Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fabians krig mot cancer

Fabian Bolin har omsatt sina egna upplevelser som cancerpatient till en digital plattform som sprider kunskap och inspiration. Nu blir Waroncancer en tillgång också för vården och läkemedelsindustrin och deras dialog med en stor patientgrupp. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 27 april 2018 it i vården

– Waroncancer är ett digitalt hälsovårdsföretag som kämpar mot cancer. Just nu utvecklar vi en app som blir en social plattform för människor som går igenom cancer, närstående och överlevare, säger Fabian Bolin, vd Waroncancer.

Du drabbades själv av cancer för tre år sedan. Vilka tankar gick igenom ditt huvud då?

– Nästan i samma sekund som jag fick min diagnos kände jag att jag ville få kontroll över situationen. Få information om hur jag kan leva, äta och träna och gärna komma i kontakt med en annan människa som gick igenom det här för att bättre förstå hur livet med cancer är.

– Jag försökte först att få svar via sjukvården men förstod ganska snabbt vilken oförmåga och i vissa fall ovilja det fanns att prata med patienter om den här typen av frågor. Så jag vände mig online och började skriva en blogg för att dela med mig och komma i kontakt med andra. Det var då jag började förstå vikten av att berätta, hur det hjälpte mig och framförallt hur mycket andra hjälptes av det. Därifrån började tankarna om Waroncancer som en större plattform ta form och växa.

Läs mer: ”Vi får inte vara naiva”

Idag är du frisk och vad händer med plattformen nu?

– Vi har ju vuxit ganska snabbt och jag tror att det beror på att vi tar upp ett ämne som alla drabbas av på ett eller annat sätt. Det som började som en blogg har nu utvecklats till en community för cancer. Vi har också kommit i kontakt med industrin som har förstått vilket otroligt värde det finns med inrapporterad data.

Läs mer: 2025 är vården i mobilen

Hur jobbar ni med data?

– Vi har precis lanserat ett samarbete med Sahlgrenska universitetssjukhuset för att undersöka hur en plattform som Waroncancer kan hjälpa till med återhämtning för cancerpatienter och hur vi kan bli en leverantör av patientrapporterad data.

Läs mer: VGR öppnar virtuell mottagning

Hur villig är man som patient att dela med sig av sin data?

– Jag vet att man är väldigt villig att dela med sig av den. Det viktigaste är att förklara för patienten varför man ska göra det och vilket värde ens egen röst har. Sjukhus vill verkligen lyssna till patienters behov men problemet idag är att man inte riktigt vet hur det ska gå till.

Varför klarar sjukhusen inte det själva?

– Många produkter som byggs idag antar att kunden är doktorn och inte patienten. För att bygga en riktigt stark produkt så måste man på djupet förstå vad patienterna behöver. Sedan handlar det också mycket om restriktioner och regelverk och hur mycket sjukvården får bygga.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen

Idag samarbetar ni med flera läkemedelsbolag. Vad är nästa steg?

– Vår app lanseras inom kort och nu bygger vi en underliggande infrastruktur tillsammans med sex partners från läkemedelsindustrin, för att kunna matcha patienter med pågående kliniska forskningsstudier runt om i världen.

– Idag pågår det väldigt mycket forskningsprojekt men som cancerpatient är du beroende av att din doktor ska ha koll på varenda studie runt om i världen och så är det inte. Idag ingår ungefär tre procent av cancerpatienter i den här typen av studier. Vi vill möjliggöra att patienten får fullständig information och kan matchas ihop med kliniska studier.

Vem är du själv idag jämfört med innan du fick din cancerdiagnos?

– Jag har förändrats mycket till det bättre. Tidigare var jag fast i ett framgångstänk och en vilja att sträva vidare i mina olika karriärer. Cancern har fått mig att slappna av och ta ett steg tillbaka och kolla på mitt eget liv.

– Jag känner att jag har blivit en lyckligare människa och det har jag cancern att tacka för. Cancern kan faktiskt innebära en positiv utveckling och en början på ett nytt liv och det vill jag gärna förmedla.

 

 

 

Rekommenderad läsning

Så kan AI hjälpa sjukhusen

14 mar 2018 it i vården

nyfödd bebis sover i en kuvös.jpg nyfödd bebis sover i en kuvös.jpg nyfödd bebis sover i en kuvös.jpg

Ju mer data som finns tillgänglig om en patient desto adekvatare vård och effektivare sjukhus. Och nu finns tekniken för den moderna vården. Det menar Ankur Teredesai, hälsotechbolaget Kensci.

FocusCuras nya lösning för hjärtpatienter

14 jun 2017 it i vården

old couple.jpg old couple.jpg old couple.jpg

E-hälsoföretaget FocusCura lanserade nyligen plattformen Heartguard för kroniskt hjärtsjuka patienter. Istället för att besöka sjukhus kan patienten nu göra många av kontrollerna i hemmet.

Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

översiktsbild över vitalis 2017.jpg översiktsbild över vitalis 2017.jpg översiktsbild över vitalis 2017.jpg

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

Lagen stoppar KOL-vård

15 feb 2018 it i vården

kol-projektet-960640.jpg kol-projektet-960640.jpg kol-projektet-960640.jpg

I KOL-projektet har personer som lever med sjukdomen fått vård på distans. Nu vill Michael Peolsson, projektledare på RISE, att vårdformen ska börja användas över hela landet men då krävs en lagändring.

Sjukhus testar smarta glasögon

20 feb 2018 it i vården

liten pojke med gul tröja sitter med sin nalle i en sjukhussäng och ler mot någon utanför bilden.jpg liten pojke med gul tröja sitter med sin nalle i en sjukhussäng och ler mot någon utanför bilden.jpg liten pojke med gul tröja sitter med sin nalle i en sjukhussäng och ler mot någon utanför bilden.jpg

Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska utvärdera smarta glasögon för anestesipersonal. Lösningen är ett handsfree, avancerat beslutstödsverktyg med direkt tillgång till larm från medicinteknisk utrustning och delning av data mellan vårdpersonal om specifika vårdsituationer.

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

damgard bootcamp 960640.jpg damgard bootcamp 960640.jpg damgard bootcamp 960640.jpg video

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

VGR öppnar virtuell mottagning

24 apr 2018 it i vården

kvinna-med-smartphone-i-samtal-utomhus.jpg kvinna-med-smartphone-i-samtal-utomhus.jpg kvinna-med-smartphone-i-samtal-utomhus.jpg video

Efter drygt fyra månader med Närhälsan Online ser Västra Götalandsregionen ett stort intresse från patienter i alla åldrar men också stora möjligheter till utveckling. Öppet sju dagar i veckan och mer specialistvård ligger högt på agendan, berättar Charlotte Lundholm och Egil Snaebjörnsson Arnljots från Närhälsan på Vitalis i Göteborg.

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg video

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

Så ska socialtjänsten bli digital

24 maj 2018 it i vården

liten flicka står och lutar sig över ett stängsel och tittar.jpg liten flicka står och lutar sig över ett stängsel och tittar.jpg liten flicka står och lutar sig över ett stängsel och tittar.jpg video

Lika är SKL:s nya verktyg som ska hjälpa kommuner att få koll på hur långt socialtjänsten har kommit på sin digitaliseringsresa. Med hjälp av handlingsplanen som skapas är målet att det ska bli tydligt för var och en vad man ska fokusera på.