Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VGR öppnar virtuell mottagning

Efter drygt fyra månader med Närhälsan Online ser Västra Götalandsregionen ett stort intresse från patienter i alla åldrar men också stora möjligheter till utveckling. Öppet sju dagar i veckan och mer specialistvård ligger högt på agendan, berättar Charlotte Lundholm och Egil Snaebjörnsson Arnljots från Närhälsan på Vitalis i Göteborg.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, adobestock 24 april 2018 it i vården

– Närhälsan Online är vår egenutvecklade, digitala mottagning som erbjuder våra invånare att distansoberoende söka vård där de befinner sig via sin mobil eller platta, säger Charlotte Lundholm, e-hälsostrateg Närhälsan, VGR.

Hur funkar det?

– Vi har kört i fyra-fem månader och det funkar jättebra. Vi börjar rulla ut det på bred front i hela regionen och rekryterar läkare allt eftersom, säger Egil Snaebjörnsson Arnljots, läkare, Närhälsan, VGR

Läs mer: ”Vi får inte vara naiva”

Vad är den stora skillnaden mellan att vara läkare på en digital jämfört med en fysisk mottagning?

– Min ordinarie tjänst är på en fysisk mottagning. Att som nu kunna träffa patienterna lite snabbare och enklare via ett videosamtal är ett bra komplement.

Är det här framförallt ungdomarnas sätt att träffa läkare?

– Ja, statistiken stämmer och än så länga dominerar de yngre. Men vi ser också betydligt äldre patienter så vi täcker hela åldersspektrat. Målet är att det ska vara så enkelt som möjligt att boka och genomföra ett videomöte.

Charlotte, vad är nästa steg?

– Vi vill kunna erbjuda tider veckans alla dagar och inte som nu enbart vardagar. Vi hoppas också få in fler professioner. Kanske en BVC-mottagning eller en fysioterapeut så att invånarna i allt högre utsträckning kan söka den vård de känner att de behöver.

Läs mer: 2025 är vården i mobilen

Det går alltså bra att träffa sjukgymnast via nätet?

– Det finns vissa möjligheter att göra en bedömning via video men den stora vinsten i digital vård är blandningen av fysisk vård med digital vård som komplement.

Läs mer: Skaraborg först med virtuell ungdomsmottagning

Snart ska Sverige vara världsbäst på e-hälsa. Hur ligger VGR till där?

– Jag tror vi smyger jämt med de andra stora regionerna, som Stockholm och region Skåne, men vi kanske inte är så bra på att tala om det.

Ni var först med digital ungdomsmottagning. Hur har det gått?

– Det har gått jättebra och här finns också en stor utvecklingspotential. Nu jobbar vi för att göra Närhälsans samtliga mottagningar delaktiga i virtuell ungdomsmottagning. När vi började för drygt ett år sedan var antalet 16-17 men nu siktar vi på alla 46.

Läs mer: Fabians krig mot cancer

Egil, hur skulle du vilja fördela din tid mellan det fysiska och virtuella patientmötet?

– Man behöver vara en duktig kliniker för att kunna möta patienter digitalt. Det kliniska ögat utvecklas bäst genom fysiska möten för att sedan få ett körkort så att säga för att kunna köra digitalt.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen

Rekommenderad läsning

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

AdobeStock_132842141_2.jpg AdobeStock_132842141_2.jpg AdobeStock_132842141_2.jpg

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

Appva ger kontroll på vårdinsatserna

30 apr 2017 it I vården

appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg video

Digitala flöden för bland annat signering av vårdinsatser är en av innovationerna som företaget Appva ligger bakom. Ulrika Kjellberg, vd Appva, förklarar hur det fungerar.

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

digital homecare.jpg digital homecare.jpg digital homecare.jpg video

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför. 

App får äldre på benen

15 maj 2017 it i vården

older woman .jpg older woman .jpg older woman .jpg

Sköra muskler och minskat balanssinne får äldre att ofta falla till backen, med ibland hemska konsekvenser. Nu har Gociety Solutions lanserat en produkt som ska få fallen att minska.

Lifepod ger hopp till kroniskt sjuka

11 maj 2017 it i vården

homecare.jpg homecare.jpg homecare.jpg

Lifepod utgår från patientens behov istället för vårdens kalender. Just nu testas plattformen på hjärtklinikerna i Malmö, Lund och Umeå.

Augmented reality förenklar för kirurger

26 apr 2017 it i vården

EchoPixels_960x640.jpg EchoPixels_960x640.jpg EchoPixels_960x640.jpg video

Nu kan läkare få en 3D-bild med riktig djupkänsla av patienternas vävnader och organ vilket gör operationsplanering enklare, snabbare och säkrare. 

Coala Life snart i USA

27 apr 2017 it i vården

CoalaLifeVitalis.jpg CoalaLifeVitalis.jpg CoalaLifeVitalis.jpg video

Coala Life tog emot priset eHealth Award under Vitalis. Den digitala hjärtmonitorn har snabbt gjort succé och går nu från konsumentprodukt till en lansering av Coala Pro för vården.

Frisq lanserar interaktiva vårdplaner

28 apr 2017 it i vården

irding 960640.jpg irding 960640.jpg irding 960640.jpg video

Vården har länge haft behov att organisera sig i team och då krävs en plattform där man kan dela information. Bolaget Frisq ha en lösning med en ny it-plattform som samlar patienters journaler, vårdhistorik och vårdplaner under samma och gör datan tillgänglig för alla vårdinstanser.