Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Motala vårdar med mobilen

Motala kommun använder digitala alkoholmätare som nyttjas av klienterna i beroendevården. Resultatet har inneburit en ökad trygghet för alla och att personalen har mer tid att jobba förebyggande.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 30 augusti 2018 it i vården

två belgiska ljusa öl i glas i närbild.jpg

– Den största fördelen är att det blir en helt annan frihet för våra klienter. De slipper känna sig konstant jagade av oss och istället kontaktar vi dem om vi ser att resultatet av deras tester inte är i enlighet med det vi kommit överens om. Klienterna blir bättre på att komma på möten och sköta tider just för att de känner att de gör det av fri vilja, säger Jenny Westerin, behandlingsassistent på Motala kommun, under SKL:s föreläsningen om it-lösningar i vården.  

Selfie och alkoholmätare

År 2016 deltog Motala och fyra andra kommuner i ett projekt som avslutades med rapporten Värdet av en nykter dag. I rapporten beskrivs hur 35 klienter fick prova alkomätaren Previct med lyckat resultat. Nu används metoden för 10 procent av kommunens vårdklienter.

Utöver den digitala alkoholmätaren får klienten även en smart telefon. Genom att blåsa i mätaren samtidigt som man tar en selfie kan vårdpersonalen vara säker på att man inte har fuskat. Därefter skickas bilden tillsammans med resultatet direkt in till personalens vårdportal.

Satsningen är en del i arbetet med att fokusera på tekniska lösningar i hemmet, det vill säga idéen om att de som kan vårda sig själva i sitt hem mår bättre, samtidigt som det blir mindre kostnader för kommunen.

– Vi kommer överens med respektive klient om hur ofta och när han eller hon ska blåsa. Det finns också tillgång till dagbok om man vill föra en sådan, och en knapp klienten kan trycka på om de vill ha akut kontakt från oss. Resultatet hamnar hos oss omgående, och vi får dessutom bättre överblick om klienten är på väg in i ett återfall. Det blir en ärligare dialog eftersom vi får bättre uppsikt och klienterna känner sig tryggare, säger Jenny Westerin.

Inte mindre personal

Anna Widéen, tillförordnad enhetschef för Psykologistöd, missbruk och boendestöd på sociala resursverksamheten på Motala kommun, vidhåller att detta inte är ett sätt för att skära ner på personal, utan att det tvärtom handlar om att öka insatserna på hemmaplan, och underlätta arbetet för kommunens LVM-hem och behandlingsassistenter. 

– Precis som med all ny teknik har det förstås varit en lärandekurva, och vi lär oss fortfarande nya saker, men överlag har det varit en lyckad satsning, både för klienter och personal, säger hon.

Så funkar Previct

Klienten får först fylla i enkäter och kommunen säkerställer att man har klientens samtycke för att använda verktyget.

Under behandlingstiden blåser klienten i en alkoholmätare som är kopplad till en app i en smart telefon, ofta tre gånger per dag, på bestämda tider. Samtidigt tar han eller hon en selfie på sig själv.

Skulle svaret bli positivt får klienten en kvart på sig att blåsa om, eftersom man kan få utslag av mat som innehållit små mängder alkohol eller från alkohol som finns naturligt i munnen.

Därefter skickas bild tillsammans med resultat in en vårdportal som behandlingsassistenterna har tillgång till, med färglagda prickar som visar resultat på blåsningen.

I programvaran som behandlingsassistenten har tillgång till går det att analysera varje klients resultat i olika grafer.  

 

Rekommenderad läsning

vadstena.jpg

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

vadstena_1.jpg

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Sofia Svanteson.jpg

"Sveriges tillväxttakt sämst i Europa"

10 jun 2016 ledarskap

Sofia Svanteson från Ocean Observations tycker till om Sveriges digitala utveckling. 
 Vår utvecklingstakt är i stort sett noll och våra journalsystem inom vården är förlegade och oanvändarvänliga. Vi måste befria välfärdsdatan, säger hon.

permobil.JPG

Permobil digitaliserar

10 jun 2016 digit

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder.

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

familjeläkarna snip.JPG
video

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån.