Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kiruna flyttar till hållbarhet

kiruna2 960640.jpg

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

 Vi ska gå från ett nuläge som vi vet inte är rätt till ett framtida läge där vi måste få till en ekologisk hållbarhet som även håller ekonomiskt för invånarna. Därför försöker vi lista ut hur vi förbrukar energin bäst, vilka vatten och avlopp vi ska använda och hur vi ska källsortera för att minimera uppkomsten av avfall, och mycket mer, säger Jan Fjordell, vd på Tekniska Verken i Kiruna.

Kiruna kommun är mitt inne i sin stadsflytt där de ska bygga en ny stadskärna cirka tre kilometer ifrån den gamla, som till stora delar kommer att rivas. Ett bolag som i allra högsta grad är inblandat i flytten är Tekniska Verken i Kiruna, ett helägt dotterbolag till kommunen som bland annat har hand om dess vägar, parker, avlopp, dricksvatten, renhållning, fjärrvärme och fritidsanläggningar.

För att få till de stora riktlinjerna för framtidens Kiruna så samlade kommunen medborgarna, föreningslivet och näringslivet till ett stort möte. Där beslutade de att ekologisk hållbarhet ska hamna högt på agendan.

 Vi ska göra vårt i den extremt stora klimatutmaningen och samtidigt få det kostnadseffektivt. Det nya Kiruna har som mål att vara 100 procent klimatneutralt, och vårt talesätt för det är ”härifrån till hållbarheten”. 

ds 2016.jpg

Digitala strategier

Jan Fjordell är en av talarna under Digitala strategier 22 november. Anmäl dig här. 

Vad finns det för utmaningar med att reformera och utveckla en ny stad?

 Det finns jättemånga men de största är nog att kombinera hållbarhetens alla tre perspektiv i denna resa. Vi vill ju få alla att investera i nya miljövänliga fordon, energisystem och så vidare så vi kan bli 100 procent klimatneutrala, men vi måste också få medborgarna nöjda. Vi har som strategiskt mål att ha en kundnöjdhet på 90 procent i kommunen och då får det inte bli för dyrt för invånarna i taxor och avgifter. 

Till hjälp för att lyckas med detta använder Tekniska Verken och Kiruna Kommun ny teknologi som smarta sensorer och IoT. Bort med 1900-talssystemen och fram med framtidsperspektivet – nu ska systemen reformeras.

 Vi ska utveckla den kloka staden där vi bland annat nyttjar ny teknik för att hitta synergier och få in medborgarna som en del av systemen. Vi tittar mycket på hur vi skapar ett tryggare samhälle med hjälp av ett stadens kontrollrum. Från kontrollrummet kommer det bland annat att erbjudas smart och flexibel gatubelysning som ska öka tryggheten vid utsatta tider. Det ska också främja att medborgarna duschar på olika tider för att jämna ut energikostnaderna. Då kan de få betala mindre om de exempelvis väntar med duschen och istället stretchar en halvtimme först. Det är bara två exempel, och vi ser ständigt nya möjligheter ju mer vi tittar på det.

 Allmänt har vi försökt att se på möjligheter istället för utmaningar. För mig finns det jättemycket sorg i att mina barndomskvarter försvinner men så är fallet och nu ska vi fokusera på att bygga det nya hållbara samhället på bästa möjliga sätt med hjälp av teknik i framkant: Härifrån till hållbarheten, avslutar Jan Fjordell.

25 oktober 2017 Uppdaterad 8 mars 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

klimat-demonstration-skylt.jpg

AI för klimatet

24 mar 2020 digit

Kan artificiell intelligens minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till med att anpassa samhället till kommande klimatförändringar? Det menar Vinnova och Formas, som i en ny satsning ska driva på AI-användningen för att möta världens klimatutmaningar.

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.

japan-960640.jpg

Toyota bygger stad

9 jan 2020 digit

Toyota planerar att bygga en hållbar stad, Woven City, på Fuji-berget i Japan. I den nya staden ska invånare och forskare kunna testa och använda ny teknik som autonoma fordon, hemrobotar och AI.

trafiklyse.jpg

Klimat-IoT i Härnösand

8 jan 2020 digit

Bilresorna för medarbetarna i Härnösand kommun motsvarar flera varv runt jorden. Nu ska ett IoT-projekt minska antalet resor och därmed även kommunens klimatpåverkan.

fin väg med sol i slutet och grönt på sidan.jpg

Sundfrakts sunda sensorer

16 jul 2019 digit

Sensorer ska hjälpa logistikföretag att bli mer hållbara och lönsamma. Sundfrakt i Sundsvall är tidigt ute med förhoppning om att sensorerna ska innebära en förbättrad ruttoptimering och möjligheten att samla in data om utsläpp.

jordbruk-960640.jpg

Hållbart jordbruk med tech

10 jun 2019 digit

Rise har invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Här ska man arbeta med utveckling och samarbeten kring teknik som kan leda till ett fossilfritt samt mer lönsamt och hållbart jordbruk. 

fisk-hållbarhet.jpg

Gartner hyllar Dell

22 maj 2019 ledarskap

Gartner har prisat Dell Technologies för sitt hållbarhetsarbete. En anledning är Nextwave, projektet där man har som mål att skapa världens första försörjningskedja med havsplast.

oljeraffenanderi mot blå himmel en sommarkväll.jpg

Rockström pekar på it-branschen

28 mar 2019 ledarskap

It-branschen har alla förutsättningar att gå i bräschen för en hållbar klimatomställning. Och det behövs. Enligt den senaste klimatforskningen måste vi halvera utsläppen inom tio år, annars kan kan allt vara för sent.