Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Eldsjälar driver digitaliseringen

lindaliukas_960x640_SV.jpg

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl,” skrev poeten Stig Dagerman. Han kunde skrivit om digitaliseringens eldsjälar, människorna som med empati och teknik gör livet bättre för andra.

Länge handlade digitalisering om smart teknik som gjorde det möjligt att driva företag och organisationer så rationellt som möjligt. I dag handlar digitalisering om att förbättra människors liv och den utvecklingen drivs av eldsjälar med nyfikenhet, mod och förmåga att se möjligheterna även om det verkligen tar emot.

Livskvalitet

Tack vare eldsjälar erbjuds allt fler vårdlösningar på patienternas villkor och med god livskvalitet som ledstjärna. Utvecklingen drivs dels av engagerad vårdpersonal, dels av politiker som vågar fatta besluten som behövs. Det är inte heller enbart vården som hjälper människor i nöd. När livet känns riktigt mörkt finns det alltid någon som lyssnar.

Jämställdhet

De flesta håller nog med om att lärare har ett av de viktigaste och svåraste yrken som finns. Utmaningarna blir inte mindre i en tid när förutsättningarna för undervisning, kommunikation och relationer förändras snabbare än någonsin tidigare. Skolans eldsjälar jobbar för att förändra livet för de allra fattigaste, eller erbjuder alla som vill ett viktigt verktyg för jämställdhet. Det är lärarna som utbildar framtidens digitala medborgare och ledare, och betydelsen av det uppdraget kan inte överskattas.

Hopp

På tal om eldsjälar brukade professor Hans Rosling framhålla att världens utveckling faktiskt går åt rätt håll, och att det på många avgörande sätt är bättre i dag än det var ”på den gamla goda tiden”. Det är nog inte bara jag som ibland haft svårt att tro honom. Därför blir alla eldsjälar så extra viktiga. Inte enbart för hur ni förbättrar livet för era patienter, elever och medmänniskor. Utan för det hopp ni väcker hos oss alla.

Voister kommer att fortsätta berätta om digitaliseringens eldsjälar. Någon särskild eldsjäl som du vill läsa om? Mejla nyheter@voister.se och berätta varför. 

13 juni 2017 Uppdaterad 20 juni 2017 Reporter Anne Hammarskjöld ledarskap Foto Nordic Business Forum

Rekommenderad läsning

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

två killar sitter på en brygga vid en sjö och tittar i sina telefoner.jpg
video

Mobilen minskar självförtroendet

31 jan 2018 it i skolan

För mycket skärmtid i skolan minskar mjuka färdigheter som empati, självförtroende och ledaregenskaper. Anne Bamford, professor i pedagogik och utvecklingschef för Londons skolförvaltning, varnar också när tryggheten infinner sig. Då är lärarens it-kunskaper inaktuella.

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.

AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.

LMK_samtliga_kassar_2014_2.jpg

Så tar PostNord Logistics nya marknader

9 aug 2017 Digit

Med kunder som Linas Matkasse och Dagab jobbar PostNord Logistics med en ny affärsplan för termoverksamheten. Genom smart användning av koncernens digitala muskelmassa är målet att erbjuda mervärden som uppdragsgivarna inte ens visste att de saknade. 

AdobeStock_138792084_2.jpg

Skolverket utbildar i digitalisering

19 jul 2017 it i skolan

Många bland Sveriges lärare och skolpersonal saknar nödvändiga kunskaper om digitalisering och programmering. Skolverkets nya utbildningar erbjuder verktygen som behövs för att möta kraven i den nationella it-strategin.

JohnHopkins_960x640.jpg
video

Johns Hopkins Hospital satsar på dataanalys

10 jul 2017 it i vården

Genom att analysera data i realtid kan koordinatorer, läkare och sjuksköterskor på Johns Hopkins-sjukhuset i Baltimore effektivisera patientflödet och därmed också frigöra fler sängplatser. James Scheulen, CAO på Johns Hopkins, förklarar hur man gått tillväga.