Snabbare vårdcentral med AI

Med hjälp av AI kan läkare inom primärvården ta emot närmare 50 procent fler patienter. Det menar Ola Ekström, en av personerna bakom Läkarexpressen.

– Som läkare idag inom primärvården så ser jag att det finns mycket resurser på vårdcentralerna som utnyttjas dåligt. Det har vi försökt hjälpa till med genom att effektivisera arbetet med hjälp av AI, säger Ola Ekström, läkare och forskare och en av personerna som har varit med och utvecklat Läkarexpressen.

Så om man besöker vårdcentralen och har ont i halsen. Vad händer då?

– Antingen loggar du in hemifrån med hjälp av ditt bankid eller så gör du motsvarande via en platta på vårdcentralen. Programmet ställer sedan relevanta frågor för just det du söker för och med hjälp av de svaren kan läkaren eller sjuksköterskan snabbare komma fram med diagnos och vilka prover som ska tas. 

Vilka risker finns det om man har svårt med språket?

– Systemet känner igen språket och utvecklar sin igenkänning hela tiden så det ska inte vara ett problem. Dessutom är det ett stöd och ersätter inte kontakten med läkare eller sköterska.

Vilka resultat har ni fått hittills?

– Vi har kört det här sedan i höstas och systemet har gått igenom ungefär 1 200 patienter och vi har sett effekter redan. Till exempel kan läkare ta emot nästan 50 procent fler patienter utan att de upplever att det är en större arbetsbörda och det har minskat trycket på telefonen med ungefär 40 procent. Det är små tidsbesparingar som till slut gör stor skillnad. Vi räknar att programmet sparar ungefär 100 kronor per patientbesök.

Vad säger patienterna?

– Patienterna är nöjda. Det är allt ifrån föräldrar som kommer med nyfödda barn och som knappar in symptomen till äldre personer. De upplever att det är mycket smidigare och att man kan nå sin vårdcentral på ett enkelt och säkert sätt.

Hur ser framtiden ut?

– Vi vill gärna få ut den här lösningen till så många som möjligt och ju fler som använder systemet desto smartare blir AI:n eftersom den uppdaterar sig själv.

8 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth Noreit i vårdenFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng