Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VGR öppnar virtuell mottagning

Efter drygt fyra månader med Närhälsan Online ser Västra Götalandsregionen ett stort intresse från patienter i alla åldrar men också stora möjligheter till utveckling. Öppet sju dagar i veckan och mer specialistvård ligger högt på agendan, berättar Charlotte Lundholm och Egil Snaebjörnsson Arnljots från Närhälsan på Vitalis i Göteborg.

– Närhälsan Online är vår egenutvecklade, digitala mottagning som erbjuder våra invånare att distansoberoende söka vård där de befinner sig via sin mobil eller platta, säger Charlotte Lundholm, e-hälsostrateg Närhälsan, VGR.

Hur funkar det?

– Vi har kört i fyra-fem månader och det funkar jättebra. Vi börjar rulla ut det på bred front i hela regionen och rekryterar läkare allt eftersom, säger Egil Snaebjörnsson Arnljots, läkare, Närhälsan, VGR

Läs mer: ”Vi får inte vara naiva”

Vad är den stora skillnaden mellan att vara läkare på en digital jämfört med en fysisk mottagning?

– Min ordinarie tjänst är på en fysisk mottagning. Att som nu kunna träffa patienterna lite snabbare och enklare via ett videosamtal är ett bra komplement.

Är det här framförallt ungdomarnas sätt att träffa läkare?

– Ja, statistiken stämmer och än så länga dominerar de yngre. Men vi ser också betydligt äldre patienter så vi täcker hela åldersspektrat. Målet är att det ska vara så enkelt som möjligt att boka och genomföra ett videomöte.

Charlotte, vad är nästa steg?

– Vi vill kunna erbjuda tider veckans alla dagar och inte som nu enbart vardagar. Vi hoppas också få in fler professioner. Kanske en BVC-mottagning eller en fysioterapeut så att invånarna i allt högre utsträckning kan söka den vård de känner att de behöver.

Läs mer: 2025 är vården i mobilen

Det går alltså bra att träffa sjukgymnast via nätet?

– Det finns vissa möjligheter att göra en bedömning via video men den stora vinsten i digital vård är blandningen av fysisk vård med digital vård som komplement.

Läs mer: Skaraborg först med virtuell ungdomsmottagning

Snart ska Sverige vara världsbäst på e-hälsa. Hur ligger VGR till där?

– Jag tror vi smyger jämt med de andra stora regionerna, som Stockholm och region Skåne, men vi kanske inte är så bra på att tala om det.

Ni var först med digital ungdomsmottagning. Hur har det gått?

– Det har gått jättebra och här finns också en stor utvecklingspotential. Nu jobbar vi för att göra Närhälsans samtliga mottagningar delaktiga i virtuell ungdomsmottagning. När vi började för drygt ett år sedan var antalet 16-17 men nu siktar vi på alla 46.

Läs mer: Fabians krig mot cancer

Egil, hur skulle du vilja fördela din tid mellan det fysiska och virtuella patientmötet?

– Man behöver vara en duktig kliniker för att kunna möta patienter digitalt. Det kliniska ögat utvecklas bäst genom fysiska möten för att sedan få ett körkort så att säga för att kunna köra digitalt.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen

24 april 2018 Uppdaterad 11 september 2019 Reporter Elisabeth Nore it i vården Foto Fredrik Kron, adobestock

Rekommenderad läsning

händer på en äldre person som trycker på ett trygghetslarm i handen.jpg

Digitala larm dröjer

6 mar 2019 it i vården

Var tionde kommun har ännu inte ställt om från analoga till digitala trygghetslarm i äldreomsorgen. Detta trots att omställningen skulle ha varit klar för två år sedan. 

vin ska hällas upp i ett glas men en hand håller för vinglaset.jpg

Petra, hur mår jag?

27 feb 2019 it i vården

Många lider av sjukdomar utan att veta om det. Med hjälp av roboten Petra ska fler kunna diagnostiseras och få hjälp med rätt medicin. Det hoppas läkemedelsbolaget Merck som har utvecklat roboten Petra tillsammans med Furhat.

 

en gammal fin gumma vid ett bord tittar ironiskt åt sidan i en orange skjorta.jpg

Så blir Attendo ledande

20 feb 2019 it i vården

Omsorgs- och vårdföretaget Attendo vill ta den europeiska, digitala ledartröjan inom omsorgsbranschen. Som ett led i det arbetet arbetar bolaget genomgripande med att sätta en gemensam it-arkitektur för samtliga verksamheter.

vardko960640.jpg

AI ökar nöjdheten

12 feb 2019 it i vården

Kundnöjdheten växer hos 1177 Vårdguiden. Nu vill Inera, som driver och utvecklar guiden, göra servicen ännu bättre med hjälp av chatt, bild, video och AI.

aldre-kvinna-960640.jpg

Patienter utvecklar vården

4 dec 2018 it i vården

Patienter och vårdpersonal är tillsammans bäst på att utveckla innovativa lösningar inom hälso- och sjukvård. Det är bakgrunden till ett forskningsprojekt vid Karlstad universitet där grupperna ska kommunicera via en digital plattform. 

vila-under-vandringen.jpg

Värmland i centrum

30 nov 2018 it i vården

Med stöd av Vinnova etablerar sig Värmland nu som ett nationellt nav för utvecklingen av nya e-hälsotjänster. Bakom satsningen Digitalwell Arena ligger en rad regionala och kommunala aktörer med målet att utveckla och testa innovativa lösningar i verkliga miljöer.

glad-kvinna-spelar-kort.jpg

Gott sällskap med AI

23 okt 2018 it i vården

Framtidens robotar ska hjälpa äldre och samtidigt anpassa sig till kulturen hos varje individ de tar hand om. AI-forskare från Örebro universitet deltar i det tvärvetenskapliga projektet Caresses som nu testar sina första robotar på äldreboenden i England och Japan.

pappa-och-son-skrattar-tillsammans.jpg

Trådlös livskvalitet

18 okt 2018 it i vården

Nu utvecklas en lösning som gör det möjligt för en person i rullstol att ta sig fram sida vid sida med en assistent eller annat sällskap. Projektet drivs av Mittuniversitetet i samarbete med Permobil och tanken är att rullstolen med hjälp av en handhållen kontroll och stereokamerateknik ska följa personen som går bredvid användaren

aldre-kvinna-fiskar-med-rullatorn.jpg

Digital vård klarar ålderskurvan

1 okt 2018 it i vården

Teknik underlättar äldres vardag och frigör personalresurser så att verksamheterna klarar av den framtida demografiska utvecklingen. Det visar resultaten av projektet RemoAge, där Region Norrbotten under tre år testat nya arbetsmetoder med stöd av digitala lösningar.