Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mer vård till unga i norr

Appen Ung i Norr göra det lättare för ungdomar att komma i kontakt med sjukvården. Nu tittar regionen på liknande lösningar för andra vårdverksamheter.

– Innan sommaren fick ungdomsmottagningen i Piteå ett utökat uppdrag att även kunna erbjuda sina tjänster i två kommuner i Arjeplog kommun och Arvidsjaur kommun. Med tanke på de avstånd vi har och den begränsade möjligheten att bara kunna närvara ett par dagar per månad, föddes idén om att kunna erbjuda en digital tjänst, säger Stefan Carlsson, it-strateg på Region Norrbotten.

Hur fungerar appen?

– Den är väldigt enkel att använda och förstå. Man kommer i kontakt med mottagningen genom att gå in och titta på valbara tider och boka. Alternativt kan man välja ett drop-in väntrum i någon av mottagningarna som finns, beroende på deras öppettider. Ett sätt för ungdomar att på egna villkor kunna ta kontakt och boka möten. När dessa sedan bokas sker kommunikationen med video med sköterska eller kurator.

Hur har den mottagits?

– Piloten har precis börjat och det har mottagits väldigt bra; de upplever att det här verkligen tillför ett värde så det ska bli spännande att utvärdera det här under en tid och se hur väl det passar, vad vi har lärt oss, och hur vi kan gå vidare.

Och visst är det här en del i ett större projekt?

– Ja, vi har ett stort projekt vi kallar för Distansvård där vi satsar på bred front och där vi implementerar distansvårdslösningar i vårdverksamheterna. Där går vi in i respektive verksamhet och stöttar i förändringsarbetet och tittar på processerna för att komplettera och öka möjligheten av att kunna kommunicera på distans med olika tekniska hjälpmedel. I vissa fall kan det till och med handla om att förändra processen helt och erbjuda en helt ny lösning. Överhuvudtaget handlar det om att använda konceptet kring sådana här appar på ett bredare plan.

Är det något som har varit utmanande?

– Nej, inte direkt; det här är så pass vedertagen och beprövad teknik, och jag tror just ungdomar är en bra målgrupp att börja med, där sådant här är vardag. Det, och det faktum att verksamheten är villig att utmana sina arbetssätt och förändra sig för att kunna erbjuda det här. Det ska bli spännande att få följa den här utvecklingen, definitivt.

8 november 2017 Uppdaterad 4 oktober 2019 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Fredrik Kron, Adobe stock

Rekommenderad läsning

dam-rullstol.jpg

Valfri vård i Norrbotten

4 mar 2020 it i vården

Region Norrbotten erbjuder en digital ingång till vården för råd, bedömning och behandling och på sjukhuset kan patienten både checka in och betala via mobilen. Nästa steg är återbesök på distans via mobil, platta eller dator. 

trad-umea.jpg

Klimatsmarta Umeå

24 feb 2020 digit

Nu kan Umeå Energis kunder styra värmen i sina hem via en app och därmed minska sin förbrukning. Koncernen har även ett testhus som välkomnar företag att koppla upp sina IoT-satelliter för att tillsammans utveckla kommunen.

piteå.jpg

Piteås AI-expert

17 sep 2019 digit

Piteå kommun har en AI-expert som kommunalråd. Nu vill Anders Lundkvist öka förståelsen för vad teknikutvecklingen kan innebära samt bidra med, och det gäller allt mellan Cambridge Analytica, The Big Nine och framtidens vård. 

färgade växtceller.jpg

AI på Kalmars sjukhus

18 mar 2019 it i vården

Videosamtal mellan sjukhuspersonal och patienter, ett journalsystem anpassat för plattor och AI-hjälp för att lokalisera avvikelser i avscannade bilder av hudprover. I Region Kalmar län duggar nya it-lösningar inom vården tätt.

kammarkollegiet logga på en dörr.jpg

Ramavtal för molnet

27 feb 2019 säkerhet

Efter en förstudie så rekommenderar nu Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet att det ska ske en ramavtalsupphandling för utländska molntjänster. Men först måste leverantörerna komma med tillräckligt bra och säkra lösningar.

soldater marscherar mot kameran med vapen i famnen på en väg i skogen.jpg

Säpo om den nya lagen

22 feb 2019 säkerhet

Den 1 april börjar den nya säkerhetsskyddslagen att gälla. Lagen kommer att ställa mer omfattande krav på företag, kommuner och myndigheter med säkerhetskänslig verksamhet. Trots det finns det fortfarande väldigt lite information hur man kan förbereda sig.

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

par-som-aker-skridsko-en-fin-dag.jpg

Bättre vård vid astma

4 feb 2019 it i vården

Astmapatienter som får digitalt stöd får en förbättrad astmakontroll och lungfunktion. Det visar en ny studie av behandlingsprogrammet Astmakollen utvecklat av Region Dalarna och tillgängligt för patienter vid vårdcentral Ludvika/Grängesberg.

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.