Så kom världen till Jonslund

Emma Nääs ville engagera sina elever med det som är viktigt och på riktigt. Sex år senare jobbar de med företag och skolor i 81 länder och själv har hon just belönats med Guldäpplet. 

– Jag har tagit in hela världen i mitt klassrum och jag har tagit mitt klassrum ut i världen. Jobbar man så integreras alla ämnen och eleverna berörs på ett sätt som skapar intresse och empati. Jag tycker det är nycklar till gott lärarskap, säger Emma Nääs, lärare på Jonslunds skola i Nossebro.

Läs mer: Punkläraren får vuxna att bete sig

Hur har du gjort för att komma dit?

– Jag började jobba så här för sex år sedan för att jag ville göra saker på riktigt och inte hitta på uppgifter. Jag började med att inventera mitt eget nätverk för att hitta människor med något att tillföra de ämnen vi jobbar med. Vi har jobbat med Norden och haft Skypesamtal med Finlands vice informationsminister, vi har jobbat med demokrati och skypat med Sydneys stadsplanerare kring frågor om säkerhet för att bara nämna några.

Läs mer: Maxa dina digitala verktyg

– Sedan är min kommun en Office 365-kommun och så hittade jag Microsoft Educator Community. Där har jag fått kontakter för våra internationella samarbetsprojekt.

Läs mer: Inga försökskaniner

Vad innebär det för eleverna?

– De känner att de gör saker som betyder något, saker och ting hänger ihop för dem. De får en känsla för världen och jag brukar säga att vi skapar ett empatiskt klassrum. Med det menar jag att vi får vänner runt om i världen. Det innebär bland annat att när de ser på nyheterna eller läser om något som händer så kopplas det till människor vi träffat och arbetat med. Och så blir de intresserade, de tycker kunskap är coolt och vill lära sig.

Läs mer: Sveriges bästa skola

Läs mer: SKL:s nya handlingsplan

Vad händer härnäst?

– Genom att jag jobbar globalt och har lika många kollegor i hela världen som i Sverige så skapar vi projekt där vi jobbar mot hållbarhetsmålen. Nu närmast med The Innovation Project där vi gör uppfinningar som gör nytta för vår planet. Projektet omfattar företag och 400 skolor från 81 länder och pågår i en månad. Det ska bli jättespännande.

17 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter fredrik adolfssonit i skolanFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng