Reservdelsöga med 3D

bioniskt-oga-med-3d.jpg

För första gången har forskare lyckats framställa ljuskänsliga receptorer organiserade i en halvsfärisk form. Framställd i en 3D-skrivare är detta ett genombrott för forskningen kring bioniska ögon och möjligheten att ge blinda synen tillbaka. 

– För många är bioniska ögon ren science fiction, men tack vare en 3D multimaterialskrivare är vi nu närmare verkligheten än någonsin tidigare, säger Michael McAlpine, docent i maskinteknik vid University of Minnesota och en av studiens medförfattare.

För att skapa det bioniska ögat började forskarna lösa utmaningen med printad elektronik på en krökt yta, i det här fallet en glaskupol. Forskarna använde en specialbyggd 3D-skrivare och ett bläck med silverpartiklar. Materialet visade sig hålla formen och silverbläcket torkade utan att rinna. Forskarnas nästa steg var att skriva ut fotodioder, som omvandlar ljus till el, med hjälp av halvledande polymermaterial. Hela processen tog ungefär en timme.

Unik halvledare

– Mycket återstår innan vi rutinmässigt kan skriva ut elektronik på ett tillförlitligt sätt men våra 3D-tryckta halvledare visar redan nu att de kan konkurrera med effektiviteten hos traditionellt framställda halvledande enheter. Vi kan dessutom skriva ut halvledare på en krökt yta och det är vi ensamma om.

Michael McAlpine och hans team är kända för att integrera 3D-print, elektronik och biologi på en plattform. De har tidigare fått internationell uppmärksamhet för sitt bioniska öra. De har också framställt 3D-printade organ för kirurgisk användning, samt elektroniska textilier som kan fungera som bionisk hud, för att bara nämna några exempel.

Källa: eurekalert.org

31 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto University of Minnesota, McAlpine Group

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng