Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

SKL:s plan för skolan

Annika Agélii Genlott är projektledare på SKL för handlingsplanen som ska samla alla parter för att nå målen i skolans digitaliseringsstrategi. Ett område som kan komma att behandlas är lärarutbildningens utformning.

– De flesta som är inom skolan idag vet att det kanske finns en del att göra området Lärarhögskolan, till exempel. Vi kanske behöver förändra den utbildningen så att de blir mogna för att ta hand om den situation som finns. Det är en lite ny skola nu på så sätt. Man kanske är digitalt van men man kanske inte är digitalt van att föra undervisning på ett nytt sätt. Det är ett område där vi möjligen behöver se över. Med det sagt är det svårt att redan idag peka ut specifika områden, och det är här vårt arbete blir viktigt: att peka ut områden som vi behöver jobba med och framförallt identifiera vem som bär ansvaret, säger Annika Agélii Genlott, projektledare för SKL:s handlingsplan för skolans digitalisering.

Läs mer: Lanseringen lika för lärare

Vad innebär handlingsplanen?

– Att vi ska arbeta i tätt samarbete med regeringen och skolverket, där min roll som projektansvarig är att sätta samman en organisation som ska ledda arbetet. Det viktiga är att det görs i bred samverkan med skolväsendet, och inget som Skolverket, regeringen, och SKL ska göra för sig själva. Det gäller för oss att tillsammans identifiera vad som finns och vad som inte finns, och vem som har huvudansvaret för respektive del.

Hur ska ni involvera alla dessa parter?

Läs mer: Inga försökskaniner

– Det kommer bli utmaningen, men också det som gör det spännande. Vi har ett avlångt land och vi behöver alla aktörer, och det kan vi idag göra på digital väg om det behövs. Vår utmaning blir att skapa en dynamisk digital yta där vi kan samarbeta och mötas och bereda processer av olika slag.

Hur långt sträcker sig handlingsplanen?

– Till första mars år 2019. Det är ett arbete som startar upp för att identifiera vad som behöver göras och som vi på SKL kom överens med regeringen den 31 januari i år, där det övergripande målet är att vi ska stötta huvudmännen att nå målen i den digitaliseringsstrategi som sträcker sig fram till år 2022. Skulle man däremot stanna upp det arbetet helt därefter, är det lätt att saker snabbt blir obsoleta fram till år 2022 och gamla, så detta arbete behöver föras parallellt hela vägen. Men den nuvarande överenskommelsen sträcker sig till år 2019.

Läs mer: Edtechkartan tar greppet om skolan

Vad har ni hunnit med och vad vill ni hinna med?

– Så här långt har vi dragit igång en projektledningsgrupp med personer från SKL och skolverket, och andra konsulter från bland annat RISE. Vi har utsett tre projektledare för tre fokusområden: det ena handlar om likvärdig tillgång och användning, det andra är en kompetensutvecklingsdel, och det tredje är forskning och uppföljning. Dessa projektledare har arbets- och referensgrupper knutna till sig, och vi kommer även ha en internationell referensgrupp där vi har kontakt med Norge, Finland, och Danmark i dagsläget. Organisationen är på plats och nu vill vi bjuda in så många som möjligt från skolväsendet som är intresserade av att delta i detta. Jag blir kontaktat varje vecka av många som är intresserade, och det är väldigt roligt. Det visar att det finns ett engagemang.

16 april 2018 Uppdaterad 18 april 2018 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

tjej vinkar till en datorskärm hemma.jpg

Utökad fjärrundervisning

22 nov 2018 it i skolan

Skolverket föreslår nu i en rapport till regeringen att fjärrundervisning bör tillåtas i fler ämnen än vad som tillåts i nuvarande reglering.

fem-personer-i-samtal-pa-rad.jpg

SKL:s råd för skolan

1 nov 2018 it i skolan

Nu erbjuder SKL ytterligare ett digitalt rådslag där lärare, rektorer och andra intresserade kan påverka #skolDigiplan, den nationella handlingsplanen för skolväsendets digitalisering. Rådslaget mellan den 30 oktober och 12 november lyfter upp konkreta frågor om bland annat digital kompetens.

ny-bok-av-ake-gronlund.jpg

Ställ krav på SKL

7 aug 2018 it i skolan

Det är hög tid att rusta skolorna för digitaliseringen och staten måste sätta press på kommunerna. Annars finns det risk för att utvecklingen stannar av, menar Åke Grönlund, professor i informatik vid Örebro universitet.

en flicka i förgrunden som tittar mot en lärare utanför kameran; andra barn i bakgrunden.jpg

Skolan söker standard

10 jul 2018 it i skolan

För att underlätta inköp av digitala verktyg till skolan behövs standarder och styrning. Det menar bland annat skolchefen i Skellefteå kommun. Därför välkomnas SKL:s kommande handlingsplan av alla i branschen med öppna armar.

flicka sitter vid en dator hemmavid och knappar.jpg
video

Fördel fjärrundervisning

20 jun 2018 it i skolan

Umeå kommun bedriver fjärrundervisning i 19 olika språk, vilket ger eleverna både språklig och digital kompetens. För andra ämnen går det att ansöka om försöksverksamhet och nu hoppas Umeå att det ska bli möjligt att fjärrundervisa i fler ämnen.

två pojkar sitter och äter och leker lite med sina grönsaker.jpg
video

Så pluggar Partille programmering

25 maj 2018 it i skolan

I höst ska programmering bli en del av matematik- och teknikämnet i grundskolan. I Partille förbereder man sig genom att låta utvecklingsledaren Jakob Möllstam fungera som en ambulerande lärare i programmering i kommunens skolor för att hjälpa lärare och elever att komma igång.

flicka läser ur bok för robot byggd av kartonger.jpg
video

Robot City rustar lågstadiet

14 maj 2018 it i skolan

Programmering ska bli en del i matematik och teknik i grundskolan. Genom Robot City vill matematiklärarna Ingela Sandberg och Monika Helgesson sätta övningar och datalogiskt tänkande i en berättelse där eleverna ska rädda robotar från ett elakt monster som låst in dem i en grotta. 

fem personer sitter runt ett bord och diskuterar.jpg
video

Sista skoltipsen inför GDPR

7 maj 2018 it i skolan

Inom kort träder GDPR i kraft och för Sveriges skolor kan det innebära en genomlysning av flera 100 olika pedagogiska tjänster. För att det ska kunna ske krävs ett mycket nära samarbete mellan kommun och skola. Det menar GDPR-konsulten Johan Wahlström.

bibliotekarie-gamification-960640.jpg
video

Spelifiering på bibblan

25 apr 2018 it i skolan

Poddar med spökhistorier och spelifierade boksamtal får eleverna att knäcka läskoden och fortsätta att läsa. Skolbibliotekarien på Kronan och Frälsegårdsskolan, Tobias Gard, tipsar hur skolan kan trigga läsintresset.