Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister 1 år

Eldsjälar driver digitaliseringen

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl,” skrev poeten Stig Dagerman. Han kunde skrivit om digitaliseringens eldsjälar, människorna som med empati och teknik gör livet bättre för andra.

Text Anne Hammarskjöld Foto Nordic Business Forum 13 juni 2017 ledarskap

lindaliukas_960x640_SV.jpg

Länge handlade digitalisering om smart teknik som gjorde det möjligt att driva företag och organisationer så rationellt som möjligt. I dag handlar digitalisering om att förbättra människors liv och den utvecklingen drivs av eldsjälar med nyfikenhet, mod och förmåga att se möjligheterna även om det verkligen tar emot.

Livskvalitet

Tack vare eldsjälar erbjuds allt fler vårdlösningar på patienternas villkor och med god livskvalitet som ledstjärna. Utvecklingen drivs dels av engagerad vårdpersonal, dels av politiker som vågar fatta besluten som behövs. Det är inte heller enbart vården som hjälper människor i nöd. När livet känns riktigt mörkt finns det alltid någon som lyssnar.

Jämställdhet

De flesta håller nog med om att lärare har ett av de viktigaste och svåraste yrken som finns. Utmaningarna blir inte mindre i en tid när förutsättningarna för undervisning, kommunikation och relationer förändras snabbare än någonsin tidigare. Skolans eldsjälar jobbar för att förändra livet för de allra fattigaste, eller erbjuder alla som vill ett viktigt verktyg för jämställdhet. Det är lärarna som utbildar framtidens digitala medborgare och ledare, och betydelsen av det uppdraget kan inte överskattas.

Hopp

På tal om eldsjälar brukade professor Hans Rosling framhålla att världens utveckling faktiskt går åt rätt håll, och att det på många avgörande sätt är bättre i dag än det var ”på den gamla goda tiden”. Det är nog inte bara jag som ibland haft svårt att tro honom. Därför blir alla eldsjälar så extra viktiga. Inte enbart för hur ni förbättrar livet för era patienter, elever och medmänniskor. Utan för det hopp ni väcker hos oss alla.

Voister kommer att fortsätta berätta om digitaliseringens eldsjälar. Någon särskild eldsjäl som du vill läsa om? Mejla nyheter@voister.se och berätta varför. 

Mer inom samma serie

Krönika_säkerhet_960x640.jpg
Voister 1 år

Digitaliseringens mörka sida

30 maj 2017 säkerhet

Ransomware-ligor, digitala spioner och rovdjur av olika slag – i digitaliseringens kölvatten surfar fula fiskar. Voister har under sitt första år bevakat även branschens skuggsida och hur du skyddar dig. 

autonom båt svartvit.jpg
Voister 1 år

Dags för digital demokrati

31 maj 2017 digit

Den demokratiska digitaliseringen innebär pappersrobotar i skolan, VR i äldrevården och självkörande båtar - och än har vi bara sett början. 

Krönika_säkerhet_960x640.jpg

Digitaliseringens mörka sida

Artikel 1 av 3: Voister 1 år

autonom båt svartvit.jpg

Dags för digital demokrati

Artikel 2 av 3: Voister 1 år

lindaliukas_960x640_SV.jpg

Eldsjälar driver digitaliseringen

Artikel 3 av 3: Voister 1 år