Edtechkartan tar greppet om skolan

jannie-jeppesen-960640.jpg

I den allt mer digitala skolvärlden har Swedish Edtech Industry skapat edtechkartan.se. Kartan ger en snabb koll på skolans digitala tjänster och produkter.

 Vi har skapat en översikt över det digitala ekosystemet för skolan och det är något som inte har funnits tidigare. Än så länge finns 36 verksamhetsprocesser på sajten men vi tror att siffran kan bli många fler framöver och utvecklingspotentialen är stor, säger Jannie Jeppesen, vd på Swedish Edtech Industry.

Läs mer: Inga försökskaniner

Swedish Edtech Industry är en branschorganisation som tillsammans med sina 70 medlemsorganisationer bildat Edtechkartan, en karta över skolans verksamhetsprocesser. I juni lanseras kartan skarpt men den finns redan nu tillgänglig i en betaversion på edtechkartan.se.

Läs mer: Sveriges bästa skola

Kartan är uppdelad i tre huvudområden: administration, huvudmannaprocesser och undervisning.

 Vi tror att det här kan hjälpa många, bland annat beslutsfattare på nationell nivå som exempelvis SKL och Skolverket. De kan till exempel se vilka som levererar vilka tjänster och under vilka processer. Detta tror vi kommer att bli ett bra underlag nu när den digitala strategin skall konkretiseras. Kartan hjälper till med att skapa en helhetsbild och hålla koll och den kommer att uppdateras kontinuerligt.

Läs mer: Så kom världen till Jonslund

Digitala nationella prov

Jannie Jeppesen är precis hemkommen från Sett-mässan i Kista, ett evenemang som i år slog besöksrekord och hon tidigare var med och drev. Där såg hon en utveckling som går hand i hand med utvecklingen av Edtechkartan, nämligen att allt fler aktörer inom skolan vill ha hjälp och råd med att hitta potentiella lösningar för sin verksamhet. De börjar känna en allt större press att hänga med.

Det finns en digital ångest på kommunerna och skolorna.

Jannie Jeppesen

 Ja, det känns som att vi behövs mer än någonsin just nu eftersom det verkar finnas en digital ångest på kommunerna och skolorna. Det kan förklaras med de digitala nationella skrivproven, programmering i skolplanerna och GDPR som snart införs. Det är mycket som ska på plats för många och är man inte på banan så är det nu hög tid att komma dit.

Läs mer: Lanseringen Lika för lärare

Med de digitala proven syftar Jannie Jeppesen på uppsatsdelarna av de nationella proven, som från i höst i både svenska och engelska ska genomföras digitalt för elever i årskurs 9 och gymnasiet.

Läs mer: Sveriges bästa skola

 Ska vi ha nationella prov så är det helt naturligt och självklart att de ska vara digitala. Vi borde effektivisera där det går och det känns fullt rimligt att eleverna får redovisa sina kunskaper i en miljö de till vardags arbetar i.

Läs mer: Spelifiering på bibblan

– Och något jag såg på Sett, till skillnad från tidigare år, var ett ökat fokus på de digitala proven. Där noterade jag också att leverantörerna av de digitala läromedlen har tagit ett jätteskutt i sin utveckling och har mycket spännande produkter. De är färdiga när det gäller de nya skrivelserna i kursplanerna som digital kompetens och programmering, vilket är ett bra stöd för lärarna och väl värt att lyfta, avslutar Jannie Jeppesen.

16 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i skolanFoto Swedish Edtech Industry

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng