Voister förklarar
Vad är nyttan med IoT och hur fungerar Internet of things?
Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.
Internet of things, IoT eller sakernas internet, som den svenska översättningen lyder, är kort och gott en benämning på att allt fler apparater kopplas upp mot internet. Det är alltså inte ett parallellt internet enbart för saker utan samma internet som du använder för att skicka mejl, kolla Youtube-klipp och läsa Voister. Beroende på vilken prognos man läser beräknas allt från 30 till 80 miljarder enheter vara anslutna till internet om drygt två år.
Vilka enheter då?
Alla typer av enheter inbegrips i Internet of things: kylskåp, lampor, sensorer, självkörande bilar, apparater på sjukhus. Bara fantasin sätter egentligen gränser för vad som kan kopplas upp med dagens teknik.
Vad ska det vara bra för?
Allt. Ett vanligt exempel är smarta hem där du kan läsa av strömförbrukning, justera temperaturen, reglera ljuset, slå av och på luftkonditioneringen och till och med låsa upp dörren med hjälp av din mobiltelefon. Sensorer i trafikflödet kan när de kopplas samman användas för att skapa en mer dynamisk och optimal trafikmiljö. Inom vården tittar man mycket på möjligheten med internet of things för att exempelvis kunna erbjuda en trygg och övervakad sjukvård i hemmet.
I en större skala kan till exempel en stad kopplas upp för att kunna dirigera bilister till lediga parkeringar, övervaka och rapportera om luftkvaliteten, varna parkförvaltningen om att tömma fulla papperskorgar, förmedla information om kulturevenemang till besökare och så vidare.
Hur fungerar det?
Genom att bygga in sensorer i olika enheter tillsammans med möjlighet till trådlös uppkoppling kan dataflödet från enheterna sändas vidare via internet och användas för exempelvis dataanalys eller automatiserade kontrollfunktioner. Dataflödet från sakernas internet blir framför allt värdefull när det kan kombineras med artificiell intelligens, big data-analys och andra moderna tekniker. Då kan mycket av de tidstunga och ineffektiva arbetsmomenten rationaliseras och automatiseras vilket kommer att frigöra resurser som kan läggas på annat håll.
Finns det några risker?
Precis som med allting annat som kopplas upp är säkerheten en mycket viktig faktor även för sakernas internet. Många säkerhetsexperter menar att den aspekten ofta glöms bort i samhällets iver att koppla upp allt möjligt.
I och med att sakerna som ansluts till internet ofta är små och begränsade i sin omfattning är det lätt att tro att de inte kan göra någon skada även om man inte skyddar dem, men blotta volymen som kopplas upp gör dem till ett farligt verktyg i fel händer. Man har redan använt tusentals uppkopplade webbkameror i ett stort botnätverk för att överbelasta servrar. Därför bör man använda samma sunda förnuft när man kopplar upp termostaten som när man köper en ny dator.
Läs mer om ämnet: