Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skynda snabbt och hållbart

Företag och myndigheter måste vara lyhörda inför alla teknologiska nyheter om de inte ska gå under, men utan att tumma på säkerhet och hållbarhet. Det var ett tydligt budskap under Dell Technologies Forum i Stockholm.

Text Tim Leffler Foto Per Häljestam 19 oktober 2018 ledarskap

patricia florissi.jpg

Patricia Florissi, Vice President och Global CTO for Sales på Dell EMC under Dell Technologies Forum i Stockholm.

Två av fem svenska bolag saknar en konkret plan för hur man ska förändra sin affärsverksamhet och tre av fyra svenska bolag känner en stark oro att de om fem år inte ska kunna möta sina kunders behov. Det visar en undersökning som Dell Technologies har genomfört med 4 600 företagsledare i stora till medelstora företag i 42 länder, varav 100 är svenska företagsledare.

– Det är därför vi finns här, för att hjälpa till i dessa samtal, säger Stefan Alariksson, vice president and managing director för Dell EMC Sverige under sitt inledningstal på Dell Tech Forum Stockholm. Från den grundläggande infrastrukturen till appplikationsbygge, hela tiden med fokus på morgondagens verklighet.

stefan alariksson under panelsamtal.jpg

Stefan Alariksson, Dell EMC Sverige

Något som också Enterprise Presale Manager, Dick Dragemark bekräftar.

– När vi pratar om it menar vi själva grunden som allt måste stå på. Att göra en it-transformation handlar om att sätta sitt datacenter, sätta sin molnlösning. Den digitala transformationen, däremot, handlar om ens affärsvärde, om att skaffa rätt applikationer inom just sitt affärsområde för att hålla sig fortsatt relevanta i en allt mer global och föränderlig värld. Dell Technologies finns där för att bistå med kompetens inom bägge dessa områden, säger han.

Komplexa IoT-frågor

Patricia Florissi, Vice President och Global CTO for Sales på Dell EMC lyfter behovet att företag samarbetar med rätt it-partner och att veta vilka kliv man ska ta, och samtidigt hålla koll på alla teknologiska skiften.

Inom området IoT spekulerar Patricia Florissi att hennes paraply är uppkopplat och meddelar om det kommer att regna och att hon ska ta med det.

– Om jag skulle ignorera paraplyets förvarningar och sedan halka i regnet och slå mig, skulle man kunna tänka sig att försäkringsbolaget inte är lika villigt att betala ut någon ersättning. Jag hade ju trots allt blivit varnad om att det skulle bli regn. Det är en sida av IoT som man kanske inte alltid tänker på men som kan komma att bli verklighet. Det finns så oerhört mycket data där ute som kan bli affärsrelevant och vi måste vara redo inför många olika typer av scenarion.

dick dragemark på scen.jpg

Dick Dragemark, Dell EMC Sverige

Hållbarhet i fortsatt fokus

En av frågorna som blir allt vanligare är hur tech-företag hanterar sina it-produkter när de tas ur bruk. Dells grundare Michael Dell svar lyder att när man har sitt familjenamn på en produkt blir man snabbt ganska varse om alla de icke önskvärda sammanhang som ens gamla produkter kan komma att dyka upp i. Hållbarhet är med andra ord ett självklart nyckelord i Dell Technologies alla verksamheter.

– Utöver hållbarhetsarbetet med våra produkter är vi också väldigt måna om arbetsförhållandena för både vår egen och för våra leverantörer. Bara vi på Dell Technologies har 150 000 anställda i över 170 länder, och köper produkter från 260 tillverkningsplatser i världen. Att arbetsmiljön håller en hög standard blir då avgörande för att vi ska kunna fortsätta vara världens största infrastrukturleverantör, säger Stefan Alariksson.

Rekommenderad läsning

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

kiruna2 960640.jpg

Kiruna flyttar till hållbarhet

25 okt 2017 ledarskap

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

Mobilmineraler_960x640.jpg
video

"It-branschens mineraler tar snart slut"

14 jul 2017 ledarskap

Tillgången på viktiga mineraler kommer att ta slut, och därför måste it-branschen bli bättre både på att återvinna och återanvända elektronik. Det menar Niklas Weibo,  SIMS recycling solutions, och Joachim Aronsson, affärsutveckling, Atea.

Kongo_PMU_960x640.jpg
video

Svagt EU-direktiv om konfliktmineraler

13 jul 2017 ledarskap

I våras kom ett nytt EU-direktiv om import av konfliktmineraler men Maria Bard, sakkunnig om Kongo, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, tycker att det är för smalt och tandlöst.

dellplastWEBB.jpg
video
Ett samarbete mellan Dell EMC och Voister

Rena hav med hållbarhetskrav

29 nov 2017 digit

Med nästan allt förpackningsmaterial tillverkat av återvunnen plast vill Dell EMC gå i bräschen i hållbarhetsfrågan. Bland annat genom att använda plast som annars skulle åkt ut i haven.

lastmaskin som kör på mark brytningsmark nedsvärtad av kol.jpg

DNB ratar koljättar

9 jan 2018 ledarskap

Norges största finanskoncern DNB ser vikten av att integrera hållbarhetsarbete i sina affärsplaner. Förhoppningen är att det ska ge ringar på vattnet hos de företag och kunder man samarbetar med.

kina-fabrik-hållbarhet.jpg

Transparens viktigast för hållbarhet

19 jan 2018 ledarskap

När bolag som Ikea, H&M och Alfa Laval drar upp riktlinjer för framtidens hållbarhet så är transparens den absolut viktigaste. Under torsdagen tog Bob Mitchell, vice president RBA, emot ASF Advisory Boards rapport.

närbild på kobolt.jpg

Regeringens krafttag mot konfliktmineraler

19 mar 2018 digit

Sverige ska leda utvecklingen i att hållbarhetsmärka metaller som finns i elektriska produkter, som exempelvis kobolt och sällsynta jordartsmetaller. Detta för att minska livsfarliga arbetsförhållanden och sexuellt våld, säger utrikesminister Margot Wallström.