Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Nutanix och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Noll nertid med Nutanix

Nutanix var först ut med hyperkonvergerat och erbjuder lösningar till små och stora organisationer. Med ett självläkande system som löpande hanterar uppdateringar har Nutanix en lösning som kan växa med verksamheten.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 19 december 2018 digit

Vill du veta mer om hur hyperkonvergerat från Nutanix kan hjälpa dig i din verksamhet?

– Våra kunder behöver ingen egen specialistkompetens om lagring eller servrar utan allt sköts från Nutanix gränssnitt, och vår hyperkonvergerade lösning fungerar på i princip alla ledande tillverkares hårdvara i it-branschen, säger Peter Eriksson, senior systemingenjör på Nutanix.

Sprungna ur Google

Idag väljer bland annat tung industri som LKAB och SSAB och även offentlig sektor samt kommuner Nutanix. Bolagets devis är att vem som helst som vill tänka stort, kan börja litet och att all den server- och containerlast som företag har idag kan packas ihop i mjukvaran.

Enligt Peter Eriksson var Nutanix först med att mynta begreppet hyperkonvergerat och Nutanix har varit ledande att föra branschen kring hyperkonvergerade lösningar framåt.

Bolaget har varken kommit från lagring- eller serverhållet, utan från ”Google-hållet”, som Peter Eriksson uttrycker det, vilket innebär att hela tiden mjukvara och en molnlik upplevelse har stått i fokus.

– Vi har valt att slå ihop de tre viktigaste delarna, det vill säga lagring, lagringsnät, och servrarna, till en enda virtualiserad mjukvarulåda. Det gjorde oss unika när vi skapade konceptet hyperkonvergerade system för snart tio år sedan, säger han.

Flera nivåer av säkerhet

En av de största fördelarna med Nutanix hyperkonvergerade lösning är att det är ett redundant och självläkande system, ett så kallat kluster. Om en del av hårdvaran går sönder, oavsett om det är en hårddisk, en cpu eller en hel server, eller flera servrar i en större miljö, är det inte hela världen eftersom all information finns på flera platser och klustret självläker tillbaka till ett redundant och säkert läge.

I Nutanix mjukvara finns normalt en överkapacitet i systemet som gör att inget riskeras att gå förlorat om något behöver bytas ut. Och på det en intelligens som hanterar och fördelar datan så att det blir en jämn spridning, oavsett hur många servrar det handlar om.

– Tanken är att du ska kunna leva kvar i vår lösning utan att bli påverkad när miljön växer eller vid stora migreringsprojekt av hårdvaran, säger Peter Eriksson.

Tid på annat

En av de viktigaste poängerna med hyperkonvergerade lösningar är att frigöra tid för tekniker och annan it-personal. Idag går mycket tid för många åt till att både drifta och uppdatera olika system. Ofta är det också så att it-personal kan lite om väldigt många olika delar, snarare än att de är specialiserade på exempelvis servrar eller lagring.

Nutanix

Vill du veta mer om hur Nutanix passar i din verksamhet? 

Nutanix packar ihop samtliga av dessa lager till ett användargränssnitt som blir enkelt för den ansvariga att sköta.

– Ett stort bekymmer brukar vara att uppdateringar i olika enskilda delar i en it-miljö påverkar andra delar, vilket kan göra att program samt funktioner slutar att fungera bra tillsammans efter en patchning eller uppdatering. Det sköter vårt system. Det enda du som tekniker behöver göra är att enkelt klicka på det du vill göra och det som föreslås, utan att behöva bekymra dig över konsekvenserna. Jag har aldrig mött en tekniker som har alldeles för lite att göra. Det vanliga är väl tvärtom, och det är deras arbete vi vill underlätta, säger Peter Eriksson.

Rekommenderad läsning

Intel Lagring
ett samarbete med intel

Lagring når nya höjder

22 dec 2020 digit

Intel har lanserat två nya versioner till sin serie av Intel Optane SSD-minnen. Med de nya enheterna vill bolaget fortsätta öka datorprestandan genom att minska avståndet mellan minne och processor, vilket ska förenkla vid bland annat distansarbete.

Brandbil

Hypereffektivt i Uppsala

7 dec 2020 digit

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.

Aws Säkert Moln Clearstart
video
Ett samarbete mellan AWS och Voister

Moln för publik sektor

23 okt 2020 digit

AWS Clearstart gör att offentlig sektor kan gå in i molnet, utan frågetecken kring Cloud Act eller andra lagar. Med krypteringsnycklar och automatiserad installation ska flytten säkras och förenklas.