Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Maxa dina digitala verktyg

Många kommuner och skolor har inte koll på de verktyg som de redan har. Enligt Kaisa Humlebo på Helenelundsskolan så kan man komma långt genom att ta sig tid att omvärldsbevaka och att få med sig it-teknikerna på tåget.

Ofta vet man inte vilka verktyg som finns att tillgå och man vet inte heller vilken effekt de skulle kunna ha i undervisningen. Det finns mycket fler verktyg att använda som man redan har tillgång till, fast man inte vet om det.

Vad beror det på?

– Teknikutvecklingen går så vansinnigt fort. Så står man på klassrumsgolvet så har man inte en möjlighet att hänga med bland alla tekniska nyheter som kommer, eller vad alla app-uppdateringar innebär och så vidare. Det är svårt att veta var man ska leta om man inte vet vad man söker.

– Så när jag pratade idag så var det väldigt många som inte visste att verktygen fanns, därför att man inte vet vad man ska leta efter. Det är samma sak på kommunnivå; man vet inte vad för saker man ska bevaka och hålla koll på som lärare kan ha nytta av. De som jobbar på golvet med ungarna skulle bäst kunna se vilka fantastiska saker man kan göra med de nya verktygen. Men där måste någon hjälpa lärarna att få syn på dem.

Hur ska man göra för att maximera skolans digitala verktyg?

– För att krama ur mesta möjliga skulle man på organisatorisk nivå kunna se till att någon har en funktion som it-pedagog med tid avsatt för att omvärldsbevaka, testa och kontrollera. Det är ett sätt. Och om man jobbar i en mindre kommun kan man på kommunnivå ha några som jobbar som centrala it-pedagoger som faktiskt kan bevaka, titta och testa.

– Sedan måste man också ha bra kontakt med it-teknikerna – på alla nivåer. De vet ofta inte vad som är pedagogiskt värdefullt i klassrummet men de vet hur man kan få verktygen att funka. Därför behövs de med på tåget.

– Det är också viktigt att ta sig ut och följa vad som händer, oavsett om det handlar om Sett-mässan, sociala medier eller bloggar. Det finns möjligheter att hitta information och få flödet mot sig, och därmed kunna sålla och lära sig vad man ska fråga efter.

23 april 2018 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

skola-barn-segregation-960640.jpg

Skolan hänger inte med

29 jun 2018 it i skolan

Mobiler borde vara ett självklart verktyg och metadata behövs för att utveckla en modern skola. Troed Troedson har starka åsikter om dagens skola. Om inget görs kommer skolan att skapa ett A-lag och ett B-lag av framtidens elever.

flicka sitter vid en dator hemmavid och knappar.jpg
video

Fördel fjärrundervisning

20 jun 2018 it i skolan

Umeå kommun bedriver fjärrundervisning i 19 olika språk, vilket ger eleverna både språklig och digital kompetens. För andra ämnen går det att ansöka om försöksverksamhet och nu hoppas Umeå att det ska bli möjligt att fjärrundervisa i fler ämnen.

två pojkar sitter och äter och leker lite med sina grönsaker.jpg
video

Så pluggar Partille programmering

25 maj 2018 it i skolan

I höst ska programmering bli en del av matematik- och teknikämnet i grundskolan. I Partille förbereder man sig genom att låta utvecklingsledaren Jakob Möllstam fungera som en ambulerande lärare i programmering i kommunens skolor för att hjälpa lärare och elever att komma igång.

flicka läser ur bok för robot byggd av kartonger.jpg
video

Robot City rustar lågstadiet

14 maj 2018 it i skolan

Programmering ska bli en del i matematik och teknik i grundskolan. Genom Robot City vill matematiklärarna Ingela Sandberg och Monika Helgesson sätta övningar och datalogiskt tänkande i en berättelse där eleverna ska rädda robotar från ett elakt monster som låst in dem i en grotta. 

fem personer sitter runt ett bord och diskuterar.jpg
video

Sista skoltipsen inför GDPR

7 maj 2018 it i skolan

Inom kort träder GDPR i kraft och för Sveriges skolor kan det innebära en genomlysning av flera 100 olika pedagogiska tjänster. För att det ska kunna ske krävs ett mycket nära samarbete mellan kommun och skola. Det menar GDPR-konsulten Johan Wahlström.

bibliotekarie-gamification-960640.jpg
video

Spelifiering på bibblan

25 apr 2018 it i skolan

Poddar med spökhistorier och spelifierade boksamtal får eleverna att knäcka läskoden och fortsätta att läsa. Skolbibliotekarien på Kronan och Frälsegårdsskolan, Tobias Gard, tipsar hur skolan kan trigga läsintresset.

punk-årets-punkare-skola-960640.jpg
video

Punkläraren får vuxna att bete sig

19 apr 2018 it i skolan

Maria Wiman har blivit utsedd till årets pedagog och årets punkare. Som lärare på Östra Grundskolan vidgar hon vyerna både för sina elever och för mottagare utanför klassrummen. Det senaste tillskottet är elevernas broschyr hur vuxna ska bete sig på nätet.

fyra-klasskompisar-skrattar-tillsammans.jpg
video

Så kom världen till Jonslund

17 apr 2018 it i skolan

Emma Nääs ville engagera sina elever med det som är viktigt och på riktigt. Sex år senare jobbar de med företag och skolor i 81 länder och själv har hon just belönats med Guldäpplet. 

jannie-jeppesen-960640.jpg

Edtechkartan tar greppet om skolan

16 apr 2018 it i skolan

I den allt mer digitala skolvärlden har Swedish Edtech Industry skapat edtechkartan.se. Kartan ger en snabb koll på skolans digitala tjänster och produkter.