Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jakten på innovation

För att en organisation ska vara relevant idag finns det minst nio olika nya teknikområden, alltifrån AI till blockkedjor, vars affärsnytta måste rangordnas och prioriteras. Inte minst inom hälso- och sjukvårdssektorn finns det mycket att vinna med ny teknik, menar Dell EMC:s vice president CTO For Sales, Patricia Florissi.

– Organisationer och företag i alla storlekar måste hålla sig à jour och lära sig mer om AI, maskininlärning, och deep learning, och alla andra teknologiska krafter. Vi på Dell Technologies brukar prata om nio teknologiska krafter, exempelvis IoT, AR/VR, robotar, blockkedjor och 5G. Organisationer måste förstå den inverkan som dessa teknologier kan inbringa och omfamna förändring och transformation, säger Vice President, CTO for Sales på Dell EMC.

Hur vet en företagare var de börja?

– De ska hitta en partner, som exempelvis Dell Technologies, som kan hjälpa dem med att förstå dessa teknologier och hur man ska prioritera och välja det som har störst inverkan för just deras verksamheter. Det beror helt och hållet på vilken bransch man verkar inom. För ett retail-företag kan det handla om att förstå sin målgrupp och vad som får kunder att komma tillbaka, och då krävs det mycket data- och segmentsanalyser. Men det kan också handla om helt andra saker, om vi istället pratar om ett företag som har mycket varor som behöver hållas nedkylda. Då kanske man istället vill ha ett IoT-system som håller koll på temperaturen.

– Om man däremot arbetar inom vårdsektorn och man vill se till att klienter och patienter ska kunna leva ett så bra liv som möjligt hemma utan att behöva komma till sjukhuset så ofta, då kanske man bättre ska fokusera på wearables, och teknologier som gör att man kan se om sin patient på avstånd. Det kan handla om påminnelser för att ta medicin, till exempel.

Hur kan vi tackla utmaningen med en åldrande befolkning?

– Det är förstås fantastiskt att den förväntade livslängden ökar och vi gör allt för att det ska hålla i sig, exempelvis tillsammans med life science-företag, men det har också sina utmaningar. Ofta har robotik och AI en negativ klang i äldreomsorgssammanhang, eftersom det finns en idé om att vi människor är de som ska ta hand om andra människor. Men ibland måste man fråga sig om det är hållbar hållning, speciellt då vi har en åldrande befolkning som oftare kan komma att drabbas av sjukdomar som vi än så länge har en sämre förståelse för, exempelvis alzheimer eller Parkinsons som har en stor inverkan på de drabbades livskvalitet och som är svåra att behandla. Vi vill säkerställa att dessa personer får den bästa möjliga omsorg, uppmärksamhet och kärlek.

– Vi måste därför göra det hållbart både för patienter och för de personer som ska ta hand om dessa patienter, och där tror vi att ett partnerskap mellan människa och maskin kan skapa den rätta balansen. Det handlar inte om att robotar ska ersätta närvaron av familjemedlemmar, utan att de snarare ska göra det möjligt för familjemedlemmar att känna som om de är tillsammans 24 timmar om dygnet utan att nödvändigtvis vara där fysiskt. Ett exempel som vi undersöker är möjligheten för sjuksköterskor som befinner sig på andra ställen på jorden, som tack vare tidsskillnaden är vakna när en patient och hans eller hennes familj sover. När en patient vaknar finns då dessa sjuksköterskor där och vara väldigt påpassliga och omsorgsfulla genom att styra någon typ av robot som kan hjälpa patienten, eller till och med väcka familjemedlemmar om det skulle behövas. Vi tror med andra ord på en balans mellan människa och maskin.

2 januari 2019 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Tim Leffler ledarskap Foto Adobestock, Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

Kvinnojobbet som blev männens

11 mar 2021 digit

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

tecknade hjärtan i olika former mot röd bakgrund.jpg
video

Innovation kräver kärlek

20 feb 2020 ledarskap

Förändring kräver modiga människor och organisationer. Det finns ingen som kan tvinga någon till innovation. Allt som krävs är mycket mod och att våga ta risker. Det säger Thomas Anglero, Nordic Director of Innovation, IBM.

en kille med ena benet ambupterat hoppar i luften.jpg

Bättre protes med AI

31 jan 2020 digit

Dagens proteser är så obekväma att många amputerade låter bli att använda dem. Nu hoppas forskare på KTH att uppkopplade sensorer och AI kan öka användarnas välbefinnande och minska samhällets kostnader.

tjej-vrglasogon.jpg

AR och VR exploderar

4 dec 2019 digit

Marknaden för augmented och virtual reality kommer 2020 att värderas till 18,8 miljarder dollar. Det är en ökning gentemot 2019 med 78 procent. 

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

julkrans in taket.jpg
video

Cisco sluter cirkeln

23 okt 2019 digit

Att vara medveten, bygga beslut på rätt information och vara snabb att verkställa är tre delar för en lyckad digital strategi. Det säger Colin Seward, CIO EMEAR, Cisco.