Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT äntrar båtvärlden

OnlineMarina gör att du kan hålla koll på din båt och boka hamnplats med hjälp av smarta bryggor. Nu under midsommarhelgen sker lanseringen och upphovsmannen Martin Bröms drömmer om att i och med detta revolutionera världens båtliv och underlätta båtturismen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 22 juni 2017 digit

båtar i hamn.jpg

Det var för två år sedan när Martin Bröms skaffade båt som han märkte att han ofta oroar sig över ifall båten fortfarande står kvar, att den ligger bra till och inte sliter sig i en storm eller liknande. När han sedan tog båten med familjen ut till en annan hamn insåg han att de inte fick plats - och att det saknas ett bra sätt att ta reda på om hamnplatser finns innan man faktiskt är där.  Dessa två problem har sedan Martin Bröms försökt klura ut och lösningen ska nu vara här: OnlineMarina.

– Det är en IoT-lösning där man har sensorer på bryggan som bestämmer positionen på båten. Det är viktigt dels för marinan att verkligen veta när båten anländer, dels kan även båtägaren bekräfta att det är rätt båt så att säga. Sedan finns det ju även ett båtägarperspektiv då de självklart vill ha kontroll på sin båt, lossnar den från sin plats eller blir snodd så får de meddelande om det direkt. Enheten som gör dessa båda saker kommer att kallas en piraya, en sammanslagning av brygga (pier) och öga (eye).

martin bröms ny.jpg

Martin Bröms, grundare av företaget och vd för det rörelsedrivande bolaget OnlineMarina Sweden AB.

Lyser i olika färger

Framför varje båt finns pirayorna som innehåller sensorer som känner av att båten verkligen är där. När en ny båt anländer till en plats som är ledig lyser en diod på pirayan i grönt. När en plats är bokad och upptagen lyser en röd färg, och när en orange färg lyser betyder det att någon form av åtgärd måste göras. Det kan till exempel vara en avgift som inte är betald eller att det börjar bli dags att boka upp sig längre om man vill ha platsen kvar.

Tanken är att man framöver ska kunna planera sin sommarrutt från början till slut. Det ska också leda till mindre bråk kring vems hamnplatsen är eftersom det blir tydligt när man har med sig ett kvitto på betalningen. 

– Det finns också ett värde för marinan då de slipper sköta hanteringen av hamnarna som tar mycket personal, nu kan allt göras via den här tjänsten. Om man räknar att varje båt eller gäst tar fem minuter att ta emot betalning av - och sedan ska man avhysa någon då och då - på en hamn med plats för 50 båtar så blir det nästan en heltidsanställd på en sommar. Den utgiften kan man spara in nu.

– Sedan kan också hamnföreningar och personer med stadiga hamnplatser hyra ut dem i andra hand. En snittanvändare av båtar är ute 25 dagar per år, då står hamnplatsen ledig och där finns pengar att tjäna både för marinan och privatpersonen.

Jag tror att det kan slå internationellt. Jag har svårt att se en framtid där bryggor bara är fysiska enheter som guppar omkring, att de inte kommer vara smarta känns avlägset.

Martin Bröms , grundare, OnlineMarina Sweden AB

Lanseras i midsommar

Under midsommardagen ska den första installationen vara igång på en ö i Norrbottens skärgård. Målet i år är att så många marinor som möjligt ska installera IoT-lösningen, att kunder utvärderar systemet och sedan gå ut stort och brett nästa år.

– Nästa sommar ska vi ha ett vidareutvecklat system som man även kan föra ut internationellt. Jag har svårt att se en framtid där bryggor bara är fysiska enheter som guppar omkring, att de inte kommer var smarta känns avlägset. Och problematiken kring att vara orolig över om sin båt fortfarande är kvar är nästan ännu större utomlands, där vindarna ofta är starkare och skadorna på båtarna kan bli större.

Sensact gör hårdvaran, Atea står för systemutvecklingen och OnlineMarina tillsammans med kunderna tar fram kraven.

Rekommenderad läsning

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

anna-maria jonas emilsson.JPG anna-maria jonas emilsson.JPG anna-maria jonas emilsson.JPG video

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Vasteras.jpg Vasteras.jpg Vasteras.jpg video
Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora. 

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

oresundsbron.jpg oresundsbron.jpg oresundsbron.jpg video

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

KTH säkrar snabbare streaming

25 jun 2018 digit

ungt-par-fikar-och-surfar.jpg ungt-par-fikar-och-surfar.jpg ungt-par-fikar-och-surfar.jpg

Mobila internetuppkopplingar kommer i teorin inom en snar framtid att klara av dataöverföringar upp mot 100 gbps. Det innebär dock inte att mobiloperatörerna alltid klarar att leverera dessa hastigheter i praktiken. Nu har forskare från bland annat KTH utvecklat teknik som löser detta problem.

Dell EMC sår IoT-frön

3 maj 2018 digit

aerofarm-960640.jpg aerofarm-960640.jpg aerofarm-960640.jpg video

Det amerikanska bolaget Aerofarms använder big data och sensorer för att optimera vertikala odlingar inomhus. Aerofarms togs upp som ett exempel under Dell Technologies World hur teknik och kunskap inom IoT kan användas för att skapa nya affärsmodeller. Kirsten Billhardt, marketing director IoT, berättar om Dells planer framåt. 

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg video

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

Kristianstad säkrar med IoT

1 jun 2018 digit

glada-barn-simmar-under-vatten.jpg glada-barn-simmar-under-vatten.jpg glada-barn-simmar-under-vatten.jpg video

Livbojar och sophantering är några av de saker som kommer att bli uppkopplade via Lora. I Kristianstad jobbar verksamhet och it tätt tillsammans för att skapa nytta och kapa kostnader.

Big data hos Tyréns

6 jul 2018 digit

vit villa.jpg vit villa.jpg vit villa.jpg video

Digital twins och sensordata kan förändra våra vardagsbeteenden och framtidens stadsplanering. Nu utforskar Örebro kommun digitaliseringens möjligheter att skapa informationskedjor som omfattar nya stadsdelar och människorna som bor där.