Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Använd alla kollegor - ingen kan göra allt men alla kan göra mycket"

Det finns 21 länsstyrelser i Sverige och Suzanne Jacobsson är tillfällig länsöverdirektör och avdelningschef för verksamhetsstöd på den näst största, nämligen Skånes. Nyligen blev hon av sina kollegor nominerad till Årets digitaliseringsledare.
– Digitalisering för mig handlar mer om processöversyn och att jobba teambaserat och mindre om enskilda ledare, säger hon.

Text Fredrik Adolfsson 11 januari 2017 årets digitledare

suzanne jacobsson _960x640-blur.jpg

Suzanne Jacobsson till höger med kollegor på Länsstyrelsen.

Suzanne Jacobsson och hennes kollegor på Länsstyrelsen Skåne fattar varje år cirka 75 000 beslut och det har gjorts genom i stort sett samma processer i decennier. Sedan några år har Suzanne Jacobsson och hennes kollegor tydligare fokuserat på processernas kritiska framgångsfaktorer, och det är bland annat därför hon blev nominerad till tidningen Chefs nya pris Årets digitaliseringsledare.

 Jag blev hedrad och naturligtvis inspirerad över att fortsätta jobba hårt när jag hörde att jag blivit nominerad. Jag är också stolt över vad vi 21 länsstyrelser har gjort och nomineringen har att göra med arbetet som vi alla gjort tillsammans.

Nomineringen har att göra med arbetet vi alla har gjort tillsammans.

Suzanne Jacobsson , avdelningschef för verksamhetsstöd, Länsstyrelsen Skåne

Arbetet med att digitalisera Länsstyrelsen har gått i etapper. Hon har varit djupt involverad i det nationella arbetet att införa ett nytt ledningsinformationssystem, Hypergene, för de 21 länsstyrelserna. Parallellt med det har Suzanne Jacobsson arbetat med digitalisering av verksamheten på den egna myndigheten, ett arbete som började 2015. Då beslutade de vad digitalisering betyder för dem, vad de vill uppnå och vilka konkreta steg som behövde tas för att lyckas med den transformationen.

Målinriktat arbete

2016 fattade hon beslut om att i senast maj 2017 ska alla verksamheter arbeta utifrån digitaliserade arbetssätt, med bland annat minskat pappersflöde, snabbare handläggningstider och en god arbetsmiljö som resultat.

Senast i juni 2018 ska alla verksamheter arbeta utifrån standardiserade arbetsprocesser genom till exempel processkartläggningar som bland annat tydliggör onödiga eller kritiska arbetsmoment. Och lite längre fram, i december 2018, ska alla arbeta teambaserat där syftet är att skapa tydliga mål, få en gemensam bild över arbetsflödet och därmed kunna prioritera ärenden på ett smartare sätt än idag. Till exempel ska så kallade enklare ärenden hanteras på ett sätt medans mer komplexa ärenden på ett annat.

 Parallellt med de här stegen har vi arbetat intensivt med det vi kallar för aktivt medarbetarskap. Där har vi tagit fram ett ramverk som beskriver vilka krav och förväntningar vi har på våra medarbetare, vad vi som arbetsgivare kan erbjuda, vilka kompetenser och beteenden vi premierar i vardagen, och hur dessa beteenden ser ut mer konkret. Till exempel tycker vi det är viktigt med helhetssyn, samarbete och ansvarstagande. Hur ser det ut när det är välanvänt, överanvänt eller underanvänt? Allt det har vi beskrivit i vårt ramverk. 

 Eftersom vårt jobb mäts via handläggningstider av våra uppdragsgivare, kunder eller brukare såsom regeringen, allmänheten och kommunerna, så finns det stora effektiviseringskrav. Till exempel när det gäller vår ärendehantering så är ju vissa ärenden enklare att hantera än andra, och där kan vi snabba på handläggningstiderna genom att se över processer och sortera de enklare ärendena till en så kallad snabb-kö och på så vis hanteras de snabbare än vad vi kunnat tidigare. Genom det nya ledningsinformationssystemet möjliggörs nu också regelbunden uppföljning av handläggningstider, detta var inte möjligt på samma vis för några år sedan.

Man måste använda sig av alla medarbetare och vara prestigelös - ingen kan göra allt – men alla kan göra mycket.

Suzanne Jacobsson , avdelningschef för verksamhetsstöd, Länsstyrelsen Skåne

Hur gör man en lyckad digitaliseringsresa, enligt dig?

 Jag tycker det handlar mycket om att tänka nytt och våga ändra arbetssätt samt att vara lyhörd och modig på samma gång, man måste bryta ny mark men ändå inte missa viktiga perspektiv. Digitalisering handlar också mycket om att jobba teambaserat. Man måste använda sig av alla medarbetare och vara prestigelös - ingen kan göra allt – men alla kan göra mycket.

Vad eller vem inspireras du av i ditt arbete?

– Jag blir väldigt inspirerad av enskilda medarbetare, och då nödvändigtvis inte alltid av cheferna utan framförallt av de personer som jobbar i den dagliga verksamheten. Det kan vara projektledare, samordnare inom digitalisering, resurspooler av handläggare ute i verksamheten och så vidare. De är kunniga, modiga och driver vårt förändringsarbete. De är våra spjutspetsar i digitaliseringsarbetet, avslutar hon.

Årets digitaliseringsledare

Priset för Årets digitaliseringsledare delas ut på Chefgalan den 9 mars. Tanken är att belöna en ledare som vågat kliva fram för att göra sin organisation mer digital. Kriterierna för att bli nominerad har varit följande:

  • Pristagaren har sett möjligheten i digitaliseringen, anammat denna och med framgång lett sin verksamhet genom den digitala transformationen.
  • Pristagaren har skapat goda resultat genom digitaliseringen.
  • Pristagaren har effektiviserat och/eller skapat en offensiv konkurrenskraft i sin organisation.
  • Pristagaren har visat på nytänkande och tagit digitaliseringen till nya områden.
  • Pristagaren är en linjechef utanför IT-avdelningen.

Voister har intervjuat några av de nominerade, bland annat Ylva Sundkvist, kommunchef, Piteå kommun, och Arash Gilan, vice vd på Viva Media

Rekommenderad läsning

Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

3 jan 2017 årets digitledare

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.

JonasOchArash12_fotoMagnusLiamKarlsson_960x640.jpg

"Alla företag måste bli mjukvaruföretag"

28 dec 2016 årets digitledare

Arash Gilan är vice vd på Viva Media och författare till boken ”Get digital – or die trying”. Han är en av de nominerade till tidningen Chefs pris för Årets digitaliseringsledare. För honom och hans bolag är målet med digitaliseringen tydligt: att förändra marknadsföringen i grunden.

inger_lindhe1_960x640.jpg

"Digitalisering kräver kommunikativt ledarskap"

29 dec 2016 årets digitledare

Inger Lindhe, chef för fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet, är en av de nominerade till Årets digitaliseringsledare för sitt jobb med att systematiskt införa digitaliserade processer i en traditionellt manuell verksamhet.

eckerdal 960640.jpg

Digital präst räddar liv

27 jan 2017 årets digitledare

Monica Eckerdal digitaliserade Svenska kyrkan på ett sätt som har räddat liv. Som nationell samordnare för jourhavande präst fick hon ut tjänsten på internet och når nu fler användare än någonsin. Monica Eckerdal är nominerad till Årets digitaliseringsledare. 

Michelle_Kadir_Foto Stefan Källstigen_960x640.jpg

"Digitalisering är inte längre ett särbegrepp"

24 jan 2017 årets digitledare

Michelle Kadir, VP digital business på Sony Music, är en av de nominerade finalisterna till Årets digitaliseringsledare.  - All förändring möter motstånd i början, men digitaliseringen är genomgående i allt numera. 

snip jardenberg ditz.JPG
video

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

MontageDigitledareFärdig.jpg

Årets viktigaste utnämning

3 mar 2017 årets digitledare

En präst, ett landstingsråd och en vice president digital business har en sak gemensam. De jobbar alla, på ett utomordentligt sätt, med digitalisering av sin respektive verksamhet och är just därför nominerade till Årets digitaliseringsledare.

monica 960640.jpg

Monica Eckerdal - Årets digitaliseringsledare

10 mar 2017 årets digitledare

Med hjälp av digitalisering och chattfunktion ökade framkomligheten hos jourhavande präst. Monica Eckerdal är kvinnan bakom effektiviseringen av den livsviktiga verksamheten och får nu utnämningen som Årets digitaliseringsledare.

programmering barn .jpg

Skolans reaktion på regeringsbeslut

14 mar 2017 it i skolan

– Lite fegt men ett steg i rätt riktning, säger Mikael Odin, rektor på grundskolan Nya Elementar, om regeringens nya satsning på it och programmering i grund- och gymnasieskolan.