Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Politiken driver digitaliseringen i Halmstad

Politiska mål får Halmstad att prioritera digitaliseringen.

Det skapar en tydlighet i kommunens framtidsriktning, säger it-strategen Thomas Wollentz.

Text Karin Arnell 15 november 2016 it i vården

AdobeStock_69719082.jpeg

Han framhåller den goda planeringsprocessen på kommunens hemvårdsförvaltning som en av de saker som utmärker Halmstads arbete med att digitalisera och underlätta vården.

Nu gäller det att skapa en mognad för nya digitala arbetssätt som genomsyrar hela organisationen, så att alla har samma bild av vart vi är på väg, säger Thomas Wollentz vid kvalitets- och utvecklingsenheten.

En annan sak som gör Halmstad speciellt är förvaltningens erfarenhet av att samarbeta med stadsnät och bostadsbolag i frågor kring e-hälsa.

Thomas Wollentz Pressbild.jpg

Thomas Wollentz, it-strateg i Halmstad.

Tillsammans med Halmstads stadsnät och Halmstads fastighetsbolag driver vi ett projekt med sensorer i hemmet som kan skapa tjänster, allt från nattbelysning till påminnelsefunktioner.

Tekniken finns, utmaningen är att titta på affärsmodeller, vem som ska betala vad och anpassa organisationen för att kunna dra nytta av den på bredden.

Han tycker att den tilltro till att använda teknik och it som genomsyrar kommunledningen och verksamheten har lagt en bra grund till den fortsatta utvecklingen.

Den är också en bidragande orsak till att Halmstad, som en av tio kommuner i landet, valts ut att vara med i LEDA-programmet som ska jobba för att införa fler digitala lösningar inom omsorgen.

Nästa kliv

Efter datorisering, utbildningar, införandet av moderna planeringssystem och nyckelfria lås tycker Thomas Wollentz att det nu finns möjligheter att ta nästa kliv och få fler alternativa sätt att utföra insatser.

Det finns mycket förutsättningar för teknik genom smartphones och tillgång till uppkoppling och jag skulle vilja att utbudet exploderade ännu mer.

Andra prioriterade projekt i kommunen är för närvarande mobil informationshantering, digital nattillsyn, digital läkemedelshantering samt en digitalisering av trygghetslarm i det ordinära boendet.

Vi ser stora behov när det gäller exempelvis digital läkemedelshantering. Utmaningen är etableringen och det faktum att området som sådant är relativt omoget i Sverige. Det är få aktörer som kan erbjuda ett brett utbud av passande lösningar som dessutom ska fungera optimalt med befintlig verksamhet. Det börjar dock hända allt mer.

Vill skapa samverkansarena

Utöver dessa projekt deltar kommunen också i två EU-finansierade projekt inom hälsa, vård och omsorg med det gemensamma namnet HiCube.

— Det handlar bland annat om att skapa en samverkansarena för att utveckla hälsoinnovationer utifrån utmaningar och behov, och att fokusera på behovsorienteringar och kompetensutvecklingsinsatser av chefer och personalgrupper.

Utvalda kommuner i programmet

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar. De kommuner som deltar inom inriktningen hälsa och omsorg i en digital värld är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

Rekommenderad läsning

IoT_960x640.jpg

Så gör du din IoT-satsning säker

2 aug 2016 säkerhet

IoT-trenderna innebär att allt mer av vår verklighet kopplas upp mot nätet, men säkerheten hänger inte alltid med, till exempel inom medicinsk utrustning. Så här undviker du fallgroparna i din IoT-satsning.

Sofia Svanteson.jpg

"Sveriges tillväxttakt sämst i Europa"

10 jun 2016 ledarskap

Sofia Svanteson från Ocean Observations tycker till om Sveriges digitala utveckling. 
 Vår utvecklingstakt är i stort sett noll och våra journalsystem inom vården är förlegade och oanvändarvänliga. Vi måste befria välfärdsdatan, säger hon.

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

4304965-kasern_Boden_960x640.jpg

Digitaliseringen kanonviktig för Boden

18 okt 2016 digit

För Boden är digitaliseringen mycket viktig för kommunens utveckling, och för Per Olsson, it-chef, är målet tydligt: Det ska bli enklare för invånarna att kommunicera med kommunen och vice versa.

haglund ibm snip.JPG
video

"Vad vi än gör i framtiden kan vi mötas av Watson"

3 nov 2016 digit

Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, pratar om det kognitiva systemet Watson. Det hjälper till inom behandlingen av cancersjuka, det gör filmtrailers och enormt mycket annat. Finns det något som Watson inte kan göra, vilka funktioner får det i framtiden, och finns det kanske något farligt med systemet? 

sekoia pixlr.jpg

Danska Sekoia skapar bättre vård i Burlöv

28 okt 2016 it i vården

Burlöv har som första kommun i Sverige börjat använda Sekoia - ett verktyg inom vård och omsorg som inte bara personalen kan nyttja utan även brukare och närstående.
 Vi behövde tänka om och det här är verkligen att tänka om. Vi har bara fått positiva reaktioner än så länge, säger Ninette Hansson, projektledare på Socialförvaltningen, Burlöv kommun.

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

damberg snip.JPG
video

Damberg om digitalisering

25 nov 2016 digit

Ledande bolag inom digitalisering behöver ta ett större ansvar att ställa krav och dela med sig av kunskap och erfarenheter. Alltför många små och medelstora företag har kommit på efterkälken och behöver stöd för att hänga med på digitaliseringståget. Det säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.