Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så kan AI stödja diabetesvården

Personer med typ-2-diabetes kan svara olika på olika typer av läkemedel. Med hjälp av maskininlärning som använder data från ungefär en miljon olika patientprofiler ska det bli lättare att para ihop rätt läkemedel med rätt patient.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 15 maj 2018 it i vården

– Det är viktigt för oss att vi rör oss från att betrakta personer med typ-2-diabetes som en grupp, och istället börjar närma oss det som vi kallar för precision medicin där vi tittar på individen för att försöka para rätt läkemedel med rätt person, för att minimera komplikationer, säger Damon Tojjar, forskare på Diabetescentrum vid Lunds universitet.

Hur fungerar ert AI-verktyg?

– Vi använder den data som vi redan har för alla patienter och analyserar den. Det handlar om labbprover från patienten, men också annan information där kön är en viktig del, precis som längd eller vikt och andra parametrar som kan påverka hur ett läkemedel tas upp och bryts ner hos en viss individ. Detta har vi studerat i drygt nio år och sammanställt världens största databas som vi har tränat våra algoritmer på. Utifrån den har vi ungefär en miljon olika patientprofiler, och det är en siffra som växer i takt med att systemet är självlärande. Det vi gör är att para rätt patient med rätt läkemedel och ger en rekommendation till den läkare som använder sig av Easy Diabetes, som verktyget heter. Därefter får man en möjlighet att tillsammans med patienten komma överens om vilket läkemedel man tycker passar bäst. Man får alltså ett antal initiativ där man får de högst rankade som första förslag.

Läs mer: Snabbare vårdcentral med AI 

Varför är det olika medicin för olika patienter?

– Det är rätt naturligt. Det kan handla om könsskillnader, skillnader i vår etniska bakgrund som syns i våra gener, vi kan ha olika enzymnivåer av olika slag och tar upp olika läkemedel på olika sätt. Vi vet idag från utvecklingsprogrammen av de här diabetesmedicinerna att de har olika effekter, och vi vet idag att det är långt ifrån alla som svarar på en viss behandling även om den har haft goda effekter i stora drag. Även inom oss själva kan vi förändras med tiden, exempelvis skillnader i mängden fett eller muskelmassa vi har, och det måste man ta hänsyn till när man sätter in de här läkemedlen för att få den bästa effekten och minska biverkningar.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen 

Läs mer: Fabians krig mot cancer 

Hur har appen tagits emot?

– Den har tagits emot väldigt väl. Vi har 44 olika svenska kliniker runtom i Sverige som använder sig av den inom ramen för en klinisk studie. Där jämför vi användare med vårt beslutsstöd mot handläggning utan det. Under Vitalis presenterar vi spännande data som visar hur bra det faktiskt går när man får stöd från vår AI-plattform, som alltså är ett komplement till läkarbesöket, och vi har fått ett varmt mottagande från läkarkåren och inte minst från patienterna. Man räknar på ungefär två besök per år för dessa diabetespatienter, och de är alltså själva i drygt 360 dagar med sin egen handläggning och behandling, och då kan de få stöd i vår app. I och med att den är synkroniserad med beslutsstödet så samlas den här datan och görs tillgänglig för patientens läkare eller sköterska. Men patienten får också feedback på hur de sköter sin behandling och om de ska göra vissa justeringar. Just den här feedbacken innehåller också maskininlärning och AI för att bättre lära känna den enskilda patienten och förutse förändringar och faror i förtid. Det gör att patienten får en betydligt tryggare tillvaro och betydligt bättre resultat i sin diabetes.

Läs mer: VGR öppnar virtuell mottagning 

Hur ser framtiden ut?

– Vi fokuserar i första hand på diabetes, och vårt fokus är att visa dessa fantastiska data som vi ser och försöka få ut det här i all verksamhet runtom i Sverige så att vi kan få världens bästa diabetesvård. Sen är det ju förstås så att en person med typ-2-diabetes inte bara har diabetes i många fall. Drygt 60 procent av dessa har även högt blodtryck, och givetvis kan man tänka sig att samma behov finns inom andra sjukdomsområden, och dessa data finns redan i plattformen. Tillsammans med samarbetspartners i Sverige kan vi få möjligheten att visa nyttan även inom andra sjukvårdsområden, där högt blodtryck kan vara en av dem.

Läs mer: 2025 är vården i mobilen 

Rekommenderad läsning

easy-diabetes-960640.jpg

Easy Diabetes hyllas

17 maj 2018 it i vården

Innovation Award 2018 har delats ut till Easy Diabetes. Bolaget har utvecklat ett AI-verktyg för bättre och mer precis behandling av diabetes.

glad-kvinna-i-vaxthus.jpg

AI hjälper psykologer

19 sep 2018 it i vården

En ny algoritm ställer psykologiska diagnoser genom att analysera vilka ord patienten använder för att beskriva sitt mående. Forskningen och innovationen har utnämnts till Startup of the year i entreprenörstävlingen Venture Cup. Nu testas Worddiagnostics på tre kliniker i Malmö.

flicka-leker-hos-tandlakaren.jpg

AI för bättre hälsa

5 jun 2018 it i vården

Tidigare upptäckt av pigmentförändringar som kan minska dödligheten i hudcancer, förbättrad diagnosticering av mental hälsa och automatisk klassificering av röntgenbilder i tandvården. Det är några projekt som Vinnova nu finansierar i en satsning på AI för bättre hälsa.

cool-snubbe-med-motorcykel2.jpg

AI bäst på hjärtsjukdom

7 sep 2018 it i vården

En diagnostisk modell som utvecklats med AI och maskininlärning har bättre kunnat förutsäga risken att drabbas av hjärtinfarkt än en modell som konstruerats av medicinska experter. Det visar en ny studie och resultaten öppnar för nya möjligheter att använda AI för diagnos och behandling av en rad olika sjukdomar.

några personer sitter i ett väntrum och väntar.jpg
video

Snabbare vårdcentral med AI

8 maj 2018 it i vården

Med hjälp av AI kan läkare inom primärvården ta emot närmare 50 procent fler patienter. Det menar Ola Ekström, en av personerna bakom Läkarexpressen.

närbild på malariamygga som suger blod ur mänsklig hud.jpg

AI skapar malariamedicin

29 jan 2018 it i vården

Den artificiella robotforskaren Eve har hjälpt sina mänskliga kollegor att identifiera ett ämne i tandkräm som skulle kunna fungera som medicin mot resistenta malariaparasiter.

en bakteriofag.jpg

AI letar bakteriedödande virus

6 feb 2018 it i vården

En amerikansk startup tar hjälp av AI för att snabbare kunna hitta bakteriofager som dödar bakterier.

översiktsbild över vitalis 2017.jpg
Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

homecare.jpg

Lifepod ger hopp till kroniskt sjuka

11 maj 2017 it i vården

Lifepod utgår från patientens behov istället för vårdens kalender. Just nu testas plattformen på hjärtklinikerna i Malmö, Lund och Umeå.