Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad årets digitaliseringsledare

Skolan är inget museum

Digitaliseringen av Hyltes skolor och förskolor är resultatet av Stigert Petterssons övertygelse om betydelsen av att omdefiniera lärandet och skolans uppdrag.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 22 januari 2018 it i skolan

skolbarn som surfar.jpg

– Skolans digitalisering påverkar pedagogiken på många sätt och jag tänker ofta på en it-pedagog som sa att ”skolan får inte bli ett hembygdsmuseum”. Idag är kunskap och utbildning inte längre knuten till en byggnad och skolan utmanas som kunskapsinstitution. Tyvärr finns det en utbredd osäkerhet om vad detta innebär, men vi måste våga anta utmaningen och diskutera möjligheterna som den nya tekniken erbjuder, säger Stigert Pettersson, barn- och ungdomschef i Hylte kommun och nominerad till Årets Digitaliseringsledare 2018.

Stigert Pettersson har själv gjort en spännande resa när det gäller skolans digitalisering. Det är inte så många år sedan han tyckte att it nog var bra, men att det mest var en fråga om antal datorer per elev. Egna erfarenheter som rektor och en Appleutbildning gjorde bilden mer nyanserad.

stigert pettersson i hylte_2.jpg

Stigert Pettersson, barn- och ungdomschef i Hylte kommun och nominerad till Årets Digitaliseringsledare 2018.

– Steg för steg insåg jag att skolans digitalisering handlar om två saker; dels om ledarskap. Utan ett gott ledarskap händer ingenting. Dels handlar det om skolutvecklingsarbete och hur digitaliseringen kan förändra undervisningen och omdefiniera lärandet. Med det perspektivet blir hela området mer konkret och ger en större förståelse för vad som behöver göras för att nå målen.

Undvika dyra misstag

Med detta perspektiv och sina år som rektor i en annan kommun i ryggen blev Stigert Pettersson för snart tre år sedan skolchef i Hylte. Ledningen för den trygga kommunen i Halland hade vid den här tiden fattat beslut om att öka it-tätheten i skolor och förskolor och avsatt projektmedel för investeringen. För den nya skolchefen var utmaningen att förvalta möjligheterna och samtidigt undvika dyra misstag.

– Jag hade en diskussion med den politiska nämnden om behovet av projektplaner för bland annat omvärldsbevakning och de var helt inne på samma linje. Innan vi började distribuera datorer och plattor i skolorna ville vi lära oss av andra kommuner som gjort motsvarande resa som vi stod inför. Vi insåg att det inte fanns några genvägar, men förhoppningsvis möjligheter att åka innerkurvan med hjälp av kunskapsdelning.

Stöd till lärarna

Stigert Pettersson och hans kollegor drev också frågan om projektplaner för bland annat skolornas ledarskap, stödsystem och kompetensutveckling.

– Vi började med ledarskapet och stödsystemen och tog tillsammans med konsultstöd fram utbildningsplaner för den politiska nämnden, skolledare och it-pedagoger. Det arbetet tog 1,5 år men har skapat en fördjupad förståelse för allt som kan göras och att skolans plattor inte är några skrivmaskiner. Under hela arbetet har våra politiker varit mycket lyhörda och konstruktiva.

Som extra resurs anställde kommunen tre it-pedagoger som ordnar workshops och på olika sätt erbjuder stöd i lärarnas digitala vardag. Idén kom från Stigert Pettersson.

Vi insåg att det inte fanns några genvägar, men förhoppningsvis möjligheter att åka innerkurvan med hjälp av kunskapsdelning.

Stigert Pettersson

– Jag samarbetade med it-pedagoger när jag var rektor och jag hade med mig den tanken till Hylte. För mig är deras kompetens en stor trygghet för lärare och skolledare och därför en nyckel till framgång.

Projekt i projekt

Det var inte enbart kommunens politiker och rektorer som fick tänka efter före när det gällde målet för skolans digitalisering. Stigert Pettersson sjösatte en unik satsning som han kallar projekt i projekt.

– Med projekt i projekt var ambitionen att beställarna, till exempel varje förskola, fick tänka efter innan. Hur vill vi jobba med digitala verktyg och vad behöver vi för att göra det? Behöver vi en kamera, behöver vi plattor, vilka program behöver vi … När tankarna fanns på plats gick det bra att beställa. Tillfället att tänka till gjorde möjligheterna mer konkreta och erbjöd också värdefullt erfarenhetsutbyte mellan skolor och pedagoger.

Bästa medarbetarna

Digitaliseringen av Hyltes skolor har drivit som ett treårigt projekt som nu är inne i den sista fasen. Stigert Pettersson är nöjd med resultaten men blickar redan framåt.

Årets Digitaliseringsledare

Priset Årets Digitaliseringsledare delas ut av tidningen Chef och Atea under Chefgalan som äger rum den 8 mars 2018 på Grand Hôtel i Stockholm.

Tanken med priset är att belöna en ledare som vågat visa vägen och lyckats göra sin organisation mer digital.

– Idag har tillgängligheten ökat väsentligt på både skolor och förskolor och våra it-pedagoger har väldigt mycket att göra. Vi ser att all personal har påbörjat sin resa mot ett digitalt arbetssätt även om man självklart kommit lite olika långt. En annan kritisk utmaning är att utveckla infrastrukturen. Ska jag sammanfatta läget så är vi på mycket god väg, vi ser tydliga förändringar och vi har tagit innerkurvan under hela resan.

Vad betyder det att bli nominerad till Årets Digitaliseringsledare?

– Det är jätteroligt både för mig och för verksamheten. Utan alla fantastiska medarbetare hade vi inte kommit så lång som vi har. Det är också en inspiration inför det fortsatta arbetet med digitaliseringen av Hylte kommun.

Mer inom samma serie

peymanskolbarn.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Skolans utveckling ligger i datan

21 dec 2017 it i skolan

Utan tillgång till grunddata är skolans händer bakbundna. Om vi vill att skolan ska utvecklas krävs det därför regelförändringar. Det menar Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan i Kramfors och nominerad till Årets digitaliseringsledare.

trelleborg.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Lejondrottningen och Trelleborg

2 jan 2018 ledarskap

Trelleborgs kommun kan dela in tiden i före och efter Cecilia Lejon, som med hjälp av mod och AI vänt upp och ner på vedertagna sanningar om socialtjänstens uppdrag och förutsättningar.

skola-nordmaling.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Så blev Nordmaling bäst i klassen

4 jan 2018 it i skolan

Västerbottens bästa skolor ligger i Nordmaling och är resultatet av delakulturen och ett genuint intresse för digitalisering. Men frågan är hur långt man kommit utan rektor Birgitta Tornberg.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

hemfrid-foto.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Så digitaliserar Hemfrid säkert

11 jan 2018 digit

När David Leeb kom till Hemfrid startade ett omfattande arbete med digitalisering för både kunder och medarbetare. Resultatet är två appar som förenklar och skapar trygghet. Nästa steg är automatiserad försäljning genom maskininlärning. David Leeb är nominerad till Årets digitaliseringsledare.

ekorre_i_tall.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Guld och digitala skogar

12 jan 2018 ledarskap

Med rötterna i 1800-talet är det inte helt enkelt att förändra skogsnäringen. Men för Norrskog låg medlemmarnas bästa i den digitala skogen och en webbplats och en app gör förvaltningen enklare och mer flexibel.

flicka håller fram handflattan för att signalera stopp.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Barnens rätt i digitvärlden

16 jan 2018 digit

När Bris introducerade Abused Emojis fick organisationen en stor internationell uppmärksamhet. Nästa steg är att utveckla en smart Brisbot.

peymanskolbarn.jpg

Skolans utveckling ligger i datan

Artikel 1 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

trelleborg.jpg

Lejondrottningen och Trelleborg

Artikel 2 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

skola-nordmaling.jpg

Så blev Nordmaling bäst i klassen

Artikel 3 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

Artikel 4 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

hemfrid-foto.jpg

Så digitaliserar Hemfrid säkert

Artikel 5 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

ekorre_i_tall.jpg

Guld och digitala skogar

Artikel 6 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

flicka håller fram handflattan för att signalera stopp.jpg

Barnens rätt i digitvärlden

Artikel 7 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

skolbarn som surfar.jpg

Skolan är inget museum

Artikel 8 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare