Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan HPE och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Simplivity lätt val för Båstad

Sedan Båstad kommun investerade i den hyperkonvergerade datacenter-lösningen Simplivity har de upplevt mindre komplexitet, bra prestanda och en hög driftsäkerhet. Kommunen har också tjänat stora summor på köpet. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 18 september 2018 digit

tennis-bastad-960640.jpg

– Vi investerade i Simplivity för några år sedan, när hyperkonvergerat var relativt nytt. Vi var i en flytt där vi höll på att byta serverrum, och vi ville inte flytta hela det gamla datacentret. Det tog mycket plats och vi hade snäva marginaler. Egentligen så letade vi inte direkt efter en hyperkonvergerad lösning, men för oss passade det bra. På så sätt fick vi allt i en burk utan att tappa någon prestanda, det gick också snabbt att komma igång och var enkelt att sköta, säger Robert Zackrisson, it-driftsansvarig i Båstad kommun.

Innan detta hade Båstad en blandad it-miljö med HP-servrar, HPE-SAN (Storage Area Network) och en VMware Hypervisor. Den sistnämnda har de dock fortfarande kvar. Nu är deras lagring virtualiserad och man behöver inte ha ett separat SAN, istället tar Simplivitys mjukvara hand om lagringen vilket förenklar servicen, menar Robert Zackrisson.

– Simplivity innebär för oss mindre komplexitet. Självklart är det ju en komplicerad miljö under ytan där mjukvaran snurrar, men det är ju inte något vi märker av. Jobbar man inte för att få ner komplexiteten på it så tycks den alltid öka. Med hjälp av Simplivity så förenklar vi iallafall vårt arbete.

Uppgraderat till andra generationen

När Båstad investerade i Simplivity så var de ett eget bolag, men för dryga 18 månader sedan blev de uppköpta av HPE. Efter affären så har Simplivity uppgraderats till generation två, något som Båstad också investerat i. Men förflyttningen dit och även förflyttningen till HPE har gått smärtfritt, menar Robert Zackrisson.

– Det var inte massa krångliga installationer utan det mesta var bekant. Men nu får vi plats med fler virtuella maskiner och själva konceptet är utvecklat. Vi har valt att ha en lösning i två burkar placerat i varsitt datacenter, där all data finns i båda burkarna. Skulle en av dessa datacenter gå ner så tar den andra maskinen över - all data finns redan där.

– En annan sak Simplivity är bra på är supporten. Och nu när de är en del av HPE så får jag fortfarande ha kontakt med de ursprungliga personerna från Simplivity, vilket har varit väldigt positivt.

Vad har ni märkt för konkreta besparingar sedan er installering av Simplivity?

– Det finns säkert flera, men en enkel sak som vi märkte direkt var att vår elförbrukning gick ner från 9 kilowatt i timmen till 4,5. Vi halverade alltså vår energiförbrukning och sparade därmed in cirka 40 000 kronor på el per år, och 120 000 under hela det första treårskontraktet.

Den enda nackdelen med Simplivity är att eftersom allt är i en och samma burk så är inte flexibiliteten optimal. Det kan exempelvis vara enklare att skala i SAN:et om det är i en egen enhet. Men det är något man får vara beredd på om man investerar i hyperkonvergerat, menar Robert Zackrisson, som avslutar med att starkt rekommendera HPE Simplivity.

– Det kanske inte passar för alla, men för små och medelstora kommuner och företag med några hundra virtuella maskiner så är det en jättebra lösning. Det är smidigt, har en bra prestanda och är väldigt driftsäkert.

Rekommenderad läsning

komatsuforest960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Cisco säkrar skogen

14 nov 2018 digit

Skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest har investerat i två hyperkonvergerade datacenter från Cisco. Valet föll på Hyperflex 3.0 med stöd för stretchat kluster och därmed ska säkerheten, skalbarheten och prestandan bli bättre.

balkong-960640.jpg

Automation för Balco

27 dec 2018 digit

Det småländska bolaget Balco är störst i Europa på inglasade balkonger. För att fortsätta utvecklas och vara mobila satsar de på videomöten, automation och ett hyperkonvergerat datacenter. 

hyperflex-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Säker, smidig och hyperflex

23 jan 2019 digit

Valfrihet att lagra både publikt och privat, vilket många svenska kommuner uppskattar, ger en fördel för Hyperflex. Dessutom finns det ekonomiska vinster. Det menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige. 

chattbot-skapa-egen-eskilstuna.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Så gör du en chattbot i Azure

15 feb 2019 digit

Eskilstuna kommun har utvecklat en chattbot i Azure som svarar på frågor som tidigare har tagits om hand av servicedesken. Nästa steg är en bot som kan svara på flera språk och ta hand om frågor om bygglov och förskoleplatser.

anna-maria jonas emilsson.JPG
video

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

Paraplyer Hylte
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Kvinna På Brygga I Yogaställning Där Hon Står Upp Och Böjer Överkroppen Längs Med Benen
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Först med vikbar skärm

28 aug 2020 digit

Med den nya Thinkpad X-serien lanserar Lenovo vikbara skärmar. Det innebär att datorn kan förvandlas till en läsplatta och blir lättare att hantera. Samtidigt uppgraderas de traditionella Thinkpad X-datorerna med ännu högre säkerhet och hållbarhet.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.