Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Monica Eckerdal - Årets digitaliseringsledare

Med hjälp av digitalisering och chattfunktion ökade framkomligheten hos jourhavande präst. Monica Eckerdal är kvinnan bakom effektiviseringen av den livsviktiga verksamheten och får nu utnämningen som Årets digitaliseringsledare.

Text Elisabeth Nore 10 mars 2017 årets digitledare

monica 960640.jpg

Monica Eckerdal tar emot pris som Årets digitaliseringsledare under Chefgalan på Grand Hôtel.

Juryns motivering.

Kandidaten har genom digitalisering skapat resultat som inte är möjliga att övervärdera. Från ett begränsat initialt uppdrag har kandidaten i en traditionstyngd miljö, på eget initiativ och med enormt tålamod verkat genom digital vardagsteknik för att göra skillnad och rädda liv. Hon har överbryggat geografiska hinder och mött människor där och när de behöver det som mest.

– När jag fick reda på att jag blivit nominerad tyckte jag att det var en kul grej. Jag blev chockad över att jag hade gått vidare till final och att jag vinner är helt otroligt, säger en högst omtumlad Monica Eckerdal när hon stiger av scenen som första pristagare på Chefgalan på Grand Hôtel.

Monica Eckerdal är präst i Svenska kyrkan och tar emot utnämningen för sitt arbete som nationell samordnare för jourhavande präst. 

Vi i juryn var imponerade över Monicas enträgna och målinriktade arbete och det resultat som digitaliseringen innebar. Att i en traditionstyngd miljö införa digital vardagsteknik som räddar människoliv är mycket imponerade, säger Johnny Bröms, CIO Max Hamburgerrestauranger.

Tidigare kom omkring 20 procent av de som ringde till jourhavande präst fram. Med flera nya digitala funktioner ökade framkomligheten till 92 procent.

Med hjälp av en virtuell mottagning kan idag präster från olika delar av landet ta samtal. Dessutom finns nu både chatt och digitalt brev för dem som hellre kommunicerar via nätet.

Det är första året som Årets digitaliseringsledare utnämns. Atea står bakom priset som går till en person från verksamheten som åstadkommit stora förändringar och förbättringar genom att digitalisera.

Digitalisering kan ske i alla verksamheter men det krävs mod och långsiktighet. Årets digitaliseringsledare är ett viktigt pris för det tar temperaturen på innovation och nytänkande i Sverige, säger Carl Johan Hultenheim, Atea.

Utnämningen betyder mycket för jourhavande präst och alla de 500 präster som på något sätt årligen är involverade i verksamheten. Själv tycker jag bara att jag gjorde mitt jobb som nationell samordnare, säger Monica Eckerdal.

De nominerade var ...

Voister har under vintern gjort intervjuer med ett antal av de nominerade till Årets digitaliseringsledare. Läs dem här. 

Rekommenderad läsning

eckerdal 960640.jpg

Digital präst räddar liv

27 jan 2017 årets digitledare

Monica Eckerdal digitaliserade Svenska kyrkan på ett sätt som har räddat liv. Som nationell samordnare för jourhavande präst fick hon ut tjänsten på internet och når nu fler användare än någonsin. Monica Eckerdal är nominerad till Årets digitaliseringsledare. 

suzanne jacobsson _960x640-blur.jpg

"Använd alla kollegor - ingen kan göra allt men alla kan göra mycket"

11 jan 2017 årets digitledare

Det finns 21 länsstyrelser i Sverige och Suzanne Jacobsson är tillfällig länsöverdirektör och avdelningschef för verksamhetsstöd på den näst största, nämligen Skånes. Nyligen blev hon av sina kollegor nominerad till Årets digitaliseringsledare.
– Digitalisering för mig handlar mer om processöversyn och att jobba teambaserat och mindre om enskilda ledare, säger hon.

MontageDigitledareFärdig.jpg

Årets viktigaste utnämning

3 mar 2017 årets digitledare

En präst, ett landstingsråd och en vice president digital business har en sak gemensam. De jobbar alla, på ett utomordentligt sätt, med digitalisering av sin respektive verksamhet och är just därför nominerade till Årets digitaliseringsledare.

calle snip.JPG
video

Kalle inför starten av Bootcamp

31 maj 2017 ledarskap

Det digitala ekosystemet krävs för att ta digitaliseringen till nästa nivå. Kalle Hultenheim, vd Atea listar höjdpunkterna under årets Bootcamp.

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

lindaliukas_960x640_SV.jpg

Eldsjälarna driver utvecklingen

13 jun 2017 ledarskap

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl,” skrev poeten Stig Dagerman. Han kunde skrivit om digitaliseringens eldsjälar, människorna som med empati och teknik gör livet bättre för andra.

Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

3 jan 2017 årets digitledare

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.

JonasOchArash12_fotoMagnusLiamKarlsson_960x640.jpg

"Alla företag måste bli mjukvaruföretag"

28 dec 2016 årets digitledare

Arash Gilan är vice vd på Viva Media och författare till boken ”Get digital – or die trying”. Han är en av de nominerade till tidningen Chefs pris för Årets digitaliseringsledare. För honom och hans bolag är målet med digitaliseringen tydligt: att förändra marknadsföringen i grunden.

inger_lindhe1_960x640.jpg

"Digitalisering kräver kommunikativt ledarskap"

29 dec 2016 årets digitledare

Inger Lindhe, chef för fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet, är en av de nominerade till Årets digitaliseringsledare för sitt jobb med att systematiskt införa digitaliserade processer i en traditionellt manuell verksamhet.