Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT sparar tid på akuten

Bättre arbetsmiljö och mer koll på resurser, planering och inköp. Det är några av fördelarna med inomhuspositionering av utrustning på akuten i Lund.

Text Anne Hammarskjöld Foto Sony, MostPhotos 30 mars 2017 it i vården

16493692-doctor-examining-boy-s-ear2.jpg

Med inomhuspositionering av utrustning sparar akuten i Lund 12 minuter per medarbetare och arbetspass. Det betyder mer tid med patienterna.

– Det finns flera undersökningar som visar att akutsjuksköterskor lägger så mycket som 30 minuter per arbetspass på att leta efter utrustning och andra fysiska föremål. Med hjälp av inomhuspositionering har akuten i Lund hittat en lösning på flera utmaningar som rör arbetsmiljö, planering och inköp, säger Christer Månsson, Affärsutvecklare Sony Mobile Research & Incubation.

I ungefär ett år har universitetssjukhuset i Lund upptäckt fördelarna med IoT. Rent fysiskt är lösningen enkel och flexibel. Från en blåtandsbeacon placerad på det spårbara föremålet, till exempel ultraljudsmaskinen, går signaler till så kallade observatörer monterade i lokalens stick-kontakter. Via wifi-systemet och molnet kommunicerar de exakt var EKG-maskinen finns på en karta över avdelningen.

christer_månsson2.jpg

– Vi minskade söktiden med 12 min per sköterska och arbetsdag samt levererade ett verktyg för att uppnå optimal placering av sjukvårdsutrustningen. Sammantaget får personalen mer tid för att ta hand om patienterna och det känns bra, säger Christer Månsson, Affärsutvecklare Sony Mobile Research & Incubation.

Teknologin är plattformsoberoende och kan användas i allt från medarbetarens smartphone till avdelningens datorer. Informationen kan dels användas i det dagliga arbetet, dels sammanställas för analyser och uppföljning.

Mindre stress

För akuten i Lund har fördelarna med IoT-lösningen kunnat värderas i tid, trivsel och pengar. Till att börja med har tiden som personalen lägger på att leta hittills minskat med 12 minuter per person och arbetspass i en organisation där drygt hundra människor arbetar i treskift. Och när egenkontrollen ökar minskar stressen. Nu kan personalen på egen hand hitta vad de behöver, utan att störa kollegor med frågor eller riskera att själva bli störda.

Med hjälp av inomhuspositionering kan verksamheten också optimeras för att underlätta för medarbetarna.

– Det analysverktyg som följer med lösningen visade att en av avdelningens bladderscanners, en ultraljudsmätare som mäter volymen i urinblåsan, behövde flyttas drygt tre kilometer i veckan. Det blir dubbla sträckan för personalen som hämtar den. Genom att flytta mätarens förvaringsutrymme till en mer central plats på avdelningen kortades den sträckan högst väsentligt.

Motiverade inköp

Med spårbarheten kommer också möjligheten att få en bild av nyttjandegraden för en viss maskin. Det underlättar planeringen av inköp och resursfördelning.

Time2.jpg

Lösningen ger tydliga sammanställningar av hur, när och var avdelningens utrustning används eller står still i förvaringsutrymmet.

– Det visade sig till exempel att en av akutens EKG-maskiner stod still i förvaringsutrymmet merparten av tiden. Då väcktes en idé om att samutnyttja den med flera avdelningar. I ett annat fall var det intressant att se hur ultraljudsmaskinen användes, för att med data i hand kunna övertyga inköpsavdelningen om att det behövdes en till.

Guldstjärna i enkät

På akuten i Lund betyder inomhuspositionering bättre arbetsmiljö, bättre planering och bättre beslutsunderlag. Men förutsättningen för att komma dit är att personalen trivs med teknik och användargränssnitt. För att få svar på det har medarbetarna fyllt i en enkät med frågor om hur lätt de hittar de föremål som de söker, och hur tillgänglig informationen är via skärmen.

– När medarbetarna skattar sin användarupplevelse på en 7-gradig skala, från ”vill inte använda” till ”så bra att jag knappt vill gå hem” ligger snittet på väl över 6. Det är ett bevis på framgång i våra ögon, säger Christer Månsson.

Utvärderingen på universitetssjukhuset i Lund pågår ännu en tid. I januari startade en motsvarande studie på Södersjukhuset i Stockholm, som är akutsjukhus för en halv miljon människor.

Rekommenderad läsning

IoT_960x640.jpg

Så gör du din IoT-satsning säker

2 aug 2016 säkerhet

IoT-trenderna innebär att allt mer av vår verklighet kopplas upp mot nätet, men säkerheten hänger inte alltid med, till exempel inom medicinsk utrustning. Så här undviker du fallgroparna i din IoT-satsning.

permobil.JPG

Permobil digitaliserar

10 jun 2016 digit

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder.

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

Södertälje960x640.jpg

IoT lyfter Södertäljes hemtjänst

14 sep 2016 it i vården

Genom att digitalisera och utnyttja IoT i verksamheten har Södertälje tagit ett rejält kliv framåt för att säkerställa att kommunens äldre får bra vård och omsorg framöver.

Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg

Hälsovinster med IoT för Permobils kunder

28 sep 2016 digit

Behovet av avancerade hjälpmedel för funktionsnedsatta ökar och i teknikutvecklingens framkant finns svenska Permobil. Med Internet of Things utvecklar företaget nya tjänster som ökar livskvalitén för användarna, menar Jonas Westerlund, global it- och driftchef på Permobil.

ny snip schumacher.JPG video

Så kommer du igång med positionering

2 nov 2016 It i vården

Positionering effektiviserar verksamheten och ger bättre beslutsunderlag. Richard Schumacher, Sverigechef på Aruba, och Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar hur man kommer igång.

SvantesonNiclas_960x640.JPG video

Delad data påskyndar digitalisering

9 dec 2016 it i vården

Behoven av digitalisering inom vård och omsorg är oändliga. Samtidigt går utvecklingen långsamt. Sofia Svanteson, strateg Ocean Observations, och Niklas Pettersson, ansvarig IoT Atea, vill se testbäddar av delad data.

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.