Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så kom världen till Jonslund

Emma Nääs ville engagera sina elever med det som är viktigt och på riktigt. Sex år senare jobbar de med företag och skolor i 81 länder och själv har hon just belönats med Guldäpplet. 

Text fredrik adolfsson Foto Fredrik Kron, Adobestock 17 april 2018 it i skolan

– Jag har tagit in hela världen i mitt klassrum och jag har tagit mitt klassrum ut i världen. Jobbar man så integreras alla ämnen och eleverna berörs på ett sätt som skapar intresse och empati. Jag tycker det är nycklar till gott lärarskap, säger Emma Nääs, lärare på Jonslunds skola i Nossebro.

Läs mer: Punkläraren får vuxna att bete sig

Hur har du gjort för att komma dit?

– Jag började jobba så här för sex år sedan för att jag ville göra saker på riktigt och inte hitta på uppgifter. Jag började med att inventera mitt eget nätverk för att hitta människor med något att tillföra de ämnen vi jobbar med. Vi har jobbat med Norden och haft Skypesamtal med Finlands vice informationsminister, vi har jobbat med demokrati och skypat med Sydneys stadsplanerare kring frågor om säkerhet för att bara nämna några.

Läs mer: Maxa dina digitala verktyg

– Sedan är min kommun en Office 365-kommun och så hittade jag Microsoft Educator Community. Där har jag fått kontakter för våra internationella samarbetsprojekt.

Läs mer: Inga försökskaniner

Vad innebär det för eleverna?

– De känner att de gör saker som betyder något, saker och ting hänger ihop för dem. De får en känsla för världen och jag brukar säga att vi skapar ett empatiskt klassrum. Med det menar jag att vi får vänner runt om i världen. Det innebär bland annat att när de ser på nyheterna eller läser om något som händer så kopplas det till människor vi träffat och arbetat med. Och så blir de intresserade, de tycker kunskap är coolt och vill lära sig.

Läs mer: Sveriges bästa skola

Läs mer: SKL:s nya handlingsplan

Vad händer härnäst?

– Genom att jag jobbar globalt och har lika många kollegor i hela världen som i Sverige så skapar vi projekt där vi jobbar mot hållbarhetsmålen. Nu närmast med The Innovation Project där vi gör uppfinningar som gör nytta för vår planet. Projektet omfattar företag och 400 skolor från 81 länder och pågår i en månad. Det ska bli jättespännande.

Rekommenderad läsning

indienbarnmicrosoft960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Microsoft gör Jonslunds skola global

18 jun 2018 it i skolan

För några år sedan kunde läraren Emma Nääs ingenting om teknik. Idag är hon anlitad som internationell föreläsare inom digitalisering och har fått ta emot flera priser. Som hjälp och redskap i sitt arbete har Emma Nääs bland annat Microsoft Educator Community och Minecraft. 

skola-lika-för-lärare-redigerad-960640.jpg
video

Lanseringen Lika för lärare

12 apr 2018 it i skolan

Med SKL:s nya verktyg Lika för lärare ska Sveriges lärare få hjälp att prioritera i sin digitala skolvardag. Lansering är 19 april och projektledare är Johanna Karlén.  

en lärare sitter på ett bord med en lärplatta och pratar med lågstadieelever.jpg
video

SKL:s plan för skolan

16 apr 2018 it i skolan

Annika Agélii Genlott är projektledare på SKL för handlingsplanen som ska samla alla parter för att nå målen i skolans digitaliseringsstrategi. Ett område som kan komma att behandlas är lärarutbildningens utformning.

punk-årets-punkare-skola-960640.jpg
video

Punkläraren får vuxna att bete sig

19 apr 2018 it i skolan

Maria Wiman har blivit utsedd till årets pedagog och årets punkare. Som lärare på Östra Grundskolan vidgar hon vyerna både för sina elever och för mottagare utanför klassrummen. Det senaste tillskottet är elevernas broschyr hur vuxna ska bete sig på nätet.

barn-digitala-läromedel-960640.jpg
video

Maxa dina digitala verktyg

23 apr 2018 it i skolan

Många kommuner och skolor har inte koll på de verktyg som de redan har. Enligt Kaisa Humlebo på Helenelundsskolan så kan man komma långt genom att ta sig tid att omvärldsbevaka och att få med sig it-teknikerna på tåget.

nationella-digitala-prov-960640.jpg
video

Inga försökskaniner

13 apr 2018 it i skolan

Från och med 2022 blir nationella proven digitala. Det innebär att proven är anonymiserade och förhoppningsvis mer likvärdiga. Trots att förändringen ska ske snart finns det ingen risk att eleverna hamnar mellan stolarna. Det menar Karin Hector-Stahre på Skolverket.

 

jannie-jeppesen-960640.jpg

Edtechkartan tar greppet om skolan

16 apr 2018 it i skolan

I den allt mer digitala skolvärlden har Swedish Edtech Industry skapat edtechkartan.se. Kartan ger en snabb koll på skolans digitala tjänster och produkter.

Programmering Skellefteå 20172_2.jpg

Skellefteå packar väskan med programmering

2 aug 2017 it i skolan

Utbildningsförvaltningen i Skellefteå kommun har tagit ett nytt grepp på en stor utmaning. Hela 18 specialutvecklade kodväskor ska inspirera lärare och elever till ett digitalt arbetssätt i klassrummen.

Abdul-still_960x640.jpg
video

”Glöm inte lärarna i digitaliseringen”

4 maj 2017 it i skolan

Traditionellt tänkande och brist på visioner står i vägen för digitaliseringen i skolan. Det måste ändras nu menar Abdul Chohan, visionär och it-strateg från Bolton i England.