Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister 1 år

Eldsjälar driver digitaliseringen

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl,” skrev poeten Stig Dagerman. Han kunde skrivit om digitaliseringens eldsjälar, människorna som med empati och teknik gör livet bättre för andra.

Text Anne Hammarskjöld Foto Nordic Business Forum 13 juni 2017 ledarskap

lindaliukas_960x640_SV.jpg

Länge handlade digitalisering om smart teknik som gjorde det möjligt att driva företag och organisationer så rationellt som möjligt. I dag handlar digitalisering om att förbättra människors liv och den utvecklingen drivs av eldsjälar med nyfikenhet, mod och förmåga att se möjligheterna även om det verkligen tar emot.

Livskvalitet

Tack vare eldsjälar erbjuds allt fler vårdlösningar på patienternas villkor och med god livskvalitet som ledstjärna. Utvecklingen drivs dels av engagerad vårdpersonal, dels av politiker som vågar fatta besluten som behövs. Det är inte heller enbart vården som hjälper människor i nöd. När livet känns riktigt mörkt finns det alltid någon som lyssnar.

Jämställdhet

De flesta håller nog med om att lärare har ett av de viktigaste och svåraste yrken som finns. Utmaningarna blir inte mindre i en tid när förutsättningarna för undervisning, kommunikation och relationer förändras snabbare än någonsin tidigare. Skolans eldsjälar jobbar för att förändra livet för de allra fattigaste, eller erbjuder alla som vill ett viktigt verktyg för jämställdhet. Det är lärarna som utbildar framtidens digitala medborgare och ledare, och betydelsen av det uppdraget kan inte överskattas.

Hopp

På tal om eldsjälar brukade professor Hans Rosling framhålla att världens utveckling faktiskt går åt rätt håll, och att det på många avgörande sätt är bättre i dag än det var ”på den gamla goda tiden”. Det är nog inte bara jag som ibland haft svårt att tro honom. Därför blir alla eldsjälar så extra viktiga. Inte enbart för hur ni förbättrar livet för era patienter, elever och medmänniskor. Utan för det hopp ni väcker hos oss alla.

Voister kommer att fortsätta berätta om digitaliseringens eldsjälar. Någon särskild eldsjäl som du vill läsa om? Mejla nyheter@voister.se och berätta varför. 

Mer inom samma serie

Voister 1 år

Digitaliseringens mörka sida

30 maj 2017 säkerhet

Krönika_säkerhet_960x640.jpg Krönika_säkerhet_960x640.jpg Krönika_säkerhet_960x640.jpg

Ransomware-ligor, digitala spioner och rovdjur av olika slag – i digitaliseringens kölvatten surfar fula fiskar. Voister har under sitt första år bevakat även branschens skuggsida och hur du skyddar dig. 

Voister 1 år

Dags för digital demokrati

31 maj 2017 digit

autonom båt svartvit.jpg autonom båt svartvit.jpg autonom båt svartvit.jpg

Den demokratiska digitaliseringen innebär pappersrobotar i skolan, VR i äldrevården och självkörande båtar - och än har vi bara sett början. 

Rekommenderad läsning

Digital präst räddar liv

27 jan 2017 årets digitledare

eckerdal 960640.jpg eckerdal 960640.jpg eckerdal 960640.jpg

Monica Eckerdal digitaliserade Svenska kyrkan på ett sätt som har räddat liv. Som nationell samordnare för jourhavande präst fick hon ut tjänsten på internet och når nu fler användare än någonsin. Monica Eckerdal är nominerad till Årets digitaliseringsledare. 

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

robot .jpg robot .jpg robot .jpg

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

sjukhus.jpg sjukhus.jpg sjukhus.jpg

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

Monica Eckerdal - Årets digitaliseringsledare

10 mar 2017 årets digitledare

monica 960640.jpg monica 960640.jpg monica 960640.jpg

Med hjälp av digitalisering och chattfunktion ökade framkomligheten hos jourhavande präst. Monica Eckerdal är kvinnan bakom effektiviseringen av den livsviktiga verksamheten och får nu utnämningen som Årets digitaliseringsledare.

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

Devops-960x640.jpg Devops-960x640.jpg Devops-960x640.jpg

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

HPE: Utmana kunden i det digitala ekosystemet

1 jun 2017 ledarskap

HP_studio_960x640.jpg HP_studio_960x640.jpg HP_studio_960x640.jpg video

Nigel Page och Anna Granö, HPE, om vad som krävs för att det digitala ekosystemet ska fungera och när det är så självklart att vi slutar att prata om begreppet.

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

nya arbetslivet.jpg nya arbetslivet.jpg nya arbetslivet.jpg video

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

"Digitalisering handlar om ledarskap"

8 jun 2017 ledarskap

snip smedjebacken kjellberg.JPG snip smedjebacken kjellberg.JPG snip smedjebacken kjellberg.JPG video

Förändring inom it-branschen är konstant - det finns alltid något på agendan att jobba med. Christer Granqvist, digital strateg Smedjebackens kommun, och Johanna Kjellberg, CIO Atea, diskuterar hur man får med sig hela organisationen vid stora omfattande förändringar.

Krönika_säkerhet_960x640.jpg

Digitaliseringens mörka sida

Artikel 1 av 3: Voister 1 år

autonom båt svartvit.jpg

Dags för digital demokrati

Artikel 2 av 3: Voister 1 år

lindaliukas_960x640_SV.jpg

Eldsjälar driver digitaliseringen

Artikel 3 av 3: Voister 1 år