Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så IoT-kopplar Gävle sjukhus

För att spara in tid och pengar och göra arbetet smidigare för personalen så satsar Gävle sjukhus på smarta rullstolar. Och innovationsarbetet fortsätter. Framöver kan även sängar, soptunnor och infusionspumpar bli uppkopplade. 

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 23 augusti 2018 digit

iot-rullstol-gavle-sjukhus-960640.jpg

På Gävle sjukhus används 150 rullstolar på en yta över 100 000 kvadratmeter. Detta har skapat ett problem för sjukhusets budservice, som stora delar av sina arbetsdagar får gå runt och leta efter rullstolar för att sedan lämna dem vid entrén. Tidskostnaden som det innebär ska nu lösas genom att göra stolarna uppkopplade.

– Nu ska vi med hjälp av IoT-taggar och en karta på en mobil, platta eller dator kunna se exakt var alla husets rullstolar är. Då kan de som arbetar på budservice gå direkt dit istället för att leta runt i den väldigt stora byggnaden, säger Lena Grudén, tf it-chef på Region Gävleborg.

Sensor i ytterdörren

En av dem som dagligen kommer kunna dra nytta av de uppkopplade rullstolarna är Cathrin Dahlström, enhetschef för budservice. Hon menar att tidsbesparingen de kommer göra ligger på cirka 20 minuter vid 15 tillfällen per dygn, vilket över ett år innebär 1 825 timmar och sänkta kostnader på närmare 900 000 kronor. Utöver de två på budservice som i sitt arbete kan se på sina mobiler var rullstolarna är, så kan även telefonisten vid entrén se det.

– På så sätt kan han eller hon meddela budservice inför ett nytt uppdrag att där finns en ledig rullstol du kan hämta på vägen. En annan aspekt i detta är att vi genom taggen kan se när rullstolen senast är rengjord och servad, vilket kan öka renligheten, säger hon.

– Vi kommer också genom en sensor på entrédörren kunna se när och om rullstolarna lämnar byggnaden, vilket faktiskt händer ganska ofta. Jag och de andra på budservice ser endast positivt på detta initiativ, säger Cathrin Dahlström.

Projektet sätts igång första september i år och kommer att börja i en väldigt enkel skala med nytta nästan enbart för de arbetande på sjukhuset.

– Patienterna kommer att märka att rullstolarna oftare kommer att finns i entrén. Idag vet vi inte hur många som vill få tag på rullstol utan att lyckas. Vi får se vilken ytterligare nytta det kan innebära för patienterna, säger Lena Grudén.

Smarta sängar för bättre hygien

Både Lena Grudén och Cathrin Dahlström ser IoT som ett utmärkt sätt för Region Gävleborg att bli effektivare i sina arbetssätt. Faller arbetet med rullstolarna väl ut så ser Cathrin stora fördelar med att även kunna sätta taggar på sjukhusets 650 sängar.

– Vi skulle genom taggarna kunna se när sängarna varit inne på rengöring, om de varit utsatta för smitta tidigare, och i så fall vilken smitta. Om en säng varit på en avdelning med exempelvis vinterkräksjuka så kan vi direkt se att den sängen inte får hamna någon annanstans innan den är rengjord, säger hon. 

Lena Grudén ser även andra möjligheter, dessa ligger dock än så länge lite längre fram i tiden. Bland annat funderar avdelningen för Logistik och service på hur sjukhusets sophantering skulle kunna bli effektivare genom att via en våg eller en kamera kunna se när tunnorna behöver tömmas. Hon ser också fördelar bland diverse medicintekniska produkter såsom infusionspumpar, som används vid dropp, vilka har en tendens att hamna på fel ställe på sjukhuset.

– Sedan kan även rörelsesensorer vara användbara när det gäller medicinska kameror som används vid endoskopi, till exempel i magen på patienter. De medicinska kamerorna är väldigt dyra och därmed attraktiva att stjäla. Hamnar en sådan på villovägar så skulle vi i så fall direkt kunna se var den är. Men egentligen är det ju bara fantasin som sätter gränserna, IoT är framtiden, inte minst inom vår verksamhet, avslutar Lena Grudén.

Rekommenderad läsning

stadgrejor-i-starka-farger.jpg video

Region Gävleborg väljer plattor

28 nov 2018 it i vården

Med sex sjukhus och nästan 290 000 invånare har Region Gävleborg mycket att vinna på smarta lösningar som sparar tid och andra resurser. Nu utvärderas flera projekt med fokus på service och trygghet för patienter och personal.

data-grafer-960640.jpg

Data som blir till ord

18 maj 2018 it i vården

Att förklara och presentera en stor mängd sensordata med vanligt språk är inte alltid det enklaste. Men datavetaren Hadi Banaee har kommit på en datadriven metod som gör just detta.

västerås-smart-stad-960640.jpg
Smarta Västerås

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

pappa-och-son-skrattar-tillsammans.jpg

Trådlös livskvalitet

18 okt 2018 it i vården

Nu utvecklas en lösning som gör det möjligt för en person i rullstol att ta sig fram sida vid sida med en assistent eller annat sällskap. Projektet drivs av Mittuniversitetet i samarbete med Permobil och tanken är att rullstolen med hjälp av en handhållen kontroll och stereokamerateknik ska följa personen som går bredvid användaren

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

Avesta andas IoT-luft

27 nov 2018 digit

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Bättre vägunderhåll med IoT

11 apr 2018 digit

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

läkare och sjuksköterska springer i en sjukhuskorridor med ryggarna mot kameran.jpg video

Aldrig mer vilse på VGR

14 sep 2018 it i vården

Västra Götalandsregionen utvecklar en positionering som kommer att underlätta för alla. Via en länk i ett sms kommer patienten att hitta till sin mottagning betydligt snabbare än idag, vilket kan innebära att missade tider minskar med 30 procent.

kiruna2 960640.jpg
Inför Digitala strategier

Kiruna flyttar till hållbarhet

25 okt 2017 ledarskap

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån.