifieringen bara påverkade några få aktörer när det begav sig. Istället måste alla tänka digitalisering och framåt oavsett vilket område man är verksam inom. Det kommer jag verkligen trycka på i Digitaliseringsrådet.

Vinnova satsar på digitalisering

På Vinnova har man sedan en lång tid tillbaka sett möjligheterna med vad digitalisering kan bidra med inom alla typer av verksamheter. Bland annat stödjer man projekt inom smart svetsning – ett trestegs-projekt som syftar till att halvera svettstiden med hjälp av digitala verktyg.

Ett annat projekt handlar om att göra sågindustrin smartare, där relevant information ska finnas tillgänglig för varje steg i kedjan, för att på så sätt få en mer värdeskapande skogs-, trä- och bioproduktion i Sverige.

Charlotte Brogren-2017.jpg

Charlotte Brogren, GD på Vinnova

– På Vinnova finns inte ett enda projekt som inte har en digitaliseringskomponent. Under min tid där stödde vi innovationsprojekt som framförallt skapar möjligheter för både företag och offentlig sektor att utnyttja digital teknik för att utveckla sin verksamhet, få nya produkter och tjänster på marknaden, öka konkurrenskraften och skapa ett bättre samhälle. Oavsett om det handlar om smarta städer, sjukvård, transporter med mera. Så måste även svenska myndigheter börja arbeta på alla nivåer, och där kommer Digitaliseringsrådet att fungera som ett bollplank, säger Charlotte Brogren.

Digitaliseringsrådet

Digitaliseringsrådet sattes samman under våren 2017. I deras mål ingår bland annat att:
- följa, analysera och utvärdera genomförande och effekter av regeringens insatser där sådan utvärdering inte redan sker
- följa och analysera digitaliseringen i Sverige och i omvärlden
- bidra med stödjande underlag för att främja genomförande av regeringens insatser
- lämna förslag till konkreta insatser med klargörande av aktörer och roller, synergier med EU:s politik för digitalisering måste säkerställas

Digitaliseringsrådets medlemmar utöver ordförande Peter Eriksson är:
Ann Helenius, Stockholms stad
Anna Felländer, Swedish House of Finance
Charlotte Brogren, Vinnova
Darja Isaksson, digital strateg
Jan Gulliksen, KTH
Jeanette Andersson, Minc
Martin Linder, Unionen
Nicklas Lundblad, Google
Sara Mazur, Ericsson
Åsa Zetterberg, SKL

Rekommenderad läsning

SLU .jpg

Uppkopplade djur möjliggör forskning på distans

22 aug 2016 digit

Sveriges Lantbruksuniversitet använder digitaliseringen som hjälpmedel för att observera djurs beteenden samt underlätta forskares arbete.
 Vi försöker att effektivisera samhället och forskningen, säger Cecilia Wolkert, biträdande it-chef på SLU.

AdobeStock_78688824_960x640.jpg

Öppna data vinstaffär för samhället

24 aug 2016 ledarskap

Ökad demokratisering, effektivisering av verksamheten och möjligheten för innovativa entreprenörer att skapa affärer – öppna data är en framgångsfaktor för kommunerna.

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

Sara Mazur 960640.jpg

"Med 5G finns inget utrymme för felmarginal"

9 sep 2016 ledarskap

Sara Mazur är forskningschef på telekomjätten Ericsson där det viktigaste är att hela tiden kunna se in i framtiden. Just nu jobbar hon på att göra Ericsson till det bäst förberedda företaget inför det reella 5G-inträdet. 
– Man måste hela tiden växelverka med andra och försöka förstå omvärlden, säger hon.

Highres__DSC1026_Kristofer Samuelsson Photography_960x640.jpg

Kundnyttig it till Max

5 sep 2016 ledarskap

Det är drygt ett år sedan hamburgerkedjan Max lanserade sin mobilapp som gjorde det enklare för kunderna att beställa och betala för sin hamburgare, men för Johnny Bröms, CIO för Max, har digitaliseringsresan precis tagit fart.

AlarikssonOretorp.jpg

Startskottet har gått för Dell EMC

15 sep 2016 ledarskap

Världens största it-affär, Michael Dells uppköp av EMC, har precis blivit klar och nu väntar en transformering när de båda bolagen ska börja en gemensam resa framåt.

DSC_0934.jpg

Megatrender formar framtiden

19 sep 2016 ledarskap

Din armbandsklocka beställer medicin, dina kläder förändrar egenskaper efter vädret och du får gitarrlektioner av ett hologram som ser ut som din favoritartist. Genom att analysera de stora trenderna kan vi se framtiden, menar Andrew Bolwell, Chief Disruptor på HP.

Lars-åke Larsson snip.JPG
video

Ensam på it-avdelningen i ett expansivt bolag

21 sep 2016 ledarskap

Byggföretaget Fresks Group växer så det knakar. De har på ett år gått från 250 till 350 anställda och ökat omsättningen från 850 miljoner till 1,4 miljarder.

snip oscar frisendahl.JPG
video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.