Jakten på innovation

För att en organisation ska vara relevant idag finns det minst nio olika nya teknikområden, alltifrån AI till blockkedjor, vars affärsnytta måste rangordnas och prioriteras. Inte minst inom hälso- och sjukvårdssektorn finns det mycket att vinna med ny teknik, menar Dell EMC:s vice president CTO For Sales, Patricia Florissi.

– Organisationer och företag i alla storlekar måste hålla sig à jour och lära sig mer om AI, maskininlärning, och deep learning, och alla andra teknologiska krafter. Vi på Dell Technologies brukar prata om nio teknologiska krafter, exempelvis IoT, AR/VR, robotar, blockkedjor och 5G. Organisationer måste förstå den inverkan som dessa teknologier kan inbringa och omfamna förändring och transformation, säger Vice President, CTO for Sales på Dell EMC.

Hur vet en företagare var de börja?

– De ska hitta en partner, som exempelvis Dell Technologies, som kan hjälpa dem med att förstå dessa teknologier och hur man ska prioritera och välja det som har störst inverkan för just deras verksamheter. Det beror helt och hållet på vilken bransch man verkar inom. För ett retail-företag kan det handla om att förstå sin målgrupp och vad som får kunder att komma tillbaka, och då krävs det mycket data- och segmentsanalyser. Men det kan också handla om helt andra saker, om vi istället pratar om ett företag som har mycket varor som behöver hållas nedkylda. Då kanske man istället vill ha ett IoT-system som håller koll på temperaturen.

– Om man däremot arbetar inom vårdsektorn och man vill se till att klienter och patienter ska kunna leva ett så bra liv som möjligt hemma utan att behöva komma till sjukhuset så ofta, då kanske man bättre ska fokusera på wearables, och teknologier som gör att man kan se om sin patient på avstånd. Det kan handla om påminnelser för att ta medicin, till exempel.

Hur kan vi tackla utmaningen med en åldrande befolkning?

– Det är förstås fantastiskt att den förväntade livslängden ökar och vi gör allt för att det ska hålla i sig, exempelvis tillsammans med life science-företag, men det har också sina utmaningar. Ofta har robotik och AI en negativ klang i äldreomsorgssammanhang, eftersom det finns en idé om att vi människor är de som ska ta hand om andra människor. Men ibland måste man fråga sig om det är hållbar hållning, speciellt då vi har en åldrande befolkning som oftare kan komma att drabbas av sjukdomar som vi än så länge har en sämre förståelse för, exempelvis alzheimer eller Parkinsons som har en stor inverkan på de drabbades livskvalitet och som är svåra att behandla. Vi vill säkerställa att dessa personer får den bästa möjliga omsorg, uppmärksamhet och kärlek.

– Vi måste därför göra det hållbart både för patienter och för de personer som ska ta hand om dessa patienter, och där tror vi att ett partnerskap mellan människa och maskin kan skapa den rätta balansen. Det handlar inte om att robotar ska ersätta närvaron av familjemedlemmar, utan att de snarare ska göra det möjligt för familjemedlemmar att känna som om de är tillsammans 24 timmar om dygnet utan att nödvändigtvis vara där fysiskt. Ett exempel som vi undersöker är möjligheten för sjuksköterskor som befinner sig på andra ställen på jorden, som tack vare tidsskillnaden är vakna när en patient och hans eller hennes familj sover. När en patient vaknar finns då dessa sjuksköterskor där och vara väldigt påpassliga och omsorgsfulla genom att styra någon typ av robot som kan hjälpa patienten, eller till och med väcka familjemedlemmar om det skulle behövas. Vi tror med andra ord på en balans mellan människa och maskin.

2 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerledarskapFoto Adobestock, Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng