Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smarta hem hackas

Check Points forskare har hittat en sårbarhet i LG:s enheter för det smarta hemmet. Detta har riskerat säkerheten för miljontals användare.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 3 november 2017 säkerhet

hus 960640.jpg

LG är en av de största aktörerna vad gäller IoT-produkter till hemmen. Nu har Check Points forskare, bara genom att känna till användarnas mejladresser, kunnat ta sig in i LG:s webbportal och sen vidare in i alla IoT-enheter såsom dammsugare, kylskåp, ugnar, luftkonditionering, samt disk- och tvättmaskiner. De kunde exempelvis styra dammsugaren, slå på dess webbkamera och åka runt och filma hemma hos folk.

 Och mejladresser är ju inte så svårt att få tag på, det är bara att gå in på en persons Facebook eller Linkedin-profil. Vår researchavdelning granskar alla möjliga leverantörers lösningar men vi undersöker de stora märkena först, för där kan det ju påverka som mest personer, säger Fredrik Johansson, security expert team leader på Check Point.

I och med att smarta hem blir allt vanligare, tror du att incidenter likt denna också kommer bli det?

 Det här är absolut inte det sista exemplet vi ser. Jag tror många av konsumenterna tänker på enkelheten; att man kan nå kylskåpet via telefon och så vidare, men inte på säkerheten. De tänker kanske inte på möjligheten att om något går fel så kan hackare åka runt i huset och kolla om någon är hemma, eller ifall det finns något av värde. 

 Likadant är det med många av leverantörerna. Vissa tänker på säkerhet, men andra är fortfarande för dåliga på det, säger Fredrik Johansson.

Check Point avslöjade svagheterna redan 31 juli 2017, och de har tillsammans med LG därefter arbetat för att åtgärda dessa. Något som nu är klart. Nu går de båda publikt ut i en så kallad honourable disclosure, och berättar de två sakerna som allmänheten behöver göra. Dessa är:

  1. Uppdatera LG SmartThinQ-appen till den senaste versionen (V1.9.23), via Google Play Store, Apples App Store eller LG SmartThinQs appinställningar.
  2. Uppdatera varje enskild uppkopplad enhet med den senaste programvaran, genom att klicka på enheten i SmartThinQ-appens kontrollpanel.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

IoT och mobilitet öppnar för nya attacker

1 jun 2016 säkerhet

– Det går inte att skydda sig helt, men det betyder inte att man ska gå omkring och vara rädd. Båda sidorna vinner små segrar hela tiden.
Det säger doktor Dorit Dor, chef för produkter på Check Point med över tjugo års erfarenhet av digitalt säkerhetsarbete, under ett Sverigebesök.

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

elverk.jpg

Infrastruktur på liv och död

9 okt 2017 säkerhet

Att skydda de kritiska samhällsfunktionerna är något som hamnat lite i skymundan när det pratats om it-säkerhet, men den tiden är förbi nu. I värsta fall kan det handla om liv och död, menar Fredrik Johansson på Check Point.

fint-hus-malware-satori.jpg

Malwaret Satori fortsätter hota

12 jan 2018 säkerhet

Det nya malwaret Satori upptäcktes i december efter att ha drabbat flera IoT-produkter för konsumenter. Nu har det framkommit att det egentligen finns tre olika varianter av viruset, vilket förutspås betyda att de kan bli ännu flera under 2018.

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg
Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

it-hot.jpg

Största it-hoten 2018

6 dec 2017 säkerhet

It-säkerhetsföretaget Trend micro har i sin årliga spaningsrapport identifierat i huvudsak fyra farliga trender inom hackingvärlden att hålla ögonen öppna för – och där Sveriges demokratiska process kan hamna i farozonen.

bitcoin- och tethermynt.jpg

Kryptovaluta öppnar för cyberbrott

19 jan 2018 säkerhet

Utvinningen av kryptovalutor har ökat kraftigt och det påverkar hela 55 procent av världens alla företag. Det visar en ny rapport över utvecklingen inom cyberhot och skadlig kod från säkerhetsföretaget Check Point.

sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg
video

VGR säkrar med Cisco

31 jan 2018 säkerhet

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

monero-mynt.jpg

Kryptonappning sprider malware

13 feb 2018 säkerhet

Mjukvaruprogram som tar över produktionen av en kryptovaluta har blivit den vanligaste formen av malware. Bara förra helgen drabbades över 4000 organisationer av en attack.