Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT sparar tid på akuten

Bättre arbetsmiljö och mer koll på resurser, planering och inköp. Det är några av fördelarna med inomhuspositionering av utrustning på akuten i Lund.

Text Anne Hammarskjöld Foto Sony, MostPhotos 30 mars 2017 it i vården

16493692-doctor-examining-boy-s-ear2.jpg

Med inomhuspositionering av utrustning sparar akuten i Lund 12 minuter per medarbetare och arbetspass. Det betyder mer tid med patienterna.

– Det finns flera undersökningar som visar att akutsjuksköterskor lägger så mycket som 30 minuter per arbetspass på att leta efter utrustning och andra fysiska föremål. Med hjälp av inomhuspositionering har akuten i Lund hittat en lösning på flera utmaningar som rör arbetsmiljö, planering och inköp, säger Christer Månsson, Affärsutvecklare Sony Mobile Research & Incubation.

I ungefär ett år har universitetssjukhuset i Lund upptäckt fördelarna med IoT. Rent fysiskt är lösningen enkel och flexibel. Från en blåtandsbeacon placerad på det spårbara föremålet, till exempel ultraljudsmaskinen, går signaler till så kallade observatörer monterade i lokalens stick-kontakter. Via wifi-systemet och molnet kommunicerar de exakt var EKG-maskinen finns på en karta över avdelningen.

christer_månsson2.jpg

– Vi minskade söktiden med 12 min per sköterska och arbetsdag samt levererade ett verktyg för att uppnå optimal placering av sjukvårdsutrustningen. Sammantaget får personalen mer tid för att ta hand om patienterna och det känns bra, säger Christer Månsson, Affärsutvecklare Sony Mobile Research & Incubation.

Teknologin är plattformsoberoende och kan användas i allt från medarbetarens smartphone till avdelningens datorer. Informationen kan dels användas i det dagliga arbetet, dels sammanställas för analyser och uppföljning.

Mindre stress

För akuten i Lund har fördelarna med IoT-lösningen kunnat värderas i tid, trivsel och pengar. Till att börja med har tiden som personalen lägger på att leta hittills minskat med 12 minuter per person och arbetspass i en organisation där drygt hundra människor arbetar i treskift. Och när egenkontrollen ökar minskar stressen. Nu kan personalen på egen hand hitta vad de behöver, utan att störa kollegor med frågor eller riskera att själva bli störda.

Med hjälp av inomhuspositionering kan verksamheten också optimeras för att underlätta för medarbetarna.

– Det analysverktyg som följer med lösningen visade att en av avdelningens bladderscanners, en ultraljudsmätare som mäter volymen i urinblåsan, behövde flyttas drygt tre kilometer i veckan. Det blir dubbla sträckan för personalen som hämtar den. Genom att flytta mätarens förvaringsutrymme till en mer central plats på avdelningen kortades den sträckan högst väsentligt.

Motiverade inköp

Med spårbarheten kommer också möjligheten att få en bild av nyttjandegraden för en viss maskin. Det underlättar planeringen av inköp och resursfördelning.

Time2.jpg

Lösningen ger tydliga sammanställningar av hur, när och var avdelningens utrustning används eller står still i förvaringsutrymmet.

– Det visade sig till exempel att en av akutens EKG-maskiner stod still i förvaringsutrymmet merparten av tiden. Då väcktes en idé om att samutnyttja den med flera avdelningar. I ett annat fall var det intressant att se hur ultraljudsmaskinen användes, för att med data i hand kunna övertyga inköpsavdelningen om att det behövdes en till.

Guldstjärna i enkät

På akuten i Lund betyder inomhuspositionering bättre arbetsmiljö, bättre planering och bättre beslutsunderlag. Men förutsättningen för att komma dit är att personalen trivs med teknik och användargränssnitt. För att få svar på det har medarbetarna fyllt i en enkät med frågor om hur lätt de hittar de föremål som de söker, och hur tillgänglig informationen är via skärmen.

– När medarbetarna skattar sin användarupplevelse på en 7-gradig skala, från ”vill inte använda” till ”så bra att jag knappt vill gå hem” ligger snittet på väl över 6. Det är ett bevis på framgång i våra ögon, säger Christer Månsson.

Utvärderingen på universitetssjukhuset i Lund pågår ännu en tid. I januari startade en motsvarande studie på Södersjukhuset i Stockholm, som är akutsjukhus för en halv miljon människor.

Rekommenderad läsning

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.

AdobeStock_117847444.jpg

Frihet för studenter med nytt wifi i Linköping

19 mar 2017 Digit

Med wifi på studentboendet Campi i Linköping skapade ByggVesta ett område som sjuder av liv. ByggVesta har valt en molnbaserad lösning och leasar hårdvara i form av routrar och accesspunkter.

snip SLL.jpg video

SLL säkrar upp datan med privat moln

5 jun 2017 digit

Större säkerhet för känslig data gör att Stockholms läns landsting väljer en privat molnlösning. Abbe Virta SLL och Katarina Kenne Dell EMC pratar om processen och lösningen.

anna-maria jonas emilsson.JPG video

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

Riksidrottsförbundet.jpg

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

MG_Rex_160322_5688.jpg

Service utan avbrott

23 maj 2016 digit

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

jerhamre.jpg video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg video

Ny IoT-teknik från Cisco övervakar pipelines

28 feb 2017 cisco live

Stabila deterministiska nätverk och IoT-baserad lågenergisensorer för bland pipelines och andra vidsträckta industrier var några av de nya tekniska innovationerna Albert Mitchell, marknadsingenjör på Cisco, demonstrerade under Cisco Live.