Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skattehöjning eller digitalisering

Sveriges offentliga sektor kan spara in 290 miljarder kronor per år genom digitalisering – annars hotar en skattehöjning eller en nedmontering av välfärden. Det visar en ny rapport från McKinsey och Cisco som presenterades under Digigov.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock 6 december 2017 ledarskap

skolbarn välfärd.jpg

 Det kan bli så att vi måste prioritera vilken typ av välfärd vi har råd med, säger Martin Lundqvist.

Under Digigov på Kistamässan pratade Per Samuelsson, vd för Cisco Sverige, och Martin Lundqvist, partner på McKinsey, om deras rapport kring behovet av digitalisering i välfärden. Seminariet gick under namnet “Varför och hur skall vi öka takten på Sveriges digitaliseringsresa?”, och på den första frågan var svaret tydligt från början.

13 kronors skattehöjning

Enligt SKL kommer den offentliga sektorns finansieringsbehov att öka så pass mycket fram till 2035 att kommunal- och landstingsskatten skulle behöva höjas med i genomsnitt 13 kronor per hundralapp – om vi inte hittar nya sätt att arbeta på. Den största anledningen till det är demografiförändringarna i landet där allt fler blir allt äldre.

 Färre kommer behöva göra mer för fler, och kontentan av det blir att vi inte kan fortsätta jobba på samma sätt. Där är inte Sverige unikt alls utan de här problemen finns över hela världen. Vi har testat alla verktyg som finns och nu måste nya till. Det är dags att använda teknologins möjligheter till fullo, säger Martin Lundqvist.

Hur ska ni på Cisco arbeta för att få offentlig sektor att på riktigt förstå betydelsen av digitalisering?

 Vi är superpassionerade inom det här området och jobbar ju med frågan väldigt mycket över hela världen. Vi försöker hela tiden tydliggöra potentialen och hur vi på nya sätt skapar nya typer av hjälpmedel. Samtidigt är det ett gemensamt jobb med stort ansvar där hela Sverige tillsammans måste öka takten.

– Vi har många bra exempel att ta efter såsom Karolinska universitetssjukhuset där överläkare övervakar lokala operationer, domstolsverket där 350 av domstolarna använder virtuell mötesteknik och hos polisen där polischeferna i Stockholm kör virtuella planeringsmöten varje morgon och som enligt egen utsago inte skulle kunna göra sitt jobb utan dessa lösningar. Men det är fortfarande för få som gör det - fler måste våga komma igång, skala upp och följa efter de positiva exemplen. För att höja takten på resan mot säker digitalisering behöver vi ta frågan på största allvar och jobba mer tillsammans.

Per Samuelssons exempel med hög vinstpotential inom offentlig sektor

  1. Digitala möten inom vården. Där ligger mycket fokus på privata initiativ som till exempel Kry, men även offentlig ser över och arbetar med att införa dessa som en naturlig del av verksamheten. Idag sker mindre än två procent av alla besök inom primärvården genom digitala möten, men 60 procent skulle kunna göra det. Bara inom vården är potentialen 180 miljarder kronor per år, och då gäller det bara tekniken som finns tillgänglig idag.
  2. Den snabba IoT-utvecklingen innebär att visionen om den smarta staden kommer närmare. Mycket av diskussionerna handlar fortfarande om högtravande visionsbilder, men värde skapas även i det mindre perspektivet. Smarta papperskorgar och soptunnor låter kanske inte som några jättesatsningar, men de har potential att revolutionera avfallshanteringen.

Om inte så blir fallet då? Om inte offentlig sektor trappar upp sin digitaliseringssatsning? Ja, då kan välfärden förmodligen bli både lidande och bristfällig framöver, menar Martin Lundqvist.

 Vi kanske behöver spara in på vissa delar av vår nuvarande välfärd, och där skulle till exempel olika sorters socialförsäkringar kunna ligga risigt till. Det är självklart inte bra då samhället har mer komplexa saker som behöver adresseras. Då går det inte att samtidigt vända på varje krona. Man kan sammanfatta det som att vi inte har råd att inte öka takten inom digitalisering, om vi vill fortsätta vara ett land med Sveriges välfärdsnivå.

Ett nytt mindset

Förändringen ska enligt Martin Lundqvist ske inom flera dimensioner, och ett ändrat tankesätt måste till. Alla måste börja arbeta i flera men mindre digitaliseringsprojekt och gå in med ingångsvärdet att vissa initiativ inte kommer gå som planerat, men att vissa kommer vara guldkorn. För när man spenderar högt så spelar man mot oddsen, och där hänvisar Martin Lundqvist till en studie från Oxford University. I den analyserades 3 000 projekt och man fann att två tredjedelar av dem gick över budget, och då i snitt 80 procent över budget. Med det vill han säga att man har oddsen emot sig när man investerar i teknologi. Långa projekt blir mer som en kontrakterad gissning över framtiden, menar Martin Lundqvist.

 När sedan resultaten kommer ut efter tre år så behövs de inte längre, då är de gamla. Vi måste istället se det som en tanker där vi konstant bryter ny mark, och på så vis ta riskerna i små steg. Det är helt nödvändigt för ingen vet hur framtiden ser ut. Vissa kallar det här för ett agilt sätt att arbeta, jag kallar det för sunt förnuft.

Avslutningsvis, om vi träffas på Digigov om ett år igen i december 2018, vad kommer vara de största förändringarna i rapporten då?

 Jag hoppas att det finns många fler exempel där offentlig sektor har börjat testa nya saker men även applicerat sådant som man vet fungerar hos andra i sin egen verksamhet. Att vi stängt gapet som finns inom exempelvis primärvården där 60 procent skulle kunna ske via videomöten, men där siffran nu ligger på mindre än två procent. Sedan om det ligger på 10,20 eller 30 procent får vi se, men ponera vilka värden som finns där. Alla resultat visar på nöjdare patienter. Jag vill se mer handling, lärande och resultat under 2018, säger Per Samuelsson, och Martin Lundqvist fyller i:

 Jag vill ta vid där, och jag hoppas att vi 2018 börjar prata om effekterna som vi faktiskt börjat se. Det kan handla om mer effektiv ärendehantering, minskade administrationskostnader och en ökad transparens mellan offentlig sektor och medborgare. Sedan hoppas jag även att deltagandet här på Digigov är dubbelt så stort, både hos de som kan tech men även de som levererar välfärden.

Rekommenderad läsning

Isak Skogstad 960640.jpg

Isak Skogstad bemöter Jardenbergs kritik

30 jun 2017 it i skolan

Reaktionerna på Joakim Jardenbergs uttalande om att lärare som saknar digital kompetens borde söka ett annat jobb har varit många. En av dem kommer ifrån Isak Skogstad, lärare och skoldebattör. 

carl heath.jpg

Carl Heath: Dåligt stöd till lärarna

20 jul 2017 it i skolan

Om ett år ska alla lärare kunna undervisa i programmering men för många är det en vit fläck på kunskapskartan i dag. Samtidigt saknas en nationell it-strategi och det nuvarande förslaget är tillbaka hos Utbildningsdepartementet för översyn.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

perWEBB.jpg

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

3dprint 960640.jpg

Skolan som kräver 3D-print och AI

25 okt 2017 it i skolan

Det teknikinriktade Curt Nicolin Gymnasiet är pionjärer när det gäller Hololens och 3D-printrar. Nästa steg kan bli en personlig AI till alla elever.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

Stetoskop och dator.jpg

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.

skola-barn-segregation-960640.jpg

Skolan hänger inte med

29 jun 2018 it i skolan

Mobiler borde vara ett självklart verktyg och metadata behövs för att utveckla en modern skola. Troed Troedson har starka åsikter om dagens skola. Om inget görs kommer skolan att skapa ett A-lag och ett B-lag av framtidens elever.