Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Nutanix och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Noll nertid med Nutanix

Nutanix var först ut med hyperkonvergerat och erbjuder lösningar till små och stora organisationer. Med ett självläkande system som löpande hanterar uppdateringar har Nutanix en lösning som kan växa med verksamheten.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 19 december 2018 digit

Vill du veta mer om hur hyperkonvergerat från Nutanix kan hjälpa dig i din verksamhet?

– Våra kunder behöver ingen egen specialistkompetens om lagring eller servrar utan allt sköts från Nutanix gränssnitt, och vår hyperkonvergerade lösning fungerar på i princip alla ledande tillverkares hårdvara i it-branschen, säger Peter Eriksson, senior systemingenjör på Nutanix.

Sprungna ur Google

Idag väljer bland annat tung industri som LKAB och SSAB och även offentlig sektor samt kommuner Nutanix. Bolagets devis är att vem som helst som vill tänka stort, kan börja litet och att all den server- och containerlast som företag har idag kan packas ihop i mjukvaran.

Enligt Peter Eriksson var Nutanix först med att mynta begreppet hyperkonvergerat och Nutanix har varit ledande att föra branschen kring hyperkonvergerade lösningar framåt.

Bolaget har varken kommit från lagring- eller serverhållet, utan från ”Google-hållet”, som Peter Eriksson uttrycker det, vilket innebär att hela tiden mjukvara och en molnlik upplevelse har stått i fokus.

– Vi har valt att slå ihop de tre viktigaste delarna, det vill säga lagring, lagringsnät, och servrarna, till en enda virtualiserad mjukvarulåda. Det gjorde oss unika när vi skapade konceptet hyperkonvergerade system för snart tio år sedan, säger han.

Flera nivåer av säkerhet

En av de största fördelarna med Nutanix hyperkonvergerade lösning är att det är ett redundant och självläkande system, ett så kallat kluster. Om en del av hårdvaran går sönder, oavsett om det är en hårddisk, en cpu eller en hel server, eller flera servrar i en större miljö, är det inte hela världen eftersom all information finns på flera platser och klustret självläker tillbaka till ett redundant och säkert läge.

I Nutanix mjukvara finns normalt en överkapacitet i systemet som gör att inget riskeras att gå förlorat om något behöver bytas ut. Och på det en intelligens som hanterar och fördelar datan så att det blir en jämn spridning, oavsett hur många servrar det handlar om.

– Tanken är att du ska kunna leva kvar i vår lösning utan att bli påverkad när miljön växer eller vid stora migreringsprojekt av hårdvaran, säger Peter Eriksson.

Tid på annat

En av de viktigaste poängerna med hyperkonvergerade lösningar är att frigöra tid för tekniker och annan it-personal. Idag går mycket tid för många åt till att både drifta och uppdatera olika system. Ofta är det också så att it-personal kan lite om väldigt många olika delar, snarare än att de är specialiserade på exempelvis servrar eller lagring.

Nutanix

Vill du veta mer om hur Nutanix passar i din verksamhet? 

Nutanix packar ihop samtliga av dessa lager till ett användargränssnitt som blir enkelt för den ansvariga att sköta.

– Ett stort bekymmer brukar vara att uppdateringar i olika enskilda delar i en it-miljö påverkar andra delar, vilket kan göra att program samt funktioner slutar att fungera bra tillsammans efter en patchning eller uppdatering. Det sköter vårt system. Det enda du som tekniker behöver göra är att enkelt klicka på det du vill göra och det som föreslås, utan att behöva bekymra dig över konsekvenserna. Jag har aldrig mött en tekniker som har alldeles för lite att göra. Det vanliga är väl tvärtom, och det är deras arbete vi vill underlätta, säger Peter Eriksson.

Rekommenderad läsning

skargard foto.jpg
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Server som möter GDPR-krav

17 nov 2017 digit

Allt mer handlar om mjukvarudefinierade system. Lenovo vill göra det ännu enklare att möta framtidens krav och lanserar nu en helt ny serie servrar under namnet ThinkSystem.

tre kirurger opererar.jpg
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Säker storagelösning för vården

20 jun 2018 digit

Inga driftstopp och stor frihet och trygghet. Det är några av fördelarna med IBM:s lagringslösning Spectrum Virtualize. Det menar Göran Lindmark, it-arkitekt infrastruktur på VLL som var bland de första att investera i en virtualiserad lagringslösning.

skugga på av man i trappen till en kuslig källare.jpg
video

Så tömdes Gagnef på it

7 nov 2018 digit

För att minska stressen att ständigt ha koll på den senaste tekniken har Gagnef kommun flyttat all sin it-drift till ett externt datacenter i Umeå. Det innebär också mer tid för kommunens tekniker att löpande stötta verksamheten.

 

skola-vallentuna-960640.jpg
Ett samarbete mellan HPE Aruba och Voister

Vallentuna går Aruba

21 sep 2018 digit

Vallentuna kommun har investerat i centrala nätverksapplikationer från HPE Aruba. Leveransen innehåller bland annat Clearpass och Airwave och ska leda till en lättare hanterbar miljö med ökad säkerhet.

fokus-pa-3d-skrivare.jpg
video
Ett samarbete mellan Infinidat och Voister

Chalmers laddar med lagring

3 dec 2018 digit

När en av Sveriges mest teknikintensiva högskolor skulle upphandla nytt lagringssystem var målet en lösning som matchar organisationens höga krav och en dubblering av data var tredje år. Med valet av Infinidat fick Chalmers en ny generation funktionalitet för sin petabyte data.

netapp-AI960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

17 dec 2018 digit

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

forskare-i-laboratorium.jpg
video
Ett samarbete mellan Videxio och Voister

Rätt från början för PolyPeptide

24 aug 2018 digit

För ett internationellt företag med ett livsviktigt uppdrag är snabba möten en del av vardagen. Med höga krav på kvalitet och tillgänglighet har PolyPeptide valt den molnbaserade videomötesplattformen Videxio. Att valet är rätt bekräftas av två noggranna upphandlingar.

tennis-bastad-960640.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Simplivity lätt val för Båstad

18 sep 2018 digit

Sedan Båstad kommun investerade i den hyperkonvergerade datacenter-lösningen Simplivity har de upplevt mindre komplexitet, bra prestanda och en hög driftsäkerhet. Kommunen har också tjänat in stora summor pengar på köpet. 

smink-i-fina-farger.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

AI för bästa kundkollen

11 sep 2018 digit

Attribution IQ i Adobe Analytics Cloud gör det möjligt att följa alla digitala kundkontakter i samtliga kanaler och se vilka som leder till handling. Som stöd för analysen finns dessutom ett kraftfullt men lättanvänt AI-verktyg.