Voister förklarar

Vad innebär hyperkonvergerat och vilka fördelar finns?

hyperkonvergerat 960640 .jpg

Förenklad resurshantering, effektivare partnerskap och en mer flexibel it-infrastruktur. Så fungerar hyperkonvergerade system.

Hyperkonvergerade enheter samlar den centrala lagrings- och arbetsfunktionaliteten i en och samma lösning. Det skapar bland annat möjligheten att komma åt arbets- och lagringsfunktioner genom samma serverbaserade resurser. På så sätt ska resurshanteringen bli enklare än med en silocentrerad verksamhet då man har separata administrativa system och grupper för lagring, nätverk och servrar. Ordet hyperkonvergens kommer från engelskans hypervisor, det vill säga virtualiseringsmotorn i vad som brukar benämnas det mjukvarudefinierade datacentret.

Vad skiljer hyperkonvergerade system från konvergerade?

Medan konvergerade system är separata komponenter som designats för att fungera väl tillsammans, så är hyperkonvergerade system sammankopplade från början och utformade för skalbarhet.

Varför ska man välja hyperkonvergerade system?

Hyperkonvergerade system är betydligt mer flexibla än traditionella system eftersom de är modulära och byggda för att kunna skalas när affärskraven förändras. Programvaruresurserna är till exempel samlade i en enda stack vilket gör att man inte behöver lägga till nya komponenter när kraven på prestanda ökar utan det räcker med att tillföra nya utrustningsmoduler.

Finns det fler fördelar?

Förutom ett minskat behov av servrar, lagringssystem, nätverk och strömförsörjningslösningar – alltså minskade kostnader – kan man skapa färre men mer effektiva partnerskap. Företag står inför en uppsjö olika potentiella programvaru- och maskinvarulösningar på marknaden men genom att välja en hyperkonvergerad lösning från en och samma leverantör kan man lägga mindre tid på att underhålla de olika systemen och lägga mer tid på kärnverksamhet och innovation.  

Även administrationen kan bli enklare. Med hyperkonvergerat sammanförs de olika grupperna av program för exempelvis lagring, virtualisering och nätverkshantering, så istället för att hantera flera olika gränssnitt kan man hantera den hyperkonvergerade stacken med en enda instrumentpanel. Det gör att man får snabbare ledtider i en föränderlig omvärld där prestandakrav kan skifta snabbt.

19 april 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonVoister förklararFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng