Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jakten på innovation

För att en organisation ska vara relevant idag finns det minst nio olika nya teknikområden, alltifrån AI till blockkedjor, vars affärsnytta måste rangordnas och prioriteras. Inte minst inom hälso- och sjukvårdssektorn finns det mycket att vinna med ny teknik, menar Dell EMC:s vice president CTO For Sales, Patricia Florissi.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Fredrik Kron 2 januari 2019 ledarskap

– Organisationer och företag i alla storlekar måste hålla sig à jour och lära sig mer om AI, maskininlärning, och deep learning, och alla andra teknologiska krafter. Vi på Dell Technologies brukar prata om nio teknologiska krafter, exempelvis IoT, AR/VR, robotar, blockkedjor och 5G. Organisationer måste förstå den inverkan som dessa teknologier kan inbringa och omfamna förändring och transformation, säger Vice President, CTO for Sales på Dell EMC.

Hur vet en företagare var de börja?

– De ska hitta en partner, som exempelvis Dell Technologies, som kan hjälpa dem med att förstå dessa teknologier och hur man ska prioritera och välja det som har störst inverkan för just deras verksamheter. Det beror helt och hållet på vilken bransch man verkar inom. För ett retail-företag kan det handla om att förstå sin målgrupp och vad som får kunder att komma tillbaka, och då krävs det mycket data- och segmentsanalyser. Men det kan också handla om helt andra saker, om vi istället pratar om ett företag som har mycket varor som behöver hållas nedkylda. Då kanske man istället vill ha ett IoT-system som håller koll på temperaturen.

– Om man däremot arbetar inom vårdsektorn och man vill se till att klienter och patienter ska kunna leva ett så bra liv som möjligt hemma utan att behöva komma till sjukhuset så ofta, då kanske man bättre ska fokusera på wearables, och teknologier som gör att man kan se om sin patient på avstånd. Det kan handla om påminnelser för att ta medicin, till exempel.

Hur kan vi tackla utmaningen med en åldrande befolkning?

– Det är förstås fantastiskt att den förväntade livslängden ökar och vi gör allt för att det ska hålla i sig, exempelvis tillsammans med life science-företag, men det har också sina utmaningar. Ofta har robotik och AI en negativ klang i äldreomsorgssammanhang, eftersom det finns en idé om att vi människor är de som ska ta hand om andra människor. Men ibland måste man fråga sig om det är hållbar hållning, speciellt då vi har en åldrande befolkning som oftare kan komma att drabbas av sjukdomar som vi än så länge har en sämre förståelse för, exempelvis alzheimer eller Parkinsons som har en stor inverkan på de drabbades livskvalitet och som är svåra att behandla. Vi vill säkerställa att dessa personer får den bästa möjliga omsorg, uppmärksamhet och kärlek.

– Vi måste därför göra det hållbart både för patienter och för de personer som ska ta hand om dessa patienter, och där tror vi att ett partnerskap mellan människa och maskin kan skapa den rätta balansen. Det handlar inte om att robotar ska ersätta närvaron av familjemedlemmar, utan att de snarare ska göra det möjligt för familjemedlemmar att känna som om de är tillsammans 24 timmar om dygnet utan att nödvändigtvis vara där fysiskt. Ett exempel som vi undersöker är möjligheten för sjuksköterskor som befinner sig på andra ställen på jorden, som tack vare tidsskillnaden är vakna när en patient och hans eller hennes familj sover. När en patient vaknar finns då dessa sjuksköterskor där och vara väldigt påpassliga och omsorgsfulla genom att styra någon typ av robot som kan hjälpa patienten, eller till och med väcka familjemedlemmar om det skulle behövas. Vi tror med andra ord på en balans mellan människa och maskin.

Rekommenderad läsning

slottet-i-halmstad-med-segelbat.jpg
video

AR på schemat i Halmstad

17 jul 2018 digit

Ett inkluderande arbetssätt som bygger på vad invånarna och företagen vill ha är ledstjärnan för digitaliseringen i Halmstads kommun. Vägen dit heter kompetensutveckling om bland annat AI och IoT för kommunens medarbetare, ledning och politiker.

kvinna-jobb.jpg
Voister Trend 2019

Vaga mål och stora utmaningar

28 jun 2019 ledarskap

Vaga mål och många utmaningar kring budget, säkerhet, rekrytering och rollen som organisationens ledande it-ambassadör. Det är några av resultaten i rapporten Voister Trend 2019. 

bitar av datorgjorda kopparrör mot vit bakgrund.png
Voister förklarar

AR

2 apr 2019 Voister förklarar

Augmented reality, AR, skapar en digital värld i verkligheten. Tekniken slog igenom med Pokémon Go och spås bli oerhört värdefullt för alltifrån läkare till brandmän. Voister förklarar AR och hur du kan använda det. 

kvinnor-som-kramas960640.jpg
video

Det bästa av två världAR

5 jul 2018 digit

Vår förtjusning över tekniken riskerar att göra oss ensamma och deprimerade. Med AR öppnas nya möjligheter att vårda våra relationer samtidigt som vi utforskar en sagovärld av möjligheter långt bortom den fysiska världen. I hybridutrymmet kommer många höra dig skratta.

personer.jpg

Ursäkta, vem är du?

16 jan 2019 digit

Har du problem med att känna igen och placera några av dina mer flyktiga kollegor? Eller kanske rent utav dina vänner? Du kan vara lugn, snart lanseras MyMe. 

3dprint 960640.jpg

Skolan som kräver 3D-print och AI

25 okt 2017 it i skolan

Det teknikinriktade Curt Nicolin Gymnasiet är pionjärer när det gäller Hololens och 3D-printrar. Nästa steg kan bli en personlig AI till alla elever.

ericsson-trendspaning-robot.jpg

Ericsson: Så blir 2018

18 dec 2017 digit

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

bild på fiskar och koraller på stora barriärrevet.jpg
video
Ett samarbete mellan Google och Voister

Från klassrum till koraller

16 apr 2018 it i skolan

Googles tjänster för skolan blir allt mer populära. Ett av de senaste tillskotten är Google Expeditions, som med hjälp av VR-teknik tar eleverna till unika platser över hela jorden.