Oskarshamns kärnkraftverk blir datacenter

Behovet av datacenter bara växer och kärnkraftverk har den stabila infrastruktur som behövs. Därför går de nedlagda kärnkraftreaktorerna i Oskarshamn en ny vår till mötes.

27 juli 2017 Digit

160519_5523_uniper_oskarshamn_2.jpg

Kärnkraftverket i Oskarshamn har den starka infrastruktur som den växade datacenterindustrin letar efter.

Under 2015 stod it-branschen för 8,4 procent av BNP och var den snabbast växande sektorn i Sverige. Trenden är tydlig även globalt. Den starka tillväxten innebär också att elbehovet för datalagring ökar. 2015 stod datacenterindustrin för tre procent av den globala elanvändningen, eller 416 TWh, och elbehovet för datalagring kommer att tredubblas under de närmaste tio åren.

Samtidigt som behovet av el till dc-industrin ökar, växer också behovet av driftsäkra miljöer med tillgång till stabil elförsörjning. Och här öppnas nya möjligheter för de två nedlagda reaktorerna på Oskarshamns kärnkraftverk, OKG, som ägs av Uniper.

Rätt infrastruktur

Nyligen undertecknades en avsiktsförklaring mellan Uniper och nätverksoperatören BRS Networks, kring utveckling av ett komplett datacenter-koncept.

– Vi ser idag en mycket snabb utveckling inom digitalisering och utbyggnad av datacenters. Kärnkraftsbolagen i Sverige har exakt den infrastruktur som en växande dc-industri har behov av; tillgång till stabil elförsörjning med reservkraft, kylning, fysisk säkerhet, fibernätverk och informationssäkerhet, säger Johan Svenningsson, vd på Uniper Sverige.

Om allt går som planerat kommer det nya datacentret ligga i en högsäkerhetsklassad byggnad inne på OKG:s skyddsområde. Parterna räknar med att ha ett dc i full drift med anslutna kunder i början på 2018.

Källa: Uniper

 

 

Senaste nytt

Google: Nu kan du stoppa AI-träning på dina sajter

29 september 2023

Nu blir det möjligt att säga nej till att Googles generativa AI Bard tränas på dina sajter. Med hjälp av verktyget Google-Extended kan du blockera AI-skanningen av ditt innehåll. 

Färre än fyra av tio har strategi för devops-automatisering

29 september 2023

Enligt en ny studie ger investeringar i automatiserad devops en 61-procentig förbättring av programvarukvaliteten. Trots detta har färre än fyra av tio stora företag en tydlig strategi för just devops-automatisering.

Meta bäddar in ChatGPT-liknande AI i Instagram, WhatsApp och Messenger

28 september 2023

Den nya AI-assisten Meta AI ska ge användare information från internet i realtid och omvandla textpromptar till realistiska foton som går att dela med sina kontakter inom loppet av några sekunder. Inledningsvis lanseras AI-assistenten på Metas största plattformar för att senare tillgängliggöras i de smarta glasögonenRay-Ban Meta och bolagets VR-headset Quest 3.

Ivo:s straffavgift till Lund fastslagen – samtidigt klandrar kommunen Ivo

28 september 2023

Inspektionen för vård om omsorg (Ivo) krävde Lunds kommun på cirka en och en halv miljon kronor i straffavgift till följd av bristande it-säkerhet, under september 2022. Förvaltningsrätten har nu avslagit Lunds kommuns överklagan mot beslutet. Samtidigt klandrar kommunen Ivo i ett annat ärende rörande kritik om bristfälliga språkkunskaper hos sjukvårdsperonal. Det rapporterar Sydsvenskan. 

Googles 25 år – detta har hänt

27 september 2023

Google har under september månad haft 25-årsjubileum eftersom att det är 25 år sedan Google Inc. lanserades officiellt. Och det är mycket mer än bolagets logga som förändrats sedan dess.

Regeringen satsar 65 miljoner på 6G

27 september 2023

Sverige har som mål att ta täten i utvecklingen kring sjätte generationens trådlösa system. Därför satsar regeringen nästa år 65 miljoner kronor på forskning och innovation inom 6G. Vetenskapsrådet erhåller 15 miljoner och Vinnova 50 miljoner. 

Stäng