Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Inför Digitala strategier

Kiruna flyttar till hållbarhet

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 25 oktober 2017 ledarskap

kiruna2 960640.jpg

 Vi ska gå från ett nuläge som vi vet inte är rätt till ett framtida läge där vi måste få till en ekologisk hållbarhet som även håller ekonomiskt för invånarna. Därför försöker vi lista ut hur vi förbrukar energin bäst, vilka vatten och avlopp vi ska använda och hur vi ska källsortera för att minimera uppkomsten av avfall, och mycket mer, säger Jan Fjordell, vd på Tekniska Verken i Kiruna.

Kiruna kommun är mitt inne i sin stadsflytt där de ska bygga en ny stadskärna cirka tre kilometer ifrån den gamla, som till stora delar kommer att rivas. Ett bolag som i allra högsta grad är inblandat i flytten är Tekniska Verken i Kiruna, ett helägt dotterbolag till kommunen som bland annat har hand om dess vägar, parker, avlopp, dricksvatten, renhållning, fjärrvärme och fritidsanläggningar.

För att få till de stora riktlinjerna för framtidens Kiruna så samlade kommunen medborgarna, föreningslivet och näringslivet till ett stort möte. Där beslutade de att ekologisk hållbarhet ska hamna högt på agendan.

 Vi ska göra vårt i den extremt stora klimatutmaningen och samtidigt få det kostnadseffektivt. Det nya Kiruna har som mål att vara 100 procent klimatneutralt, och vårt talesätt för det är ”härifrån till hållbarheten”. 

ds 2016.jpg

Digitala strategier

Jan Fjordell är en av talarna under Digitala strategier 22 november. Anmäl dig här. 

Vad finns det för utmaningar med att reformera och utveckla en ny stad?

 Det finns jättemånga men de största är nog att kombinera hållbarhetens alla tre perspektiv i denna resa. Vi vill ju få alla att investera i nya miljövänliga fordon, energisystem och så vidare så vi kan bli 100 procent klimatneutrala, men vi måste också få medborgarna nöjda. Vi har som strategiskt mål att ha en kundnöjdhet på 90 procent i kommunen och då får det inte bli för dyrt för invånarna i taxor och avgifter. 

Till hjälp för att lyckas med detta använder Tekniska Verken och Kiruna Kommun ny teknologi som smarta sensorer och IoT. Bort med 1900-talssystemen och fram med framtidsperspektivet – nu ska systemen reformeras.

 Vi ska utveckla den kloka staden där vi bland annat nyttjar ny teknik för att hitta synergier och få in medborgarna som en del av systemen. Vi tittar mycket på hur vi skapar ett tryggare samhälle med hjälp av ett stadens kontrollrum. Från kontrollrummet kommer det bland annat att erbjudas smart och flexibel gatubelysning som ska öka tryggheten vid utsatta tider. Det ska också främja att medborgarna duschar på olika tider för att jämna ut energikostnaderna. Då kan de få betala mindre om de exempelvis väntar med duschen och istället stretchar en halvtimme först. Det är bara två exempel, och vi ser ständigt nya möjligheter ju mer vi tittar på det.

 Allmänt har vi försökt att se på möjligheter istället för utmaningar. För mig finns det jättemycket sorg i att mina barndomskvarter försvinner men så är fallet och nu ska vi fokusera på att bygga det nya hållbara samhället på bästa möjliga sätt med hjälp av teknik i framkant: Härifrån till hållbarheten, avslutar Jan Fjordell.

Mer inom samma serie

AdobeStock_124370064_2.jpg
Inför Digitala strategier

Bättre för varje dag i Kalmar

10 okt 2017 it i vården

Kalmar län har seglat upp som en förebild inom digitalisering bland Sveriges landsting. Kanske för att fokus inte ligger på teknik utan på nytta. Här drivs utvecklingen av användarna och bara om den tydligt förbättrar verksamheten.

gleechi 3 960640.jpg
Inför Digitala strategier

Från spelutveckling till rehab

6 okt 2017 it i vården

Med två världsledande forskare inom robotik har det före detta spelbolaget Gleechi nu en position inom både industrin och vården. Den egenutvecklade mjukvaran VirtualGrasp tar VR till nya nivåer.

ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg
Inför Digitala strategier

"Offentlig sektor har hamnat efter"

8 sep 2017 ledarskap

Regeringens Digitaliseringsråd och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar med att få till ett Sverige i digital framkant. Åsa Zetterberg är centralt involverad i båda sammanhangen och hon har tankar om vad som krävs för en lyckad digitalisering, både på nationell och kommunal nivå.  

AdobeStock_112283873_2.jpg
Inför Digitala strategier

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

22 sep 2017 digit

Digitalisering är en avgörande framgångsfaktor i Stora Ensos utveckling från pappers- och kartongtillverkare till ett ledande företag inom förnybara material från skogen. Till sin hjälp har de 25 000 medarbetare i koncernen.

husWEBB1.jpg
Inför Digitala strategier

Så utmanar Husqvarna Group marknaden

26 sep 2017 digit

Ett samarbete med bland annat Telenor resulterade i Battery box, som gör det enklare för alla som inte vill äga maskiner. Nu väntar flera områden för Husqvarna Group på nästa steg i digitaliseringen.

burmanWEBB.jpg
Inför Digitala strategier

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.

 

barnekowWEBB.jpg
Inför Digitala strategier

Innovation driver kundnöjdhet

15 nov 2017 digit

Telia satsar stort på innovation i nära samarbete med kunder och medarbetare. Division X är Telias inkubationskammare där medarbetare kan testa nya idéer för att utveckla framtidens lösningar.

AdobeStock_124370064_2.jpg

Bättre för varje dag i Kalmar

Artikel 1 av 8: Inför Digitala strategier

gleechi 3 960640.jpg

Från spelutveckling till rehab

Artikel 2 av 8: Inför Digitala strategier

ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg

"Offentlig sektor har hamnat efter"

Artikel 3 av 8: Inför Digitala strategier

AdobeStock_112283873_2.jpg

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

Artikel 4 av 8: Inför Digitala strategier

husWEBB1.jpg

Så utmanar Husqvarna Group marknaden

Artikel 5 av 8: Inför Digitala strategier

burmanWEBB.jpg

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

Artikel 6 av 8: Inför Digitala strategier

kiruna2 960640.jpg

Kiruna flyttar till hållbarhet

Artikel 7 av 8: Inför Digitala strategier

barnekowWEBB.jpg

Innovation driver kundnöjdhet

Artikel 8 av 8: Inför Digitala strategier