Årets finalister utsedda

årets digitaliseringsledare finalister2.jpg

Från vänster Silvia Ernhagen, Peyman Vahedi och Mats Snäll är finalister i Årets Digitaliseringsledare 2018.

Att tolka framtiden, kundernas och personalens behov är några av de stora utmaningar som finns inom digitalisering. Det har samtliga tre finalister till Årets digitaliseringsledare visat prov på – Silvia Ernhagen, Peyman Vahedi och Mats Snäll.

Silvia Ernhagen, kommunikationschef på Bris, har utvecklat flera smarta lösningar som möter barnen på deras villkor. Bland annat har de utvecklat en sorts vanliga-frågor-och-svar-bot som fungerar i chattappen Kik och i Facebook Messenger, och där Bris kuratorer på förhand har svarat på frågor som barn som ringer ofta har.

– Vi ville undvika att barn får god dag yxskaft-svar på allvarliga frågor, så därför valde vi att ha frågor och svar som vi bestämt på förhand, säger Silvia Ernhagen.

Juryns motivering

Silvia Ernhagen, Kommunikations- och påverkanschef, BRIS

”Att möta barnen på barnens arena är en av nycklarna för framgång. När barnen sätter agendan för hur de vill kommunicera och söka hjälp skapar hon trygghet. Har öppnat nya digitala vägar – här kan barn till exempel uttrycka sina känslor i form av emojis. Ett arbete som skapat ringar på vattnet både i Sverige och utomlands.”

På sikt hoppas Bris kunna utveckla botten i takt med att AI-tekniken blir mer lättillgänglig

Läs mer: Barnens rätt i digitvärlden

Men Bris arbete slutar inte där. Redan för tre år sedan lanserades Abused Emojis. Det är modifierade bilder på ett enkelt och smart sätt för att hjälpa barnen att få fram den känslan och budskapet de har.

– Många som hör av sig till oss har varit med om väldigt jobbiga saker och ibland kan det vara svårt att sätta ord på vad det är som har hänt eller hur man känner sig, säger Silvia Ernhagen.

I höstas presenterades regeringens plan att det 2022 ska finnas en likvärdig tillgång och användning av digitala medel i alla skolor. Men det finns många som på eget initiativ har tagit stora steg att använda sig av digitaliseringens möjligheter. 

För att det ska bli verklighet krävs att skolorna snabbare får tillgång till all grunddata om sina elever – något som idag oftast ligger hos externa leverantörer och som är svårt och tidskrävande att få tillgång till. Det menar finalisten Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan i Kramfors och en av årets finalister.

Läs mer: Skolans utveckling ligger i datan

– Utan grunddata om våra elever kan vi inte göra någonting. Det kanske låter överdrivet, men all form av innovation och digitalisering inom skolan bygger på att vi som lärare och rektorer snabbt kan tillgodogöra oss relevant information om våra elever, och där arbetar vi i motvind i dagsläget, säger han.

Juryns motivering

Peyman Vahedi, Rektor, Ådalsskolan i Kramfors kommun 

”Brist på resurser har inte bromsat denna chefs omfattande digitaliseringsarbete. Har nått otroliga resultat även i medarbetarnöjdhet. Mod, driv och tydlighet har varit hörnstenarna. En förändringsledare som är både kravställande och stöttande. Det här är en chef som kombinerar bredd i kompetensen med djupt tekniskt kunnande och ett stort patos.”

För att digitalisera effektivt krävs ledarskap och mod. Det visar Peyman Vahedi och det visar också Mats Snäll, chef för digital utveckling på Lantmäteriet.

– Vi är inne i den tredje och sista fasen av vårt blockkedjeprojekt. Vi tittar nu på hur AR kan användas av våra kunder när de undersöker sina tomtgränser.

Läs mer: Lantmäteriets lovande lösningar

Mats Snäll har tagit vara på vad som idag är lite av ett smörgårdsbord av möjliga digitala lösningar som kan effektivisera verksamheterna på den 390 år gamla myndigheten.

– Vi har tidigare provat AI för lagfarter och inteckningar och nu är fokus på gamification där våra handläggare får en mer grafisk upplevelse och överblick över ärenden. Vi har med andra ord mycket på gång, säger han.

Juryns motivering

Mats Snäll, Digitaliseringschef, Lantmäteriet

”Hur kan digitalisering ske i en organisation som grundades 1628? Denna visionära ledare har gjort det genom att omsätta teknik till verklig nytta. En chef som outtröttligt och systematiskt arbetat med teknik, juridik och verksamhetsutveckling. Att tolka framtiden och översätta till användarens språk har varit en av nycklarna. En ledare med tydlig pedagogisk förmåga att driva digitalisering och få med sig alla på resan.”

Inte så oväntat kanske, när man på Lantmäteriet arbetar efter devisen att allt som kan digitaliseras ska digitaliseras.  

– Vi ska utveckla våra verksamheter med kunden i fokus och med deras hjälp och idag stavas det digitalisering. Gör vi inte det har vi inte utnyttjat de möjligheter som finns, säger Mats Snäll.

Det handlar delvis om att möta kunderna där de befinner sig – det vill säga på digitala plattformar.

Läs mer: Guld och digitala skogar

Läs mer: Så digitaliserar Hemfrid säkert

Läs mer: Skolan är inget museum

Årets pris delas ut av tidningen Chef och Atea på Chefsgalan som äger rum den 8 mars på Grand Hôtel i Stockholm.

Läs mer: Så blev Nordmaling bäst i klassen

Läs mer: Lejondrottningen och Trelleborg

24 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter tim leffler, elisabeth noreledarskapFoto chef

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng