Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.

Text Fredrik Adolfsson 3 januari 2017 årets digitledare

Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Ylva Sundkvist, kommunchef Piteå kommun.

Ylva Sundkvist började i april sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun efter att under 33 år ha arbetat på Norrbottens läns landsting, varav de sista åren som divisionschef för Närsjukvården. Hon såg möjligheten att komma till en välskött kommun och syssla med väldigt breda arbetsuppgifter som för bra för att säga nej till.

 Här får jag arbeta med samhällsbyggnadsfrågor, kultur, hälsa och sjukvård och massa annat, det är ett oerhört varierande jobb vilket jag älskar och jag lär mig nya saker varje dag.

Redan efter efter ett halvår på den nya tjänsten nominerades Ylva Sundkvist till tidningen Chefs nya pris Årets digitaliseringsledare. Motiveringen från kollegorna löd bland annat: “Ylva har redan satt digitaliseringen som ett av våra viktigaste utvecklingsområden och varit tydlig mot verksamheternas ledningar om att vi alla är en del av detta och att uppdraget gäller alla. Hon har beslutat om att ta fram en digital handlingsplan för Piteå som har goda förutsättningar för att bli stilbildare för en gemensam digital handlingsplan för alla kommuner i Norrbotten.”

Den interna dialogen är lika viktig som den externa.

Ylva Sundkvist , Kommunchef, Piteå kommun

 Jag blev otroligt överraskad över att bli nominerad till det här priset och trodde inte att det stämde först, varför just jag, liksom? Det kändes väldigt inspirerande och kul.

– När det gäller handlingsplanen så har vi ett antal ledord och två av dem är enkelt och öppet - medborgare ska förstå vad det är vi pratar om. Smart och optimerat är två andra ledord som vi går efter samt uppkopplat och tillgängligt, medborgarna ska använda det vi installerar, och det ska alltid fungera.

– För att lyckas har vi tagit fram ett digitaliseringsråd med representanter från diverse förvaltningar som koordinerar vad vi sysslar med och håller ihop det ur ett kommunperspektiv. I handlingsplanen finns även en aktivitetsplan på diverse saker som ska genomföras på sikt, och där ska jag och förvaltningscheferna komma fram till vad som ska priotieras under 2017. Den interna dialogen är lika viktig som den externa - vi måste förankra i verksamheten vad vi hinner med och inte ta oss vatten över huvudet direkt. 

När det gäller att digitalisera kommunen ser Ylva Sundkvist till en början tre olika områden som speciellt viktiga att sätta igång med eller utveckla vidare, nämligen digital hjälp inom socialförvaltningen, ansökningar via internet samt internetutbildningar till medborgarna.

– Vi kör redan en pilot som innebär att vi har tillsyn via kamera nattetid för att minimera “intrång” i hemmet där vårdtagaren väcks. I stället går personal in på förutbestämda tider via kamera och kikar att allt är lugnt. Om inte så åker nattpatrullen hem till berörd person på ett personligt besök. Vinsten är att brukaren får bättre nattsömn med mindre störningar än när någon fysiskt går in och kikar. Denna pilot kommer att utökas med fler kameror under 2017.

– Man ska också enklare kunna ansöka om diverse saker, exempelvis bygglov, på kommunens hemsida.

Jag tror på Piteå - intresset och nyfikenheten är stor.

Ylva Sundkvist , Kommunchef, Piteå kommun

– Sedan ska vi även börja mer med utbildningar till invånarna om hur man skyddar sig på internet. Vi har haft en tre veckors e-learning här på kommunen under hösten och vi vill göra sådant externt också.

Hur hoppas du på att Piteå utvecklas digitalt med dig som kommunchef under de kommande tre åren?

– Om tre år ska vi vara en kommun som ligger långt fram digitalt, men dit har vi en lång väg att gå. Det handlar om uthållighet och inte tappa modet, vissa saker tar längre tid än man tror. Men jag tror på Piteå - intresset och nyfikenheten är stor och vår processledare som leder det dagliga digitaliseringsarbetet är jätteduktig, och det digitala rådet kommer innebära att vi gör saker mycket smartare och samarbetar bättre.

Priset för Årets digitaliseringsledare delas ut på Chefgalan den 9 mars. Tanken är belöna en ledare som vågat kliva fram för att göra sin organisation mer digital. Kriterierna för att bli nominerad har varit följande:

  • Pristagaren har sett möjligheten i digitaliseringen, anammat denna och med framgång lett sin verksamhet genom den digitala transformationen.
  • Pristagaren har skapat goda resultat genom digitaliseringen.
  • Pristagaren har effektiviserat och/eller skapat en offensiv konkurrenskraft i sin organisation.
  • Pristagaren har visat på nytänkande och tagit digitaliseringen till nya områden.
  • Pristagaren är en linjechef utanför IT-avdelningen.

Voister har intervjuat några av de nominerade, bland annat Arash Gilan,vice vd på Viva Media, och Inger Lindhe, chef fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet.

Rekommenderad läsning

JonasOchArash12_fotoMagnusLiamKarlsson_960x640.jpg

"Alla företag måste bli mjukvaruföretag"

28 dec 2016 årets digitledare

Arash Gilan är vice vd på Viva Media och författare till boken ”Get digital – or die trying”. Han är en av de nominerade till tidningen Chefs pris för Årets digitaliseringsledare. För honom och hans bolag är målet med digitaliseringen tydligt: att förändra marknadsföringen i grunden.

inger_lindhe1_960x640.jpg

"Digitalisering kräver kommunikativt ledarskap"

29 dec 2016 årets digitledare

Inger Lindhe, chef för fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet, är en av de nominerade till Årets digitaliseringsledare för sitt jobb med att systematiskt införa digitaliserade processer i en traditionellt manuell verksamhet.

suzanne jacobsson _960x640-blur.jpg

"Använd alla kollegor - ingen kan göra allt men alla kan göra mycket"

11 jan 2017 årets digitledare

Det finns 21 länsstyrelser i Sverige och Suzanne Jacobsson är tillfällig länsöverdirektör och avdelningschef för verksamhetsstöd på den näst största, nämligen Skånes. Nyligen blev hon av sina kollegor nominerad till Årets digitaliseringsledare.
– Digitalisering för mig handlar mer om processöversyn och att jobba teambaserat och mindre om enskilda ledare, säger hon.

eckerdal 960640.jpg

Digital präst räddar liv

27 jan 2017 årets digitledare

Monica Eckerdal digitaliserade Svenska kyrkan på ett sätt som har räddat liv. Som nationell samordnare för jourhavande präst fick hon ut tjänsten på internet och når nu fler användare än någonsin. Monica Eckerdal är nominerad till Årets digitaliseringsledare. 

snip jardenberg ditz.JPG
video

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

Jenny och Claes 960640.jpg
video

"Godkänt är att tro för lågt"

7 feb 2017 bett

Malmörektorerna Jenny Nyberg och Claes Jeppsson pratar om hur de vågar gå utanför de traditionella ramarna för att skapa exceptionella resultat.

Michelle_Kadir_Foto Stefan Källstigen_960x640.jpg

"Digitalisering är inte längre ett särbegrepp"

24 jan 2017 årets digitledare

Michelle Kadir, VP digital business på Sony Music, är en av de nominerade finalisterna till Årets digitaliseringsledare.  - All förändring möter motstånd i början, men digitaliseringen är genomgående i allt numera. 

MontageDigitledareFärdig.jpg

Årets viktigaste utnämning

3 mar 2017 årets digitledare

En präst, ett landstingsråd och en vice president digital business har en sak gemensam. De jobbar alla, på ett utomordentligt sätt, med digitalisering av sin respektive verksamhet och är just därför nominerade till Årets digitaliseringsledare.

monica 960640.jpg

Monica Eckerdal - Årets digitaliseringsledare

10 mar 2017 årets digitledare

Med hjälp av digitalisering och chattfunktion ökade framkomligheten hos jourhavande präst. Monica Eckerdal är kvinnan bakom effektiviseringen av den livsviktiga verksamheten och får nu utnämningen som Årets digitaliseringsledare.