Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Maxa dina digitala verktyg

Många kommuner och skolor har inte koll på de verktyg som de redan har. Enligt Kaisa Humlebo på Helenelundsskolan så kan man komma långt genom att ta sig tid att omvärldsbevaka och att få med sig it-teknikerna på tåget.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 23 april 2018 it i skolan

Ofta vet man inte vilka verktyg som finns att tillgå och man vet inte heller vilken effekt de skulle kunna ha i undervisningen. Det finns mycket fler verktyg att använda som man redan har tillgång till, fast man inte vet om det.

Vad beror det på?

– Teknikutvecklingen går så vansinnigt fort. Så står man på klassrumsgolvet så har man inte en möjlighet att hänga med bland alla tekniska nyheter som kommer, eller vad alla app-uppdateringar innebär och så vidare. Det är svårt att veta var man ska leta om man inte vet vad man söker.

– Så när jag pratade idag så var det väldigt många som inte visste att verktygen fanns, därför att man inte vet vad man ska leta efter. Det är samma sak på kommunnivå; man vet inte vad för saker man ska bevaka och hålla koll på som lärare kan ha nytta av. De som jobbar på golvet med ungarna skulle bäst kunna se vilka fantastiska saker man kan göra med de nya verktygen. Men där måste någon hjälpa lärarna att få syn på dem.

Hur ska man göra för att maximera skolans digitala verktyg?

– För att krama ur mesta möjliga skulle man på organisatorisk nivå kunna se till att någon har en funktion som it-pedagog med tid avsatt för att omvärldsbevaka, testa och kontrollera. Det är ett sätt. Och om man jobbar i en mindre kommun kan man på kommunnivå ha några som jobbar som centrala it-pedagoger som faktiskt kan bevaka, titta och testa.

– Sedan måste man också ha bra kontakt med it-teknikerna – på alla nivåer. De vet ofta inte vad som är pedagogiskt värdefullt i klassrummet men de vet hur man kan få verktygen att funka. Därför behövs de med på tåget.

– Det är också viktigt att ta sig ut och följa vad som händer, oavsett om det handlar om Sett-mässan, sociala medier eller bloggar. Det finns möjligheter att hitta information och få flödet mot sig, och därmed kunna sålla och lära sig vad man ska fråga efter.

Rekommenderad läsning

”Glöm inte lärarna i digitaliseringen”

4 maj 2017 it i skolan

Abdul-still_960x640.jpg Abdul-still_960x640.jpg Abdul-still_960x640.jpg video

Traditionellt tänkande och brist på visioner står i vägen för digitaliseringen i skolan. Det måste ändras nu menar Abdul Chohan, visionär och it-strateg från Bolton i England.

Lanseringen Lika för lärare

12 apr 2018 it i skolan

skola-lika-för-lärare-redigerad-960640.jpg skola-lika-för-lärare-redigerad-960640.jpg skola-lika-för-lärare-redigerad-960640.jpg video

Med SKL:s nya verktyg Lika för lärare ska Sveriges lärare få hjälp att prioritera i sin digitala skolvardag. Lansering är 19 april och projektledare är Johanna Karlén.  

Edtechkartan tar greppet om skolan

16 apr 2018 it i skolan

jannie-jeppesen-960640.jpg jannie-jeppesen-960640.jpg jannie-jeppesen-960640.jpg

I den allt mer digitala skolvärlden har Swedish Edtech Industry skapat edtechkartan.se. Kartan ger en snabb koll på skolans digitala tjänster och produkter.

Spelifiering på bibblan

25 apr 2018 it i skolan

bibliotekarie-gamification-960640.jpg bibliotekarie-gamification-960640.jpg bibliotekarie-gamification-960640.jpg video

Poddar med spökhistorier och spelifierade boksamtal får eleverna att knäcka läskoden och fortsätta att läsa. Skolbibliotekarien på Kronan och Frälsegårdsskolan, Tobias Gard, tipsar hur skolan kan trigga läsintresset.

PISA visar inte viktigaste kunskapen

31 jan 2017 it i skolan

bamford bett 960640.jpg bamford bett 960640.jpg bamford bett 960640.jpg video

Anne Bamford, chef på International Research Agency, tycker till om Sveriges resultat i PISA-mätningar och alternativa undersökningar som mäter framtidens kompetens. Och är det eleverna eller lärarna som utvecklas mest av digitala verktyg i skolan.

Fler plattor och färre katedrar

14 feb 2017 it i skolan

surfplatta skola.jpg surfplatta skola.jpg surfplatta skola.jpg

Glöm hästskoformade bänkrader och en bastant kateder vid svarta tavlan. It i skolan revolutionerar inte bara det fysiska klassrummet utan också sättet att kommunicera.

Så lär Peer-Ed ut ny teknik till lärare

3 feb 2017 it i skolan

Les Foltos 960640.jpg Les Foltos 960640.jpg Les Foltos 960640.jpg video

Utan engagerade lärare som är villiga att dela med sig av sin kunskap inom ny teknik sker ingen utveckling. Pappan till pedagogiken inom Peer-Ed är Les Foltos. Här delar han med sig av sina bästa tips.

"Godkänt är att tro för lågt"

7 feb 2017 bett

Jenny och Claes 960640.jpg Jenny och Claes 960640.jpg Jenny och Claes 960640.jpg video

Malmörektorerna Jenny Nyberg och Claes Jeppsson pratar om hur de vågar gå utanför de traditionella ramarna för att skapa exceptionella resultat.

Skövde har koll på plattor

21 feb 2017 it i skolan

SkövdeSkola_960x640.jpg SkövdeSkola_960x640.jpg SkövdeSkola_960x640.jpg

I Skövde kommun pågår mycket arbete inom digitaliseringen av skolan, inte minst som ett resultat av den nya nationella it-strategin. Ett av projekten har varit att ta kontrollen över alla de enheter som skolorna förfogar över.