Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Videochatt ökar KOL-patienters livskvalitet

AdobeStock_69307288.jpg

Deltagarna i KOL-centrums pilotstudie upptäcker allt fler fördelar med it. Som att chatta med barn och barnbarn.

Större trygghet och mindre risk för försämringsperioder. Det är några fördelar med distansövervakning och videochatt för KOL-patienter i Göteborg.

– Trots lite tekniska utmaningar är patienterna mycket positiva. Här vill jag gärna nämna en 85-årig patient som hört om tekniken på tv-nyheterna och ville delta trots att hon aldrig använt it tidigare. Hon är supernöjd. Jag tror att den vardagliga användningen av ny teknik kan sänka trösklar och inspirera äldre att till exempel videochatta med barn och barnbarn för mer tid tillsammans, säger Anders Ullman, läkare och verksamhetsansvarig på KOL-centrum.

För att förbättra vården och stärka forskningen kring KOL, Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom, satsar Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg på en specialiserad mottagning. KOL-centrum erbjuder sina patienter individanpassad vård, bland annat med hjälp av smart teknik.

– Genom dedicerade vårdteam med bland annat läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, dietister, arbetsterapeuter och sjukgymnaster erbjuder vi en samlad, strukturerad vårdprocess med patienten i centrum.

AU-foto.jpg

Anders Ullman, verksamhetsansvarig på KOL-centrum.

Mottagningen öppnade 2015 och har som syfte att göra behandlingen enklare för KOL-patienter som tidigare skickats mellan många olika vårdinrättningar.

Personlig vårdplan

KOL påverkar luftvägar och lungor med andningsbesvär och trötthet som några symptom. Sjukdomen drabbar i först hand rökare, men det finns också andra orsaker. I Sverige har mellan 400 000 och 700 000 personer KOL. Sjukdomen är ovanlig hos yngre men bland mångåriga rökare har cirka hälften KOL när de fyller 75 år.

Det tar ofta lång tid att upptäcka att man utvecklat KOL, och därför är många svårt sjuka när behandlingen påbörjas. Många äldre som utvecklar KOL har också andra kroniska sjukdomar. Det är en komplex bild som ställer stora krav på alla inblandade. Utgångspunkten på KOL-centrum är att patienten är med och tar ansvar för sin vård.

– Varje patient får sin egen vårdplan som utvecklas tillsammans med vårdteamet och blir grunden för fortsatt vård och uppföljning. Detta så kallade interprofessionella arbete ställer nya krav på snabb kommunikation mellan teamets medlemmar och vi hoppas på sikt kunna använda ny teknik med hjälp av bland annat plattor, säger Anders Ullman.

Videochatt med sköterska

Kanske är det ändå hemma hos KOL-patienterna som nya tekniska lösningar gör störst skillnad. Inspirationen kommer från Holland som studerat distansövervakning av KOL-patienter. Nu driver KOL-centrum en pilotstudie med tiopatienter mellan 60-85 år.

Att erbjuda ett omhändertagande som ger trygghet för den som bor ensam och har svårt att andas är det viktigaste med allt som vi gör.

Anders Ullman , läkare och verksamhetsansvarig, KOL-centrum

Studien består av två delar:

  • Telemonitorering av allmäntillståndet med Bluetooth-verktyg kopplade till instrument som bland annat mäter blodtryck, blodets syresättning och fysisk aktivitet hos patienten.
  • Videochatt med sjuksköterskan på KOL-centrum.

Varje dag fyller patienten i en livskvalitetsuppfattning som ger vårdteamet en systematisk och aktuell bild av det upplevda allmäntillståndet. Och för den som behöver finns en sjuksköterska på KOL-centrum tillgänglig för rådgivning och stöd via FaceTime.

– Många KOL-patienter drar sig för att söka akutvård när de blir sämre, andra har ångest och söker sig dit oftare än de behöver ur ett vårdperspektiv. Möjligheten att prata med en sköterska hjälper patienten att leva med sin sjukdom. Att erbjuda ett omhändertagande som ger trygghet för den som bor ensam och har svårt att andas är det viktigaste med allt som vi gör.

Ger ett aktivt liv 

Under våren kommer KOL-centrums pilotstudie att avslutas och en större studie att sjösättas. Men för Anders Ullman och hans kollegor är det tydligt att distansövervakning och videochatt har många fördelar. Dels för att man kunnat förebygga och behandla två försämringsperioder. Dels för att en grupp med relativt liten it-vana upptäckt nya möjligheter.

För Anders Ullman ligger resultaten av KOL-centrums pilotstudie nära EU:s vision om att kroniskt sjuka äldre ska erbjudas ett social och mentalt aktivt liv med så hög livskvalitet som möjligt.

26 mars 2017 Uppdaterad 3 april 2017 Reporter Anne Hammarskjöld It i vården Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

liten pojke med gul tröja sitter med sin nalle i en sjukhussäng och ler mot någon utanför bilden.jpg

Sjukhus testar smarta glasögon

20 feb 2018 it i vården

Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska utvärdera smarta glasögon för anestesipersonal. Lösningen är ett handsfree, avancerat beslutstödsverktyg med direkt tillgång till larm från medicinteknisk utrustning och delning av data mellan vårdpersonal om specifika vårdsituationer.

AdobeStock_67938478_2.jpg

Tryggare läkning med SUS e-platta

18 aug 2017 it i vården

Vid barnkirurgen på Skånes universitetssjukhus i Lund testas nu en specialutvecklad e-platta med krypterad bildhantering. Målet är att erbjuda nyopererade spädbarn och deras familjer garanterad patientsekretess och större trygghet hemma efter operation.

JohnHopkins_960x640.jpg
video

Johns Hopkins Hospital satsar på dataanalys

10 jul 2017 it i vården

Genom att analysera data i realtid kan koordinatorer, läkare och sjuksköterskor på Johns Hopkins-sjukhuset i Baltimore effektivisera patientflödet och därmed också frigöra fler sängplatser. James Scheulen, CAO på Johns Hopkins, förklarar hur man gått tillväga. 

AdobeStock_86869982_3.jpg

Kalmar har Sveriges nöjdaste patienter

30 jun 2017 it i vården

Landstinget i Kalmar län har Sveriges mest nöjda patienter och tre av de bästa sjukhusen. En driven it-avdelning med stort engagemang och höga ambitioner är nyckeln till framgångarna.

Screenshot 6 - VR_2.jpg

MS för en dag med Mercks VR-app

27 jun 2017 it i vården

Symptomen på den svåra neurologiska sjukdomen MS är många gånger diffusa för såväl patienter som deras läkare och anhöriga. När läkemedelsbolaget Merck lanserar sin VR-app för symptomsimulering får alla för första gången möjlighet att uppleva samma verklighet.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

AdobeStock_132842141_2.jpg

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

2825698-nurse-is-checking-old-woman-s-blood-pressure2.jpg

Bättre vård med patientwebb

6 apr 2017 it i vården

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tagit hjälp av en ny grupp experter i utvecklingen av sin patientwebb. Med ”Min berättelse” blir erfarenheter av kronisk sjukdom en hjälp för andra och bidrar till att utveckla sjukhusets verksamhet.

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.