Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Väderstads innovationer skördar framgångar i jordbruket

– Vi har gått från att vara ett företag som sysslar mest med stål och hydraulik till att använda mjuk- och hårdvara som ett ovärderligt hjälpmedel och det är där mycket av vår innovation sker, säger Roger Siljeholm, produktchef på Väderstad och en av de nominerade till priset som årets digitaliseringsledare.

Text Miguel Guerrero Foto Väderstad 12 januari 2017 årets digitledare

Väderstad_960x640.jpg

För en som jobbar i jordbruksbranschen är det oerhört oväntat men kul och inspirerande att bli nominerad till priset som årets digitaliseringsledare menar Roger Siljeholm.

– Det har skett en oerhörd transformation i branschen. Idag ska allting gå fortare och med högre precision än vad en människa klarar av att styra. Genom farm management-systemen har man järnkoll på sin växtodling, vad som ska göras, när och hur. Från myndighetshåll både på EU- och nationell nivå ställs höga rapporteringskrav. Då behöver man digitaliserat stöd.

Väderstad är historiskt ett innovativt företag som är vant vid utmaningen att gå först.

, Roger Siljeholm, produktchef, Väderstad

Enligt Roger Siljeholm ligger Sverige ganska långt framme och kunderna har både krav och önskemål, och är dessutom kunniga och bryr sig. Trots det är det svårt att slå igenom med innovationer.

– Väderstad är historiskt ett väldigt innovativt företag som är vant vid utmaningen i att gå först och det är inte alltid en krattad grusgång. Utmaningarna låg i att samtidigt som systemet utvecklades bygga helt ny kompetens inte bara i en mjuk- och hårdvarugrupp, E-Core, utan även att utbilda och öka kompetensen hos alla led på företaget, exempelvis produktion, service och ledning.

Motstånd i branschen

Externt gick det lättare med uppmuntrande kunder men branschen stretade emot.

– Vi samarbetade med ett amerikanskt företag och använde teknik från konsumentsidan i form av Ipads och Apple-teknik ihop med egenutvecklad teknik för att skapa ett helt nytt styrsystem för maskinerna. Plattorna har fantastiska skärmar till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Industriskärmar kan kosta tio gånger så mycket men vara sämre. Ändå försökte konkurrenter och branschorganisationer svartmåla tekniken genom att kalla den osäker trots att vi löst problem tillsammans med våra partner. Det är lite av ett Boklövfenomen; ”sådär kan man inte hoppa…”. Men genom att försöka standardisera och samköra stora system finns risken att man målar in sig i ett hörn. Teknikutvecklingen går så snabbt att man riskerar att vara passé då, säger Roger Siljeholm.

Vi använde teknik från konsumentsidan som var billigare och bättre än industrisystemen.

Roger Siljeholm , produktchef, Väderstad

En av framgångsfaktorerna bakom Väderstads digitalisering är ledningen som försökt skapa de bästa förutsättningarna för E-Core-gruppen.

– Förutsättningen för en sådan stor omställning som digitaliseringen innebär är att ledningen och ägarna är insatta och tillräckligt uthålliga och inte förväntar sig fantastiska resultat direkt bara för att det är mjuk- och hårdvara. Den förståelsen finns hos Väderstad även om vi också ibland har en del gnissel i organisationen.

En annan viktigt faktor är att man förstår sina egna begränsningar.

– Man måste vara medveten om utmaningarna, inte minst de mjuka värdena, men samtidigt inte vara rädd för att man inte kan allt. Med nyfikenhet och ödmjukhet tar man sig långt. Jag är bara en stackars mekanist, men resonerar mycket med våra mjuk- och hårdvaruexperter och lär mig eftersom. Det handlar väldigt mycket om ett samarbete och ömsesidig förståelse. Sedan underlättar det naturligtvis att ha ”rätt folk på bussen”, de som klarar av att vara pionjärer i en organisation.

Självkörande är framtidens melodi

Det talas mycket om självkörande fordon i vanliga trafiksammanhang men lantbruket är inget undantag.

– Jag tror att vi snart ser autonoma traktorer som sitter ihop med självjusterande redskap, och då  inte bara som prototyper utan ute på fälten. Bekväm AI kommer också att komma, system som gör saker enklare och att man kan prata direkt med maskinerna.

Någon risk att den gamla bondepraktikan blir helt obsolet tror dock inte Roger Siljeholm.

– I grunden måste du fortfarande vara en duktig växtodlare, för även om du har stöd och data över precis allting du gjort kan väder och vind fortfarande göra det besvärligt. Däremot hjälper digitaliseringen oss att bli effektivare och det är vi tvungna att bli. Nästan all mark som är lämplig för jordbruk globalt brukas redan så vi måste bli duktigare att använda den för att framställa den mat världen behöver. Så jordbruk är en riktig framtidsbransch.

Årets digitaliseringsledare

Priset för Årets digitaliseringsledare delas ut på Chefgalan den 9 mars. Tanken är belöna en ledare som vågat kliva fram för att göra sin organisation mer digital. Kriterierna för att bli nominerad har varit följande:

  • Pristagaren har sett möjligheten i digitaliseringen, anammat denna och med framgång lett sin verksamhet genom den digitala transformationen.
  • Pristagaren har skapat goda resultat genom digitaliseringen.
  • Pristagaren har effektiviserat och/eller skapat en offensiv konkurrenskraft i sin organisation.
  • Pristagaren har visat på nytänkande och tagit digitaliseringen till nya områden.
  • Pristagaren är en linjechef utanför IT-avdelningen.

Voister har intervjuat några av de nominerade, bland annat Arash Gilan,vice vd på Viva Media, Suzanne Jacobsson, tillförordnad länsöverdirektör och avdelningsschef på länsstyrelsen i Skåne, Ylva Sundkvist som är kommunchef i Piteå och Inger Lindhe, chef fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet.

Rekommenderad läsning

JonasOchArash12_fotoMagnusLiamKarlsson_960x640.jpg

"Alla företag måste bli mjukvaruföretag"

28 dec 2016 årets digitledare

Arash Gilan är vice vd på Viva Media och författare till boken ”Get digital – or die trying”. Han är en av de nominerade till tidningen Chefs pris för Årets digitaliseringsledare. För honom och hans bolag är målet med digitaliseringen tydligt: att förändra marknadsföringen i grunden.

inger_lindhe1_960x640.jpg

"Digitalisering kräver kommunikativt ledarskap"

29 dec 2016 årets digitledare

Inger Lindhe, chef för fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet, är en av de nominerade till Årets digitaliseringsledare för sitt jobb med att systematiskt införa digitaliserade processer i en traditionellt manuell verksamhet.

MontageDigitledareFärdig.jpg

Årets viktigaste utnämning

3 mar 2017 årets digitledare

En präst, ett landstingsråd och en vice president digital business har en sak gemensam. De jobbar alla, på ett utomordentligt sätt, med digitalisering av sin respektive verksamhet och är just därför nominerade till Årets digitaliseringsledare.

Michelle_Kadir_Foto Stefan Källstigen_960x640.jpg

"Digitalisering är inte längre ett särbegrepp"

24 jan 2017 årets digitledare

Michelle Kadir, VP digital business på Sony Music, är en av de nominerade finalisterna till Årets digitaliseringsledare.  - All förändring möter motstånd i början, men digitaliseringen är genomgående i allt numera. 

Framtidsspan_960x640.jpg

Så blir 2017 enligt Voister

4 jan 2017 digit

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

suzanne jacobsson _960x640-blur.jpg

"Använd alla kollegor - ingen kan göra allt men alla kan göra mycket"

11 jan 2017 årets digitledare

Det finns 21 länsstyrelser i Sverige och Suzanne Jacobsson är tillfällig länsöverdirektör och avdelningschef för verksamhetsstöd på den näst största, nämligen Skånes. Nyligen blev hon av sina kollegor nominerad till Årets digitaliseringsledare.
– Digitalisering för mig handlar mer om processöversyn och att jobba teambaserat och mindre om enskilda ledare, säger hon.

monica 960640.jpg

Monica Eckerdal - Årets digitaliseringsledare

10 mar 2017 årets digitledare

Med hjälp av digitalisering och chattfunktion ökade framkomligheten hos jourhavande präst. Monica Eckerdal är kvinnan bakom effektiviseringen av den livsviktiga verksamheten och får nu utnämningen som Årets digitaliseringsledare.

gm-självkörande-bil.jpg

GM:s bil saknar ratt och pedaler

16 jan 2018 digit

General Motors nya självkörande bil saknar både ratt och pedaler. Redan nästa år förväntas den vara ute på de amerikanska vägarna.

flicka håller fram handflattan för att signalera stopp.jpg

Barnens rätt i digitvärlden

16 jan 2018 digit

När Bris introducerade Abused Emojis fick organisationen en stor internationell uppmärksamhet. Nästa steg är att utveckla en smart Brisbot.