Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så kom världen till Jonslund

Emma Nääs ville engagera sina elever med det som är viktigt och på riktigt. Sex år senare jobbar de med företag och skolor i 81 länder och själv har hon just belönats med Guldäpplet. 

– Jag har tagit in hela världen i mitt klassrum och jag har tagit mitt klassrum ut i världen. Jobbar man så integreras alla ämnen och eleverna berörs på ett sätt som skapar intresse och empati. Jag tycker det är nycklar till gott lärarskap, säger Emma Nääs, lärare på Jonslunds skola i Nossebro.

Läs mer: Punkläraren får vuxna att bete sig

Hur har du gjort för att komma dit?

– Jag började jobba så här för sex år sedan för att jag ville göra saker på riktigt och inte hitta på uppgifter. Jag började med att inventera mitt eget nätverk för att hitta människor med något att tillföra de ämnen vi jobbar med. Vi har jobbat med Norden och haft Skypesamtal med Finlands vice informationsminister, vi har jobbat med demokrati och skypat med Sydneys stadsplanerare kring frågor om säkerhet för att bara nämna några.

Läs mer: Maxa dina digitala verktyg

– Sedan är min kommun en Office 365-kommun och så hittade jag Microsoft Educator Community. Där har jag fått kontakter för våra internationella samarbetsprojekt.

Läs mer: Inga försökskaniner

Vad innebär det för eleverna?

– De känner att de gör saker som betyder något, saker och ting hänger ihop för dem. De får en känsla för världen och jag brukar säga att vi skapar ett empatiskt klassrum. Med det menar jag att vi får vänner runt om i världen. Det innebär bland annat att när de ser på nyheterna eller läser om något som händer så kopplas det till människor vi träffat och arbetat med. Och så blir de intresserade, de tycker kunskap är coolt och vill lära sig.

Läs mer: Sveriges bästa skola

Läs mer: SKL:s nya handlingsplan

Vad händer härnäst?

– Genom att jag jobbar globalt och har lika många kollegor i hela världen som i Sverige så skapar vi projekt där vi jobbar mot hållbarhetsmålen. Nu närmast med The Innovation Project där vi gör uppfinningar som gör nytta för vår planet. Projektet omfattar företag och 400 skolor från 81 länder och pågår i en månad. Det ska bli jättespännande.

17 april 2018 Uppdaterad 4 maj 2018 Reporter fredrik adolfsson it i skolan Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

skolflicka-med-lunchbricka.jpg
video

Smartare skola med sensorer

10 jul 2019 it i skolan

Ofta har digitaliseringsprojekt i skolan fokuserat på effektivare administration. Nu tittar Rise på möjligheter, att via sensorer och IoT, hjälpa skolan att lösa sina kärnuppgifter och samtidigt bidra till ökad hållbarhet.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

tjej vinkar till en datorskärm hemma.jpg

Utökad fjärrundervisning

22 nov 2018 it i skolan

Skolverket föreslår nu i en rapport till regeringen att fjärrundervisning bör tillåtas i fler ämnen än vad som tillåts i nuvarande reglering.

fem-personer-i-samtal-pa-rad.jpg

SKL:s råd för skolan

1 nov 2018 it i skolan

Nu erbjuder SKL ytterligare ett digitalt rådslag där lärare, rektorer och andra intresserade kan påverka #skolDigiplan, den nationella handlingsplanen för skolväsendets digitalisering. Rådslaget mellan den 30 oktober och 12 november lyfter upp konkreta frågor om bland annat digital kompetens.

unga elever tittar i sina mobiltelefoner.jpg

Ta makten över elevernas data

15 okt 2018 it i skolan

Mycket av all data som samlas in i skolor finns hos externa leverantörer. Det innebär att det kan vara tidsödande och krångligt för skolledning eller pedagoger att få tillgång till informationen men det finns verktyg som enkelt sammanställer datan.

ny-bok-av-ake-gronlund.jpg

Ställ krav på SKL

7 aug 2018 it i skolan

Det är hög tid att rusta skolorna för digitaliseringen och staten måste sätta press på kommunerna. Annars finns det risk för att utvecklingen stannar av, menar Åke Grönlund, professor i informatik vid Örebro universitet.

flicka sitter vid en dator hemmavid och knappar.jpg
video

Fördel fjärrundervisning

20 jun 2018 it i skolan

Umeå kommun bedriver fjärrundervisning i 19 olika språk, vilket ger eleverna både språklig och digital kompetens. För andra ämnen går det att ansöka om försöksverksamhet och nu hoppas Umeå att det ska bli möjligt att fjärrundervisa i fler ämnen.

indienbarnmicrosoft960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Microsoft gör Jonslunds skola global

18 jun 2018 it i skolan

För några år sedan kunde läraren Emma Nääs ingenting om teknik. Idag är hon anlitad som internationell föreläsare inom digitalisering och har fått ta emot flera priser. Som hjälp och redskap i sitt arbete har Emma Nääs bland annat Microsoft Educator Community och Minecraft.