Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitala hantverkare – de nya it-konsulterna

stefan_fasth.jpg

Stefan Fasth, Chefsarkitekt, Atea

Framtidens it-konsult kanske saknar formell utbildning och har skolats i World of warcraft snarare än traditionella läroinstitut. Istället är det mod, nytänkande, engagemang och konstnärlig talang som betyder mest. Möt de nya digitala hantverkarna!

Är du banbrytande, tekniskt kompetent, kunnig, konstnärlig och brinner för ditt jobb? Gratulerar, då är du eventuellt en av framtidens it-konsulter, eller ”digitala hantverkare” som de också kallas.

– Konsultbranschen, ja alla kunskapsintensiva branscher, håller på att förändras och mycket beror på att all kunskap finns där ute gratis. Uppdrag som att till exempel uppgradera tekniska plattformar var betydligt vanligare för fem år sedan men nu kan kunderna läsa sig till det själva. Det är istället idéerna som blivit viktiga. Hur kan vi dra nytta av tekniska lösningar eller använda dem på nya sätt? Där kommer de digitala hantverkarna in i bilden, säger Stefan Fasth, chefsarkitekt på Atea.

Digitala hantverkare, eller ”digital artisans” dök upp i en rapport av Constellation Research i höstas där ”artisan” blev en akronym för flera egenskaper framtidens konsulter måste ha, däribland engagemang, en konstnärlig ådra och inte minst ett utmanande förhållningssätt. Detta utöver en gedigen teknisk kompetens.

– En konsult som åker ut till kund och googlar en lösning på ett problem begår karriärmässigt självmord. Idag är många konsulter rätt breda men i framtiden behöver de vara ännu mer specialiserade. It har aldrig varit lättare än det är idag, vilket inte innebär att det är lätt, men det kommer bara att bli mer komplext och då behöver man vara mycket kunnig inom sitt område.

Tiden ännu inte mogen för digitala hantverkare

Det är fortfarande för tidigt för de digitala hantverkarna att kliva in för än så länge är branschen för konform, menar Stefan Fasth och anledningen stavas ledarskap. 

– Jag tror att det behöver komma ett gäng företagsledare som Elon Musk och Steve Jobs för att det ska få genomslag. Kollar man på startups finns det ofta människor som passar in i den nya rollen. De är snabba, hungriga eldsjälar som ifrågasätter traditionella mönster. När de går in i nya roller i andra bolag finns det potential för fler digitala hantverkare att kliva fram. Om de finns, jag är inte helt säker på att det finns så många som klarar av alla punkter på listan.

Idag rekryteras många konsulter via etablerade nätverk som Linkedin eller traditionella jobbannonser, men i framtiden kommer de digitala hantverkarna att hittas på helt annat sätt.

– Duktiga människor med rätt egenskaper, som har lätt för att förändras, drar egna slutsatser och vågar ifrågasätta normer och riktlinjer kommer vara lika kvalificerade för en roll som it-arkitekt som någon med lång utbildning.

Digitala hantverkare

Digitala hantverkare är en översättning från engelskans "artisan" som fått bilda akronym:

A= Authentic ”Man måste ha ett riktigt engagemang och brinna för sin sak.”

R= Relevant ”Du måste vara påläst om dina områden.”

T=Transformation-minded  ”Förändring är ett konstant tillstånd numera, och den som inte kan anpassa sig får problem.

I=Intelligent ”Det bör man i och för sig alltid vara.”

S=Speedy ”Med förändringstakten som råder måste man vara snabb.”

A=Artistic ”Allt designas idag, från gränssnitt till backend. En artistisk ådra och fokus på detaljer skapar förtroende.”

N=Non-conformist ”Det går inte att gå i samma upptrampade stigar som konkurrenterna utan man måste våga ifrågasätta riktlinjer och traditionellt tänk.”

16 maj 2016 Uppdaterad 19 november 2019 Reporter Miguel Guerrero ledarskap

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

Cisco Pod Some PUFF
podcast

Cisco med ögon på bollen

10 jun 2020 digit

När coronapandemin bröt ut gapade många kontor tomma. Då beslutade Cisco Sverige att flytta de oanvända videosystemen till äldreboende. Det berättar Per Samuelsson Sverigechef Cisco när han gästar Voisterpodden tillsammans med Voisters Lisa Nore och Ateas vd Kalle Hultenheimen. Och så blir det lite golfsnack också.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

båtar i havet vid marstrand.jpg
video

När väst blir bäst

13 dec 2018 ledarskap

Från stor småstad till liten storstad. Enligt Västsvenska Handelskammaren kommer Göteborgsregionen att växa kraftigt, inte minst tack vare sin position inom industrin. Men för det ska bli verklighet krävs en lyhördhet inför framtidens  möjligheter inom teknik och digitalisering.