Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Politiken driver digitaliseringen i Halmstad

AdobeStock_69719082.jpeg

Politiska mål får Halmstad att prioritera digitaliseringen.

Det skapar en tydlighet i kommunens framtidsriktning, säger it-strategen Thomas Wollentz.

Han framhåller den goda planeringsprocessen på kommunens hemvårdsförvaltning som en av de saker som utmärker Halmstads arbete med att digitalisera och underlätta vården.

Nu gäller det att skapa en mognad för nya digitala arbetssätt som genomsyrar hela organisationen, så att alla har samma bild av vart vi är på väg, säger Thomas Wollentz vid kvalitets- och utvecklingsenheten.

En annan sak som gör Halmstad speciellt är förvaltningens erfarenhet av att samarbeta med stadsnät och bostadsbolag i frågor kring e-hälsa.

Thomas Wollentz Pressbild.jpg

Thomas Wollentz, it-strateg i Halmstad.

Tillsammans med Halmstads stadsnät och Halmstads fastighetsbolag driver vi ett projekt med sensorer i hemmet som kan skapa tjänster, allt från nattbelysning till påminnelsefunktioner.

Tekniken finns, utmaningen är att titta på affärsmodeller, vem som ska betala vad och anpassa organisationen för att kunna dra nytta av den på bredden.

Han tycker att den tilltro till att använda teknik och it som genomsyrar kommunledningen och verksamheten har lagt en bra grund till den fortsatta utvecklingen.

Den är också en bidragande orsak till att Halmstad, som en av tio kommuner i landet, valts ut att vara med i LEDA-programmet som ska jobba för att införa fler digitala lösningar inom omsorgen.

Nästa kliv

Efter datorisering, utbildningar, införandet av moderna planeringssystem och nyckelfria lås tycker Thomas Wollentz att det nu finns möjligheter att ta nästa kliv och få fler alternativa sätt att utföra insatser.

Det finns mycket förutsättningar för teknik genom smartphones och tillgång till uppkoppling och jag skulle vilja att utbudet exploderade ännu mer.

Andra prioriterade projekt i kommunen är för närvarande mobil informationshantering, digital nattillsyn, digital läkemedelshantering samt en digitalisering av trygghetslarm i det ordinära boendet.

Vi ser stora behov när det gäller exempelvis digital läkemedelshantering. Utmaningen är etableringen och det faktum att området som sådant är relativt omoget i Sverige. Det är få aktörer som kan erbjuda ett brett utbud av passande lösningar som dessutom ska fungera optimalt med befintlig verksamhet. Det börjar dock hända allt mer.

Vill skapa samverkansarena

Utöver dessa projekt deltar kommunen också i två EU-finansierade projekt inom hälsa, vård och omsorg med det gemensamma namnet HiCube.

— Det handlar bland annat om att skapa en samverkansarena för att utveckla hälsoinnovationer utifrån utmaningar och behov, och att fokusera på behovsorienteringar och kompetensutvecklingsinsatser av chefer och personalgrupper.

Utvalda kommuner i programmet

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar. De kommuner som deltar inom inriktningen hälsa och omsorg i en digital värld är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

15 november 2016 Reporter Karin Arnell it i vården

Rekommenderad läsning

oslo skyline.jpg
video

Oslo larmar om piller

22 maj 2018 it i vården

Redan 2013 införde Oslo larm för att påminna patienter i hemmet att ta sin medicin. Nu får runt 400 patienter en sådan påminnelse och projektet växer. Nästa steg är digitalisering av 7 500 trygghetslarm. 

JohnHopkins_960x640.jpg
video

Johns Hopkins Hospital satsar på dataanalys

10 jul 2017 it i vården

Genom att analysera data i realtid kan koordinatorer, läkare och sjuksköterskor på Johns Hopkins-sjukhuset i Baltimore effektivisera patientflödet och därmed också frigöra fler sängplatser. James Scheulen, CAO på Johns Hopkins, förklarar hur man gått tillväga. 

Flypuls_960x640.jpg
video

Drönare startar stoppade hjärtan

4 jul 2017 it I vården

Flypuls hjärtstartsdrönare får mycket uppmärksamhet i Almedalen. Bakom företaget finns civilingenjörerna Sebastian Wallman och Jan Björn som tillsammans med stöd från Karolinska Institutet ska rädda liv i utsatta lägen.

digital homecare.jpg
video

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför. 

appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg
video

Appva ger kontroll på vårdinsatserna

30 apr 2017 it I vården

Digitala flöden för bland annat signering av vårdinsatser är en av innovationerna som företaget Appva ligger bakom. Ulrika Kjellberg, vd Appva, förklarar hur det fungerar.

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

VästeråsVård_960x640.jpg

Västerås omsorg tryggare med digital teknik

14 dec 2016 it i vården

Västerås är en av de kommuner som har kommit längst i utvecklingen av e-tjänster på det sociala området. ”Digitalt när det är möjligt, men fysiskt när det behövs”, är en av de visioner som staden just nu diskuterar.

SvantesonNiclas_960x640.JPG
video

Delad data påskyndar digitalisering

9 dec 2016 it i vården

Behoven av digitalisering inom vård och omsorg är oändliga. Samtidigt går utvecklingen långsamt. Sofia Svanteson, strateg Ocean Observations, och Niklas Pettersson, ansvarig IoT Atea, vill se testbäddar av delad data.