Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vårdåret 2018

Uppkopplade rullstolar, smarta alkoholmätare och VR mot nacksmärta är några svenska exempel som har förenklat och individualiserat vården under året. Samtidigt går 3D-forskningen snabbare än någonsin. 2019 äntrar vi därför med mer möjligheter än tidigare men med fortsatt stora utmaningar att klara välfärdspusslet. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 28 december 2018 it i vården

vardaret2018.jpg

Gävle sjukhus använder 150 rullstolar på en yta över 100 000 kvadratmeter. För att spara in tid och pengar och göra arbetet enklare för personalen så har sjukhuset nu gjort rullstolarna uppkopplade. Personalen kan direkt se var stolarna befinner sig vilket ska kunna leda till en tidsbesparing på 1 825 timmar per år och sänkta kostnader på närmare 900 000 kronor.

I Motala använder klienter i beroendevården digitala alkoholmätare. Genom att klienten blåser i mätaren och tar en seflie vid utfört test så kan vårdpersonalen försäkras över att inget fusk har skett. Detta har lett till en ökad trygghet för brukarna samtidigt som personalen kan arbeta mer förebyggande. Men den största fördelen, menar personalen, är friheten för de beroende som känner att de behandlas av fri vilja och slipper känna sig jagade.

En satsning på ökad tillit och individualisering råder även i Region Norrbotten. Där använder sig landstinget av VR i hemmet som ny behandlingsmetod för patienter med långvarig nacksmärta. Personerna får träna på noggrann nackprecision med en spelupplevelse involverad som ska öka motivationen. Resultaten blir sedan till data som en fysioterapeut följer upp med patienten. Enligt Stefan Carlsson, it-strateg, ska detta leda till att personer i behov av mycket stöd får det medan de som vill kan jobba självständigt, därför att patienter vill i regel inte spendera mer tid än nödvändigt på vårdcentralen.

Digital och individualiserad vård intresserar även Daniel Forslund, innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting. Han menar att vi i Sverige framöver inte kommer att se vården som en plats, som en vårdcentral eller ett sjukhus. Istället kommer den närmsta vården att ligga i mobilen och vara helt platsoberoende, där det ska gå att nå en specialist eller läkare oavsett om man befinner sig i sommarstugan eller på jobbresa. Hans arbete handlar nu mycket om att få till ett modernt regelverk som inte motsätter sig utvecklingen.

3D äntrar scenen på riktigt

2018 var också året då vi på riktigt kanske började förstå omfattningen av vad 3D-teknik kan bidra med inom vården. För första gången så lyckades forskare få fram ljuskänsliga receptorer organiserade i en halvsfärisk form. De framställdes i en 3D-skrivare och anses vara ett genombrott i forskningen kring bioniska ögon och återställa synen hos blinda. Eller som docenten Michael McAlpine säger:
- För många är bioniska ögon ren science fiction, men tack vare en specialbyggd 3D-skrivare så är vi närmare verkligheten än någonsin tidigare.

Som en del i utvecklingen av nya läkemedel mot ALS så har forskare vid MIT för första gången kunnat framställa mänsklig vävnad i gränssnittet mellan muskler och det centrala nervsystemet. Detta skedde genom en 3D-modell som hittade slående skillnader mellan friska celler och ALS-celler, vilket kan vara ett första steg mot att bota den dödliga sjukdomen.

Utvecklingen går fort även inom neurovetenskapen. Inom det området ställs höga krav på sofistikerad datahantering, bland annat beroende på att man med implementerbara Brain Machine Interfaces upprättar elektronisk kommunikation mellan hjärnans nervceller och datorer. På Lunds universitet har forskare utvecklat en metod som gör det möjligt att koda om hjärnans signaler till ett format som datorns processorer kan användas omgående. Forskarna har kunnat samla in information från mer än en miljon nervceller, analysera datan och skicka tillbaka återkoppling på några millisekunder. Detta gör en dubbelriktad kommunikation med enskilda nervceller möjlig. Snabb hantering och tolkning av datan är viktig oavsett om det handlar om att med hjälp av nervcellernas signaler styra en robotarm hos en totalförlamad patient, eller med hjälp av information från nervcellerna i tid avslöja ett kommande epileptiskt anfall.

Ska man försöka sig på att sammanfatta läget för digitaliseringen inom vården så kan man säga som så att utmaningarna är enorma, men det är också möjligheterna. Internet of Things och VR förenklar och effektiviserar vården både på och utanför sjukhusen. Nya sorters samarbeten utvecklas. Att vården allt mindre är en plats blir tydligare för varje år, vilket också är en direkt nödvändighet om välfärdsutmaningarna ska klaras av. Och forskningen går framåt i en exponentiell takt som liknar Moores lag, vilket gör det ännu mer intressant att se vad som väntar oss 2019.   

 

Rekommenderad läsning

vr-nacksmarta-960640.jpg

VR mot nacksmärta

6 nov 2018 it i vården

Region Norrbotten använder sig av virtual reality som ny behandlingsmetod för patienter med långvarig nacksmärta. Med hjälp av tekniken hoppas regionen att patienterna ska känna sig mer motiverade och utföra rörelserna optimalt.

glad-tjej-som-windsurfar.jpg

3D mot cancer

20 dec 2018 it i vården

En 3D-printad enhet som simulerar cancerbehandlingar på vävnadsprov från tumörer gör det möjligt för sjukhus och kliniker att snabbt utvärdera och skräddarsy patientens cancerbehandling. Bakom genombrottet ligger forskare vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, och tekniken kan bli ett värdefullt tillskott för arbetet med immunterapi inom cancervården.

fin-tarta-med-korsbar.jpg (1)

Smakfull 3D

11 mar 2019 it i vården

Halmstads kommun deltar i ett nationellt forskningsprojekt som går ut på att puread mat ska likna sin naturliga form med hjälp av 3D-skrivare. Förhoppningen är att äldre med tugg- och sväljsvårigheter ska känna matglädje och få i sig den näring de behöver.

glad tant med vrglasögon.jpg

Snabb diagnos av alzheimer

23 jan 2019 it i vården

På Cambridge University testar man att diagnosticera Alzheimers sjukdom med hjälp av VR. De första resultaten är mycket positiva.

3d-skrivare-pa-manen.jpg

Månbas i 3D

27 aug 2019 digit

Med månstoft och 3D-skrivare hoppas forskarna kunna skriva ut byggmaterial direkt på månens yta. Målet är att utveckla ett hållbart alternativ till tunga transporter från jorden för framtidens månbasbyggen.

militar-fordon-3d.jpg

3D-print för militären

11 sep 2019 digit

3D-utskrifter inom militären skulle spara pengar, tid och resor. Men än så länge ligger inte Sverige speciellt långt fram i utvecklingen. 

klader-960640.jpg

Klä dig i 3D

18 okt 2019 digit

Forskare vid Högskolan i Borås har utvecklat ett elektriskt ledande plastmaterial som går att skriva ut med 3D-skrivare. Metoden öppnar för helt nya möjligheter att utveckla smarta textilier och kläder och är mer hållbar än dagens tryckteknik.

tjej-vrglasogon.jpg

AR och VR exploderar

4 dec 2019 digit

Marknaden för augmented och virtual reality kommer 2020 att värderas till 18,8 miljarder dollar. Det är en ökning gentemot 2019 med 78 procent. 

rontgen-3d.jpg

Så säkras 3D

30 okt 2019 digit

Att 3D-printa reservdelar i metall är ett område med stora möjligheter och ställer krav på en säker tillverkning. Nu utvärderar forskare skiktröntgen för att hitta dolda brister i 3D-printade metalldelar.