Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Edtechkartan tar greppet om skolan

I den allt mer digitala skolvärlden har Swedish Edtech Industry skapat edtechkartan.se. Kartan ger en snabb koll på skolans digitala tjänster och produkter.

Text Fredrik Adolfsson Foto Swedish Edtech Industry 16 april 2018 it i skolan

jannie-jeppesen-960640.jpg

 Vi har skapat en översikt över det digitala ekosystemet för skolan och det är något som inte har funnits tidigare. Än så länge finns 36 verksamhetsprocesser på sajten men vi tror att siffran kan bli många fler framöver och utvecklingspotentialen är stor, säger Jannie Jeppesen, vd på Swedish Edtech Industry.

Läs mer: Inga försökskaniner

Swedish Edtech Industry är en branschorganisation som tillsammans med sina 70 medlemsorganisationer bildat Edtechkartan, en karta över skolans verksamhetsprocesser. I juni lanseras kartan skarpt men den finns redan nu tillgänglig i en betaversion på edtechkartan.se.

Läs mer: Sveriges bästa skola

Kartan är uppdelad i tre huvudområden: administration, huvudmannaprocesser och undervisning.

 Vi tror att det här kan hjälpa många, bland annat beslutsfattare på nationell nivå som exempelvis SKL och Skolverket. De kan till exempel se vilka som levererar vilka tjänster och under vilka processer. Detta tror vi kommer att bli ett bra underlag nu när den digitala strategin skall konkretiseras. Kartan hjälper till med att skapa en helhetsbild och hålla koll och den kommer att uppdateras kontinuerligt.

Läs mer: Så kom världen till Jonslund

Digitala nationella prov

Jannie Jeppesen är precis hemkommen från Sett-mässan i Kista, ett evenemang som i år slog besöksrekord och hon tidigare var med och drev. Där såg hon en utveckling som går hand i hand med utvecklingen av Edtechkartan, nämligen att allt fler aktörer inom skolan vill ha hjälp och råd med att hitta potentiella lösningar för sin verksamhet. De börjar känna en allt större press att hänga med.

Det finns en digital ångest på kommunerna och skolorna.

Jannie Jeppesen

 Ja, det känns som att vi behövs mer än någonsin just nu eftersom det verkar finnas en digital ångest på kommunerna och skolorna. Det kan förklaras med de digitala nationella skrivproven, programmering i skolplanerna och GDPR som snart införs. Det är mycket som ska på plats för många och är man inte på banan så är det nu hög tid att komma dit.

Läs mer: Lanseringen Lika för lärare

Med de digitala proven syftar Jannie Jeppesen på uppsatsdelarna av de nationella proven, som från i höst i både svenska och engelska ska genomföras digitalt för elever i årskurs 9 och gymnasiet.

Läs mer: Sveriges bästa skola

 Ska vi ha nationella prov så är det helt naturligt och självklart att de ska vara digitala. Vi borde effektivisera där det går och det känns fullt rimligt att eleverna får redovisa sina kunskaper i en miljö de till vardags arbetar i.

Läs mer: Spelifiering på bibblan

– Och något jag såg på Sett, till skillnad från tidigare år, var ett ökat fokus på de digitala proven. Där noterade jag också att leverantörerna av de digitala läromedlen har tagit ett jätteskutt i sin utveckling och har mycket spännande produkter. De är färdiga när det gäller de nya skrivelserna i kursplanerna som digital kompetens och programmering, vilket är ett bra stöd för lärarna och väl värt att lyfta, avslutar Jannie Jeppesen.

Rekommenderad läsning

elever-vantar-pa-prov-i-skolam.jpg

SKL:s guide till digitala prov

10 apr 2018 it i skolan

I höst genomförs det första steget i digitaliseringen av de nationella proven och frågorna är många från skolorna. Därför arbetar SKL tillsammans med Skolverket och Swedish EdTech Industry med en vägledning som ska vara klar under våren.

nationella-digitala-prov-960640.jpg
video

Inga försökskaniner

13 apr 2018 it i skolan

Från och med 2022 blir nationella proven digitala. Det innebär att proven är anonymiserade och förhoppningsvis mer likvärdiga. Trots att förändringen ska ske snart finns det ingen risk att eleverna hamnar mellan stolarna. Det menar Karin Hector-Stahre på Skolverket.

 

tre-flickor-vid-dator.jpg

Digitala prov 1.0

26 feb 2018 it i skolan

Om fyra år ska de nationella proven genomföras digitalt. Skolverket förbereder införandet och valet av digital provplattform är bara en av flera viktiga utmaningar som återstår att lösa.

Abdul-still_960x640.jpg
video

”Glöm inte lärarna i digitaliseringen”

4 maj 2017 it i skolan

Traditionellt tänkande och brist på visioner står i vägen för digitaliseringen i skolan. Det måste ändras nu menar Abdul Chohan, visionär och it-strateg från Bolton i England.

en flicka i förgrunden som tittar mot en lärare utanför kameran; andra barn i bakgrunden.jpg

Skolan söker standard

10 jul 2018 it i skolan

För att underlätta inköp av digitala verktyg till skolan behövs standarder och styrning. Det menar bland annat skolchefen i Skellefteå kommun. Därför välkomnas SKL:s kommande handlingsplan av alla i branschen med öppna armar.

barn blåser iväg skröfs från en maskros.jpg

Satsning på svensk Edtech

23 aug 2018 it i skolan

Genom kvällskurser med coachning från ledande edtechinvesterare vill startup-ekosystemet Sting Test Drive Edtech ge den svenska edtech-branschen en skjuts.

barn-digitala-läromedel-960640.jpg
video

Maxa dina digitala verktyg

23 apr 2018 it i skolan

Många kommuner och skolor har inte koll på de verktyg som de redan har. Enligt Kaisa Humlebo på Helenelundsskolan så kan man komma långt genom att ta sig tid att omvärldsbevaka och att få med sig it-teknikerna på tåget.

bibliotekarie-gamification-960640.jpg
video

Spelifiering på bibblan

25 apr 2018 it i skolan

Poddar med spökhistorier och spelifierade boksamtal får eleverna att knäcka läskoden och fortsätta att läsa. Skolbibliotekarien på Kronan och Frälsegårdsskolan, Tobias Gard, tipsar hur skolan kan trigga läsintresset.

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.