Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så IoT-kopplar Gävle sjukhus

För att spara in tid och pengar och göra arbetet smidigare för personalen så satsar Gävle sjukhus på smarta rullstolar. Och innovationsarbetet fortsätter, framöver kan även sängar, soptunnor och infusionspumpar bli uppkopplade. 

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 23 augusti 2018 digit

iot-rullstol-gavle-sjukhus-960640.jpg

På Gävle sjukhus används 150 rullstolar på en yta över 100 000 kvadratmeter. Detta har skapat ett problem för sjukhusets budservice, som stora delar av sina arbetsdagar får gå runt och leta efter rullstolar för att sedan lämna dem vid entrén. Tidskostnaden som det innebär ska nu lösas genom att göra stolarna uppkopplade.

– Nu ska vi med hjälp av IoT-taggar och en karta på en mobil, platta eller dator kunna se exakt var alla husets rullstolar är. Då kan de som arbetar på budservice gå direkt dit istället för att leta runt i den väldigt stora byggnaden, säger Lena Grudén, tf it-chef på Region Gävleborg.

Sensor i ytterdörren

En av dem som dagligen kommer kunna dra nytta av de uppkopplade rullstolarna är Cathrin Dahlström, enhetschef för budservice. Hon menar att tidsbesparingen de kommer göra ligger på cirka 20 minuter vid 15 tillfällen per dygn, vilket över ett år innebär 1 825 timmar och sänkta kostnader på närmare 900 000 kronor. Utöver de två på budservice som i sitt arbete kan se på sina mobiler var rullstolarna är, så kan även telefonisten vid entrén se det.

– På så sätt kan han eller hon meddela budservice inför ett nytt uppdrag att där finns en ledig rullstol du kan hämta på vägen. En annan aspekt i detta är att vi genom taggen kan se när rullstolen senast är rengjord och servad, vilket kan öka renligheten, säger hon.

– Vi kommer också genom en sensor på entrédörren kunna se när och om rullstolarna lämnar byggnaden, vilket faktiskt händer ganska ofta. Jag och de andra på budservice ser endast positivt på detta initiativ, säger Cathrin Dahlström.

Projektet sätts igång första september i år och kommer att börja i en väldigt enkel skala med nytta nästan enbart för de arbetande på sjukhuset.

– Patienterna kommer att märka att rullstolarna oftare kommer att finns i entrén. Idag vet vi inte hur många som vill få tag på rullstol utan att lyckas. Vi får se vilken ytterligare nytta det kan innebära för patienterna, säger Lena Grudén.

Smarta sängar för bättre hygien

Både Lena Grudén och Cathrin Dahlström ser IoT som ett utmärkt sätt för Region Gävleborg att bli effektivare i sina arbetssätt. Faller arbetet med rullstolarna väl ut så ser Cathrin stora fördelar med att även kunna sätta taggar på sjukhusets 650 sängar.

– Vi skulle genom taggarna kunna se när sängarna varit inne på rengöring, om de varit utsatta för smitta tidigare, och i så fall vilken smitta. Om en säng varit på en avdelning med exempelvis vinterkräksjuka så kan vi direkt se att den sängen inte får hamna någon annanstans innan den är rengjord, säger hon. 

Lena Grudén ser även andra möjligheter, dessa ligger dock än så länge lite längre fram i tiden. Bland annat funderar avdelningen för Logistik och service på hur sjukhusets sophantering skulle kunna bli effektivare genom att via en våg eller en kamera kunna se när tunnorna behöver tömmas. Hon ser också fördelar bland diverse medicintekniska produkter såsom infusionspumpar, som används vid dropp, vilka har en tendens att hamna på fel ställe på sjukhuset.

– Sedan kan även rörelsesensorer vara användbara när det gäller medicinska kameror som används vid endoskopi, till exempel i magen på patienter. De medicinska kamerorna är väldigt dyra och därmed attraktiva att stjäla. Hamnar en sådan på villovägar så skulle vi i så fall direkt kunna se var den är. Men egentligen är det ju bara fantasin som sätter gränserna, IoT är framtiden, inte minst inom vår verksamhet, avslutar Lena Grudén.

Rekommenderad läsning

Så gör du din IoT-satsning säker

2 aug 2016 säkerhet

IoT_960x640.jpg IoT_960x640.jpg IoT_960x640.jpg

IoT-trenderna innebär att allt mer av vår verklighet kopplas upp mot nätet, men säkerheten hänger inte alltid med, till exempel inom medicinsk utrustning. Så här undviker du fallgroparna i din IoT-satsning.

Hälsovinster med IoT för Permobils kunder

28 sep 2016 digit

Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg

Behovet av avancerade hjälpmedel för funktionsnedsatta ökar och i teknikutvecklingens framkant finns svenska Permobil. Med Internet of Things utvecklar företaget nya tjänster som ökar livskvalitén för användarna, menar Jonas Westerlund, global it- och driftchef på Permobil.

Permobil digitaliserar

10 jun 2016 digit

permobil.JPG permobil.JPG permobil.JPG

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder.

IoT lyfter Södertäljes hemtjänst

14 sep 2016 it i vården

Södertälje960x640.jpg Södertälje960x640.jpg Södertälje960x640.jpg

Genom att digitalisera och utnyttja IoT i verksamheten har Södertälje tagit ett rejält kliv framåt för att säkerställa att kommunens äldre får bra vård och omsorg framöver.

Gävleborg säkrar upp backup-miljön

22 sep 2016 säkerhet

snip ledesma.JPG snip ledesma.JPG snip ledesma.JPG video

Region Gävleborg ska ha klart sin nya backupmiljö till årsskiftet. Bytet ska leda till en ökad trygghet både hos de som utvecklar systemen, de som jobbar med dem och de som systemen berör.

Västerås omsorg tryggare med digital teknik

14 dec 2016 it i vården

VästeråsVård_960x640.jpg VästeråsVård_960x640.jpg VästeråsVård_960x640.jpg

Västerås är en av de kommuner som har kommit längst i utvecklingen av e-tjänster på det sociala området. ”Digitalt när det är möjligt, men fysiskt när det behövs”, är en av de visioner som staden just nu diskuterar.

Viva Omsorg gör jobbet i Eskilstuna

13 mar 2017 it i vården

äldrevård eskilstuna.jpg äldrevård eskilstuna.jpg äldrevård eskilstuna.jpg video

En app och en platta har gjort jobbet både enklare och säkrare för medarbetarna i hemtjänsten i Eskilstuna kommun. För drygt ett år sedan startade piloten och nu används tekniken fullt ut.

Delad data påskyndar digitalisering

9 dec 2016 it i vården

SvantesonNiclas_960x640.JPG SvantesonNiclas_960x640.JPG SvantesonNiclas_960x640.JPG video

Behoven av digitalisering inom vård och omsorg är oändliga. Samtidigt går utvecklingen långsamt. Sofia Svanteson, strateg Ocean Observations, och Niklas Pettersson, ansvarig IoT Atea, vill se testbäddar av delad data.

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

pixlr grandma.jpg pixlr grandma.jpg pixlr grandma.jpg

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån.