Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Första vågen av autonom lagring

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, Adobestock 23 maj 2018 digit

– Vi är på en unik plats i data-eran då AI, IoT, machine learning och automation utvecklas och mängden data kommer explodera. Det kommer vara mer data än vad vi någonsin tidigare har sett. För mig är det här det viktigaste området för våra kunder, eftersom det är deras mest kritiska tillgång. Det handlar om hur vi lagrar, skyddar och säkrar datan. Och ännu viktigare är också hur de ska få tillgång till datan när som helst för att addera värde.

– Nu lanserar Dell EMC den nya lagringsplattform Powermax, som har den senaste tekniken för att kunna leverera hög prestanda, låg latens och hög återhämtningsförmåga. Men ännu mer handlar den om data, intelligens och autonom lagring. 

 Hur blir det mer säkerheten när all den här datan ska hanteras?

– Säkerhet är högst på agendan för våra kunder idag. Med alla mobila enheter och att alla vill ha tillgång till all data, oavsett var de är, så är säkerheten kritisk. Det du kommer se är att säkerhet kommer vara inbyggt i lagring, i nätverk och i operativsystem.

Förra året sa du att om vi har autonoma fordon måste vi ha autonom lagring. Hur har det gått?

– Det har faktiskt gått mycket bra och när vi nu lanserade Powermax så blir det den första vågen av autonom lagring. Jag tror att hela branschen går mot det, vilket kommer innebära självläkning, självdiagnosticering och självoptimering. All data kommer inte att vara likvärdigt utan du vill ha rätt data på rätt plats med rätt SLA (Service level of agreement). Systemet måste vara smart nog för att förstå applikationen, användningsområdet och lägga den i rätt plats.

– Vår lansering Powermax har en första nivå i det med application hinting inbäddad i teknologin och med det automatiserat fast capability, så när datan kommer så är systemet intelligent nog att placera datan på rätt plats. Den första vågen av autonom lagring startar nu och det kommer ännu mer av det här framöver.

Idag föredrar många av Dells kunder Dells lagring och EMC:s kunder föredrar EMC:s lagring. När kommer förstavalet vara Dell EMC?

– Eftersom det är två så pass stora företag som slås ihop så har vi två stora och lojala installations-, kund- och återförsäljarbaser. Michael Dell sade från dag ett att ingen kund ska lämnas bakom och det är vårt uppdrag. Så just nu handlar det mycket om portföljens kraft och göra klart att vi får med oss alla kunder på resan. Om de har en produkt som de gillar idag så kommer det också en ny generation av den. Vi har egentligen två saker att säga om det:

– Framöver kanske det inte blir exakt samma märke som på den tidigare versionen men vi kommer ha en sömlös och transparent mobilitet. Vi kommer också att stödja processen genom investeringsskydd och lojalitetsprogram.

Vi tror att högteknologiska kunder kommer att välja Powermax och mellannivå-kunder kommer att överlappa lite mer mellan teknologierna och succesivt kommer Dell EMC minska antalet produkter men vårt motto är att ingen kund ska lämnas utanför.

Rekommenderad läsning

martin-edquist-snip-redigerad.jpg
video

Hetaste från Dell Tech World

9 maj 2018 digit

Teknik för vertikal odling, Powermax och VR i olika former var några av nyheterna under Dell Technologies World i Las Vegas. Martin Edquist, Presales Manager, Dell EMC Sverige tog med Voister på en rundtur.

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg
video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

aerofarm-960640.jpg
video

Dell EMC sår IoT-frön

3 maj 2018 digit

Det amerikanska bolaget Aerofarms använder big data och sensorer för att optimera vertikala odlingar inomhus. Aerofarms togs upp som ett exempel under Dell Technologies World hur teknik och kunskap inom IoT kan användas för att skapa nya affärsmodeller. Kirsten Billhardt, marketing director IoT, berättar om Dells planer framåt. 

ashton-kutcher-john-roese.jpg

Så ska Dell EMC erövra AI

14 maj 2018 digit

När John Roese på Dell Technologies World höll en keynote om AI handlade mycket om siffran tre. Bolaget ser enorma förändringar inom tre segment och ska vara AI:s bränsle, hjärna och motor. Med på scenen var även Ashton Kutcher som driver Thorn, ett initiativ mot människohandel bland annat med hjälp av AI. 

dell-ljusare.jpg

Teknik som utvecklar människan

1 maj 2018 digit

Fyra sorters transformation och mänsklig utveckling genom teknologi var några av punkterna från Michael Dells inledande keynote under Dell Technologies World. Dessutom hyllades två svenska bolag från scenen.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

forskning research.jpg

Dell EMC storsatsar på forskning

5 dec 2017 digit

Dell EMC toppar listan när Gartner rankar de mest innovativa företagen inom server och lagring. Nu arbetar och investerar företaget för att förbättra positionen på toppen genom bland annat ett bedömningsverktyg och en tre års kundnöjdhetsgaranti.