Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad årets digitaliseringsledare

Så digitaliserar Hemfrid säkert

När David Leeb kom till Hemfrid startade ett omfattande arbete med digitalisering för både kunder och medarbetare. Resultatet är två appar som förenklar och skapar trygghet. Nästa steg är automatiserad försäljning genom maskininlärning. David Leeb är nominerad till Årets digitaliseringsledare.

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 11 januari 2018 digit

hemfrid-foto.jpg

 Vi kan göra massor för att förenkla både våra medarbetares och kunders vardag med hjälp av våra nya digitala produkter, säger David Leeb.

Hemfrid grundades 1996 och är ett av Sveriges största serviceföretag och har tjänster som rör bland annat flytthjälp, städning, fönsterputs, barnpassning och kontorsflytt. David Leeb började som marknadschef på företaget för knappt två år sedan och har sedan dess haft som ansvar att digitalisera verksamheten. Innan dess arbetade han med digitala strategier på Identity Works, TV4 och Lunarstorm.

Kortsiktig och långsiktig satsning

På Hemfrid hade och har man höga ambitioner med att digitalisera tjänsteerbjudandet, så det fick David Leeb sätta tänderna i omgående. Han började med att rekrytera personer som jobbar som marketing manager, digital affärsutvecklare, online-manager och design director.

 Vi behövde få in kompetens som vi saknade, och med rätt personer i teamet kunde vi snabbt öka kundinflödet på webben. Det var inte så längesen som nya kunder ringde in faktiskt, men nu sköts allt via hemsidan.

Det var satsningarna som David Leeb startade i februari 2016. Sedan började han och hans team att titta på efterfrågan; vad vill egentligen kunderna och medarbetarna ha? Där stod en app högst på kundernas önskelista.

david-leeb-hemfrid-mindre.jpg

David Leeb, marknadschef på Hemfrid.

 Och vad skulle man då som kund vilja göra i en app? Kontentan blev att en app skulle kunna avhjälpa många problem och förbättra upplevelsen. Men för att den ska vara funktionell måste någon svara i andra änden. Så vi utvecklade en digital produkt till våra 2000 medarbetare där de ständigt har tillgång till uppdaterad kundinformation.

Appen har sedan en tid testats av medarbetarna för att de ska göra sig redo inför den 1 februari då den börjar användas skarpt, förklarar David Leeb.

 Vi kan se förbättringar när det gäller allt, egentligen. Ska en vikarie hitta till en ny kund för första gången kan han eller hon gå in och se adressen och hur man tar sig dit. Scheman är ständigt uppdaterade, likaså uppdragsbeskrivningar. Alla får en bättre koll på vad som ska göras. Sedan blir det även lättare för nyanlända medarbetare som får tillgång till en produkt som hanterar både engelska och svenska och där ikoner gör det lätt att förstå. Meddelanden från kunder blir även lättare att ta del av än handskrivna lappar.

Kunderna viktigast

Men den största förändringen och förenklingen i och med introduceringen av apparna ska ändå vara för kunderna. Där hoppas de på att få lite nöjdare kunder som på så vis stannar längre hos Hemfrid.

 Man kan inte förbättra allt via en app, men det man kan förbättra har vi gjort. Kontinuitet är jätteviktigt för våra kunder och för att reducera osäkerhet kan vi genom appen kommunicera bättre vid vikarieuppdrag. Om någon blir sjuk så får kunden en pushnotis med en bild och information om att den här personen som kommer istället har varit på besök fyra gånger tidigare, heter Frida och ser ut såhär, till exempel.

Årets Digitaliseringsledare

Årets Digitaliseringsledare är ett pris som delas ut av tidningen Chef och Atea under Chefgalan som äger rum den 8 mars 2018 på Grand Hôtel i Stockholm.

Tanken med priset är att belöna en ledare som vågat visa vägen och lyckats göra sin organisation mer digital.

De två apparna ökar även säkerheten generellt då de kräver bank-id som inloggning både hos medarbetare och kunder. 

 Vi jobbar i en förtroendebransch och säkerhet är verkligen en viktig fråga för oss. Vi skyddar all information bland annat med bank-id inloggning. Det är vi väldigt noggranna med och det finns absolut ett säkerhetsperspektiv i vår nya lösning.

Automatiserad försäljning på ingång

I februari börjar som sagt apparna att användas på riktigt, men David Leeb och Hemfrids digitala utveckling är långtifrån slut där.

 Vi tittar mycket på hur vi kan göra smartare rekommendationer och automatiserad försäljning genom maskininlärning. Till exempel kan vi i april, när solen börjar skina och alla kan se att deras fönster inte är putsade, skicka ut automatiserade frågor där vi föreslår tider vi kan komma förbi och putsa. Det tror jag blir allt vanligare bland våra tjänster framöver.

Mer inom samma serie

peymanskolbarn.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Skolans utveckling ligger i datan

21 dec 2017 it i skolan

Utan tillgång till grunddata är skolans händer bakbundna. Om vi vill att skolan ska utvecklas krävs det därför regelförändringar. Det menar Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan i Kramfors och nominerad till Årets digitaliseringsledare.

trelleborg.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Lejondrottningen och Trelleborg

2 jan 2018 ledarskap

Trelleborgs kommun kan dela in tiden i före och efter Cecilia Lejon, som med hjälp av mod och AI vänt upp och ner på vedertagna sanningar om socialtjänstens uppdrag och förutsättningar.

skola-nordmaling.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Så blev Nordmaling bäst i klassen

4 jan 2018 it i skolan

Västerbottens bästa skolor ligger i Nordmaling och är resultatet av delakulturen och ett genuint intresse för digitalisering. Men frågan är hur långt man kommit utan rektor Birgitta Tornberg.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

ekorre_i_tall.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Guld och digitala skogar

12 jan 2018 ledarskap

Med rötterna i 1800-talet är det inte helt enkelt att förändra skogsnäringen. Men för Norrskog låg medlemmarnas bästa i den digitala skogen och en webbplats och en app gör förvaltningen enklare och mer flexibel.

flicka håller fram handflattan för att signalera stopp.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Barnens rätt i digitvärlden

16 jan 2018 digit

När Bris introducerade Abused Emojis fick organisationen en stor internationell uppmärksamhet. Nästa steg är att utveckla en smart Brisbot.

skolbarn som surfar.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Skolan är inget museum

22 jan 2018 it i skolan

Digitaliseringen av Hyltes skolor och förskolor är resultatet av Stigert Petterssons övertygelse om betydelsen av att omdefiniera lärandet och skolans uppdrag.

peymanskolbarn.jpg

Skolans utveckling ligger i datan

Artikel 1 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

trelleborg.jpg

Lejondrottningen och Trelleborg

Artikel 2 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

skola-nordmaling.jpg

Så blev Nordmaling bäst i klassen

Artikel 3 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

Artikel 4 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

hemfrid-foto.jpg

Så digitaliserar Hemfrid säkert

Artikel 5 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

ekorre_i_tall.jpg

Guld och digitala skogar

Artikel 6 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

flicka håller fram handflattan för att signalera stopp.jpg

Barnens rätt i digitvärlden

Artikel 7 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare

skolbarn som surfar.jpg

Skolan är inget museum

Artikel 8 av 8: Nominerad årets digitaliseringsledare