Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VGR öppnar virtuell mottagning

Efter drygt fyra månader med Närhälsan Online ser Västra Götalandsregionen ett stort intresse från patienter i alla åldrar men också stora möjligheter till utveckling. Öppet sju dagar i veckan och mer specialistvård ligger högt på agendan, berättar Charlotte Lundholm och Egil Snaebjörnsson Arnljots från Närhälsan på Vitalis i Göteborg.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, adobestock 24 april 2018 it i vården

– Närhälsan Online är vår egenutvecklade, digitala mottagning som erbjuder våra invånare att distansoberoende söka vård där de befinner sig via sin mobil eller platta, säger Charlotte Lundholm, e-hälsostrateg Närhälsan, VGR.

Hur funkar det?

– Vi har kört i fyra-fem månader och det funkar jättebra. Vi börjar rulla ut det på bred front i hela regionen och rekryterar läkare allt eftersom, säger Egil Snaebjörnsson Arnljots, läkare, Närhälsan, VGR

Läs mer: ”Vi får inte vara naiva”

Vad är den stora skillnaden mellan att vara läkare på en digital jämfört med en fysisk mottagning?

– Min ordinarie tjänst är på en fysisk mottagning. Att som nu kunna träffa patienterna lite snabbare och enklare via ett videosamtal är ett bra komplement.

Är det här framförallt ungdomarnas sätt att träffa läkare?

– Ja, statistiken stämmer och än så länga dominerar de yngre. Men vi ser också betydligt äldre patienter så vi täcker hela åldersspektrat. Målet är att det ska vara så enkelt som möjligt att boka och genomföra ett videomöte.

Charlotte, vad är nästa steg?

– Vi vill kunna erbjuda tider veckans alla dagar och inte som nu enbart vardagar. Vi hoppas också få in fler professioner. Kanske en BVC-mottagning eller en fysioterapeut så att invånarna i allt högre utsträckning kan söka den vård de känner att de behöver.

Läs mer: 2025 är vården i mobilen

Det går alltså bra att träffa sjukgymnast via nätet?

– Det finns vissa möjligheter att göra en bedömning via video men den stora vinsten i digital vård är blandningen av fysisk vård med digital vård som komplement.

Läs mer: Skaraborg först med virtuell ungdomsmottagning

Snart ska Sverige vara världsbäst på e-hälsa. Hur ligger VGR till där?

– Jag tror vi smyger jämt med de andra stora regionerna, som Stockholm och region Skåne, men vi kanske inte är så bra på att tala om det.

Ni var först med digital ungdomsmottagning. Hur har det gått?

– Det har gått jättebra och här finns också en stor utvecklingspotential. Nu jobbar vi för att göra Närhälsans samtliga mottagningar delaktiga i virtuell ungdomsmottagning. När vi började för drygt ett år sedan var antalet 16-17 men nu siktar vi på alla 46.

Läs mer: Fabians krig mot cancer

Egil, hur skulle du vilja fördela din tid mellan det fysiska och virtuella patientmötet?

– Man behöver vara en duktig kliniker för att kunna möta patienter digitalt. Det kliniska ögat utvecklas bäst genom fysiska möten för att sedan få ett körkort så att säga för att kunna köra digitalt.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen

Rekommenderad läsning

flicka-med-nalle-hos-doktorn.jpg

Så skapar VGR smartare vård

18 apr 2018 it i vården

För Västra Götalandsregionen handlar vårdens digitalisering mindre om it och mer om lyhördhet och ledarskap. Här ersätts byråkratiska nej med innovativa ja.

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

liten flicka står och lutar sig över ett stängsel och tittar.jpg
video

Så ska socialtjänsten bli digital

24 maj 2018 it i vården

Lika är SKL:s nya verktyg som ska hjälpa kommuner att få koll på hur långt socialtjänsten har kommit på sin digitaliseringsresa. Med hjälp av handlingsplanen som skapas är målet att det ska bli tydligt för var och en vad man ska fokusera på.

några personer sitter i ett väntrum och väntar.jpg
video

Snabbare vårdcentral med AI

8 maj 2018 it i vården

Med hjälp av AI kan läkare inom primärvården ta emot närmare 50 procent fler patienter. Det menar Ola Ekström, en av personerna bakom Läkarexpressen.

aldre-kvinna-fiskar-med-rullatorn.jpg

Digital vård klarar ålderskurvan

1 okt 2018 it i vården

Teknik underlättar äldres vardag och frigör personalresurser så att verksamheterna klarar av den framtida demografiska utvecklingen. Det visar resultaten av projektet RemoAge, där Region Norrbotten under tre år testat nya arbetsmetoder med stöd av digitala lösningar.

aldre-man-lar-barnbarnet-cykla.jpg

350 miljoner till kommunerna

2 jul 2018 it i vården

Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor i stöd för välfärdsteknik till den kommunala äldre- och funktionshinderomsorgen. Nu har regeringen tagit beslut om hur mycket pengar kommunerna i Sverige ska få.

vag-som-rullar-in-i-vik-i-vasterbotten.jpg

Så e-utvecklas Västerbotten

1 aug 2018 it i vården

Digitala Västerbotten erbjuder invånarna i 15 glesbygdskommuner samma service som i storstäderna. Med fokus på kvalitet och effektivitet inom vård, hälsa och digitalt lärande går man nu samman för kompetensutveckling och gemensamma lösningar.

en äldre kvinna med käpp tittar på en man som sitter bredvid henne.jpg
video

Färdigutvecklat hos kommunerna

9 jul 2018 it i vården

Enligt SKL behöver kommuner och landsting 124 000 fler medarbetare om sju år. Samtidigt kommer kommunernas verksamhet gå back 27 miljarder kronor med nuvarande skatteintäkter. Samarbete och samlade satsningar på e-hälsa är högt på agendan, något som sker både i Västerås och Borås.