Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Inför Digitala strategier

Från spelutveckling till rehab

Med två världsledande forskare inom robotik har det före detta spelbolaget Gleechi nu en position inom både industrin och vården. Den egenutvecklade mjukvaran VirtualGrasp tar VR till nya nivåer.

Text anne hammarskjöld Foto gleechi 6 oktober 2017 it i vården

gleechi 3 960640.jpg

När Gleechi korades till Årets superstartup av Veckans affärer 2015 låg bolagets fokus på spelutveckling.

– Det känns som en evighet sedan för det har hänt så mycket sedan dess. I grunden jobbar vi fortfarande med världsledande forskning med konkret användning och det är fortfarande lika roligt. Men från att fokusera på spel i VR har vi tagit vidare vår teknik för att stödja hur hjärnan lär nytt och lär om. Våra studier visar att om hjärnan upplever att handen greppar saker på ett naturligt sätt förbättras inlärningen med 50 procent. Det gör en signifikant skillnad i en inlärningssituation, säger Jakob Johansson, vd och affärsutvecklare på Gleechi.

Industrins utmaningar

Gleechis mjukvara VirtualGrasp gör det möjligt för artificiella händer att röra sig och interagera fritt och naturligt. Två av företagets grundare är världsledande forskare inom robotik på KTH där de började sitt arbete med den unika mjukvaran. Det finns alltså flera beröringspunkter när Gleechi i dag samarbetar med bland annat robottillverkaren ABB.

jakob_2.jpg

"VR öppnar nya möjligheter för kontinuerlig, individanpassad kunskapsöverföring", säger Jakob Johansson, vd och affärsutvecklare på Gleechi.

– I dagsläget utvecklar vi slutanvändarlösningar i samarbete med flera olika företag och organisationer. I samarbetet med Lernia och RISE SICS är uppgiften bland annat att ta fram lösningar för industriträning för till exempel nya maskiner och sällanmoment. Rent generellt står tillverknings- och processindustrin idag inför stora utmaningar i form av generationsskifte och brist på kompetens. VR öppnar nya möjligheter för kontinuerlig, individanpassad kunskapsöverföring och kompetensutveckling.

ds 2016.jpg

Digitala strategier

Den 22 november talar Jakob Johansson på Digitala strategier som äger rum på Stockholm Waterfront Congress. Anmäl dig här.

15 miljoner

Ett relaterat spår för Gleechi är rehabilitering av bland annat strokepatienter. Varje år drabbas cirka 15 miljoner människor i hela världen av stroke med motoriska problem som resultat. Problem som ofta kräver mycket träning för att patienten ska återfå så mycket som möjligt av sina tidigare förmågor.

– I VR-miljö kan strokepatienten träna när och där det passar honom eller henne. Du kan ha rehabiliteringen enkelt tillgänglig och helt individanpassad i ditt hem. Till exempel kan du kontrollera din hand i VR-miljö och simulera olika typer av uppgifter, allt ifrån att spela spel till något så vardagligt som att koka kaffe. På så sätt tränas finmotoriken samtidigt som patienten känner sig mer motiverad att fortsätta försöka. Detta är en intressant teknik som vi ser fram emot att ta till kund.

Robotar i vården

Tillbaka till Gleechi och ABB som tillsammans med Karolinska sjukhuset driver ett Vinnovafinansierat projekt.

– Det är ett projekt för att göra det möjligt för robotar att samarbeta med personal i vården och utföra arbetsmoment på ett flexibelt sätt. Det är ett spännande område om än på ett tidigt stadium. Gleechi upplever en expansiv tid och jag ser fram emot att se vad våra algoritmer kan innebära för robotik och VR inom vård och industri, avslutar Jakob Johansson.

Mer inom samma serie

AdobeStock_124370064_2.jpg
Inför Digitala strategier

Bättre för varje dag i Kalmar

10 okt 2017 it i vården

Kalmar län har seglat upp som en förebild inom digitalisering bland Sveriges landsting. Kanske för att fokus inte ligger på teknik utan på nytta. Här drivs utvecklingen av användarna och bara om den tydligt förbättrar verksamheten.

ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg
Inför Digitala strategier

"Offentlig sektor har hamnat efter"

8 sep 2017 ledarskap

Regeringens Digitaliseringsråd och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar med att få till ett Sverige i digital framkant. Åsa Zetterberg är centralt involverad i båda sammanhangen och hon har tankar om vad som krävs för en lyckad digitalisering, både på nationell och kommunal nivå.  

AdobeStock_112283873_2.jpg
Inför Digitala strategier

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

22 sep 2017 digit

Digitalisering är en avgörande framgångsfaktor i Stora Ensos utveckling från pappers- och kartongtillverkare till ett ledande företag inom förnybara material från skogen. Till sin hjälp har de 25 000 medarbetare i koncernen.

husWEBB1.jpg
Inför Digitala strategier

Så utmanar Husqvarna Group marknaden

26 sep 2017 digit

Ett samarbete med bland annat Telenor resulterade i Battery box, som gör det enklare för alla som inte vill äga maskiner. Nu väntar flera områden för Husqvarna Group på nästa steg i digitaliseringen.

burmanWEBB.jpg
Inför Digitala strategier

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.

 

kiruna2 960640.jpg
Inför Digitala strategier

Kiruna flyttar till hållbarhet

25 okt 2017 ledarskap

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

barnekowWEBB.jpg
Inför Digitala strategier

Innovation driver kundnöjdhet

15 nov 2017 digit

Telia satsar stort på innovation i nära samarbete med kunder och medarbetare. Division X är Telias inkubationskammare där medarbetare kan testa nya idéer för att utveckla framtidens lösningar.

AdobeStock_124370064_2.jpg

Bättre för varje dag i Kalmar

Artikel 1 av 8: Inför Digitala strategier

gleechi 3 960640.jpg

Från spelutveckling till rehab

Artikel 2 av 8: Inför Digitala strategier

ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg

"Offentlig sektor har hamnat efter"

Artikel 3 av 8: Inför Digitala strategier

AdobeStock_112283873_2.jpg

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

Artikel 4 av 8: Inför Digitala strategier

husWEBB1.jpg

Så utmanar Husqvarna Group marknaden

Artikel 5 av 8: Inför Digitala strategier

burmanWEBB.jpg

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

Artikel 6 av 8: Inför Digitala strategier

kiruna2 960640.jpg

Kiruna flyttar till hållbarhet

Artikel 7 av 8: Inför Digitala strategier

barnekowWEBB.jpg

Innovation driver kundnöjdhet

Artikel 8 av 8: Inför Digitala strategier