Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Digitalisering kräver kommunikativt ledarskap"

inger_lindhe1_960x640.jpg

Inger Lindhe, chef för fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet, är en av de nominerade till Årets digitaliseringsledare för sitt jobb med att systematiskt införa digitaliserade processer i en traditionellt manuell verksamhet.

Hur känns det att ha blivit nominerad till Årets digitaliseringsledare?

– Det var överraskande men roligt. Man tänker inte alltid på vad man gör utan försöker bara se hur man kan tillföra samhällsnytta genom att använda digitaliseringen.

Hur har digitaliseringen påverkat Lantmäteriet?

– Vi har över en halv miljon ärenden varje år och 2011 tog vi vårt första steg att digitalisera i en verksamhet som har anor flera hundra år tillbaka. Först ut var handläggningsstöd i form av att vi skannade alla ansökningar och skapade en digital ärendekö. Tidigare hade ärendena handlagts vid sju olika kontor och det kunde skilja uppåt tjugo dagar i handläggningstid mellan kontoren men med gemensam ärendekö har vi nu samma handläggningstid i hela landet och vi har fått ner det till fem dagar i snitt. Med elektronisk ansökan har vi också kunnat få in en del inbyggda kontrollfunktioner och automatiska beslut vilket gör att vi kan frigöra mer resurser och öka kvaliteten i mötet med kunderna.

Vilka utmaningar har ni stött på?

– Det har varit tillfällen när det varit tufft, inte minst att få alla att förstå målbilden med digitaliseringen. Vårt arbetssätt har ju förändrats. Förut skrev man ut mycket och rörde sig, nu sitter man framför skärmen nästan hela tiden. Vi gick också förbi postboxarna och baserat på brevskörden skapade man en omedveten framförhållning för arbetsbördan. Med en digital ärendelista tappade många den överblicken så vi har fått hitta nya sätt att visualisera det för medarbetarna. Vi hade också en del it-störningar som följde med under 2012 när vi började införa systemen, men till 2014 hade vi jobbat bort dem.

Är det någon egenskap som är extra viktig för ett gott ledarskap under en digitaliseringsresa?

– Det handlar mycket om ett kommunikativt ledarskap där man måste vara nära medarbetarna och coacha under förändringen så att de får rätt förutsättningar och förståelse. Ibland får man helt enkelt acceptera att man tar ett steg framåt och två steg tillbaka under denna resa.

Hur ser det digitaliserade Lantmäteriet ut i framtiden?

– För fastighetsinskrivningen har vi har en målbild som vi kallar Tillstånd 2020. Idag har vi tjugo procent digitalt inkomna handlingar. 2020 är tanken att papper ska utgöra undantagen. Jag tror också att vi kommer att ha mer AI som gör att fler beslut kan skötas automatiskt och att kunderna kommer att kunna få ett bättre stöd när de ska fylla i sina ansökningar. Förhoppningsvis kommer också myndigheter att kunna underrätta varandra vilket gör att till exempel en bouppteckning blir lättare om vi kan hämta uppgifter direkt från Skatteverket.

– Men det finns en del utmaningar kvar, till exempel har vi liksom många andra myndigheter en teknikskuld vi måste komma ur och framför allt är Jordabalken, som är grunden för vår verksamhet, helt utformad för papper och penna. Där måste vi få en version som tillåter exempelvis digitala överlåtelser av fastighet. Digitaliseringen går snabbare än utvecklingen på andra plan, men vi ser att det finns stor potential.

Årets digitaliseringsledare

Priset för Årets digitaliseringsledare delas ut på Chefgalan den 9 mars. Tanken är belöna en ledare som vågat kliva fram för att göra sin organisation mer digital. Kriterierna för att bli nominerad har varit följande:

  • Pristagaren har sett möjligheten i digitaliseringen, anammat denna och med framgång lett sin verksamhet genom den digitala transformationen.
  • Pristagaren har skapat goda resultat genom digitaliseringen.
  • Pristagaren har effektiviserat och/eller skapat en offensiv konkurrenskraft i sin organisation.
  • Pristagaren har visat på nytänkande och tagit digitaliseringen till nya områden.
  • Pristagaren är en linjechef utanför IT-avdelningen.

Voister har intervjuat några av de nominerade, bland annat Arash Gilan,vice vd på Viva Media, och Ylva Sundkvist, kommunchef i Piteå.

29 december 2016 Uppdaterad 18 januari 2017 Reporter Miguel Guerrero årets digitledare Foto Lantmäteriet

Rekommenderad läsning

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg.