Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan HPE och Voister

Simplivity lätt val för Båstad

tennis-bastad-960640.jpg

Sedan Båstad kommun investerade i den hyperkonvergerade datacenter-lösningen Simplivity har de upplevt mindre komplexitet, bra prestanda och en hög driftsäkerhet. Kommunen har också tjänat stora summor på köpet. 

– Vi investerade i Simplivity för några år sedan, när hyperkonvergerat var relativt nytt. Vi var i en flytt där vi höll på att byta serverrum, och vi ville inte flytta hela det gamla datacentret. Det tog mycket plats och vi hade snäva marginaler. Egentligen så letade vi inte direkt efter en hyperkonvergerad lösning, men för oss passade det bra. På så sätt fick vi allt i en burk utan att tappa någon prestanda, det gick också snabbt att komma igång och var enkelt att sköta, säger Robert Zackrisson, it-driftsansvarig i Båstad kommun.

Innan detta hade Båstad en blandad it-miljö med HP-servrar, HPE-SAN (Storage Area Network) och en VMware Hypervisor. Den sistnämnda har de dock fortfarande kvar. Nu är deras lagring virtualiserad och man behöver inte ha ett separat SAN, istället tar Simplivitys mjukvara hand om lagringen vilket förenklar servicen, menar Robert Zackrisson.

– Simplivity innebär för oss mindre komplexitet. Självklart är det ju en komplicerad miljö under ytan där mjukvaran snurrar, men det är ju inte något vi märker av. Jobbar man inte för att få ner komplexiteten på it så tycks den alltid öka. Med hjälp av Simplivity så förenklar vi iallafall vårt arbete.

Uppgraderat till andra generationen

När Båstad investerade i Simplivity så var de ett eget bolag, men för dryga 18 månader sedan blev de uppköpta av HPE. Efter affären så har Simplivity uppgraderats till generation två, något som Båstad också investerat i. Men förflyttningen dit och även förflyttningen till HPE har gått smärtfritt, menar Robert Zackrisson.

– Det var inte massa krångliga installationer utan det mesta var bekant. Men nu får vi plats med fler virtuella maskiner och själva konceptet är utvecklat. Vi har valt att ha en lösning i två burkar placerat i varsitt datacenter, där all data finns i båda burkarna. Skulle en av dessa datacenter gå ner så tar den andra maskinen över - all data finns redan där.

– En annan sak Simplivity är bra på är supporten. Och nu när de är en del av HPE så får jag fortfarande ha kontakt med de ursprungliga personerna från Simplivity, vilket har varit väldigt positivt.

Vad har ni märkt för konkreta besparingar sedan er installering av Simplivity?

– Det finns säkert flera, men en enkel sak som vi märkte direkt var att vår elförbrukning gick ner från 9 kilowatt i timmen till 4,5. Vi halverade alltså vår energiförbrukning och sparade därmed in cirka 40 000 kronor på el per år, och 120 000 under hela det första treårskontraktet.

Den enda nackdelen med Simplivity är att eftersom allt är i en och samma burk så är inte flexibiliteten optimal. Det kan exempelvis vara enklare att skala i SAN:et om det är i en egen enhet. Men det är något man får vara beredd på om man investerar i hyperkonvergerat, menar Robert Zackrisson, som avslutar med att starkt rekommendera HPE Simplivity.

– Det kanske inte passar för alla, men för små och medelstora kommuner och företag med några hundra virtuella maskiner så är det en jättebra lösning. Det är smidigt, har en bra prestanda och är väldigt driftsäkert.

18 september 2018 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Kvinna På Brygga I Yogaställning Där Hon Står Upp Och Böjer Överkroppen Längs Med Benen
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Först med vikbar skärm

28 aug 2020 digit

Med den nya Thinkpad X-serien lanserar Lenovo vikbara skärmar. Det innebär att datorn kan förvandlas till en läsplatta och blir lättare att hantera. Samtidigt uppgraderas de traditionella Thinkpad X-datorerna med ännu högre säkerhet och hållbarhet.

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.