Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Godkänt är att tro för lågt"

Malmörektorerna Jenny Nyberg och Claes Jeppsson pratar om hur de vågar gå utanför de traditionella ramarna för att skapa exceptionella resultat.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 7 februari 2017 bett

För Jenny Nyberg på Oxievångsskolan var ett av de viktigaste recepten för framgång att arbeta med kartläggning och analys, medan det viktigaste för Claes Jeppsson på Kryddgårdsskolan var att ha sina mål klara.

 När jag började som rektor på en skola för sex år sedan hade de som ambition att eleverna skulle nå godkänt, det är för lågt. Det är ett svek mot deras framtid. Målen ska vara att alla elever ska kunna bli så bra som möjligt, utifrån sina förutsättningar. Det finns inte en standardlösning för alla.

Claes Jeppsson menar också att det är viktigt att förändring inte stannar vid vackra ord utan att det faktiskt sker på riktigt. Något som Jenny Nyberg håller med om och hon menar även att skolan är i ständig förändring så därför finns det sällan några definitiva svar.

 Skolan är som en berg- och dalbana, att säga vart vi kommer vara framöver går inte för det vet man aldrig. Varje dag hittar jag nya saker som jag själv drivit igenom men som jag ser att vi nu måste förändra. Man måste vara så prestigelös så att man inser att ett beslut man fattade för tre år sedan inte stämmer överens med dagens skola, och då göra något åt det, medan Claes Jeppsson fyller i:

 Man måste också sätta sig på händerna och låta processen ha sin gång, om man går in med tips hela tiden så hämmar man kreativiteten. Man kan inte gå in och säga något för att sedan gå in och styra.

Rekommenderad läsning

programmering barn .jpg

Skolans reaktion på regeringsbeslut

14 mar 2017 it i skolan

– Lite fegt men ett steg i rätt riktning, säger Mikael Odin, rektor på grundskolan Nya Elementar, om regeringens nya satsning på it och programmering i grund- och gymnasieskolan. 

NTI.jpg

Extra gymnasieår om infrastruktur i Umeå

16 mar 2017 it i skolan

NTI-gymnasiet i Umeå ger möjligheten för landets teknikelever att gå ett fjärde år, ett så kallat T4-år, med fokus på it-infrastruktur. Sedan tidigare har elever kunnat gå ett extra år inom mjukvarudesign.

Abdul-still_960x640.jpg
video

”Glöm inte lärarna i digitaliseringen”

4 maj 2017 it i skolan

Traditionellt tänkande och brist på visioner står i vägen för digitaliseringen i skolan. Det måste ändras nu menar Abdul Chohan, visionär och it-strateg från Bolton i England.

Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

3 jan 2017 årets digitledare

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.

snip jardenberg ditz.JPG
video

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

bamford bett 960640.jpg
video

PISA visar inte viktigaste kunskapen

31 jan 2017 it i skolan

Anne Bamford, chef på International Research Agency, tycker till om Sveriges resultat i PISA-mätningar och alternativa undersökningar som mäter framtidens kompetens. Och är det eleverna eller lärarna som utvecklas mest av digitala verktyg i skolan.

carl heath.jpg

Carl Heath: Dåligt stöd till lärarna

20 jul 2017 it i skolan

Om ett år ska alla lärare kunna undervisa i programmering men för många är det en vit fläck på kunskapskartan i dag. Samtidigt saknas en nationell it-strategi och det nuvarande förslaget är tillbaka hos Utbildningsdepartementet för översyn.

Snip nordmaling.JPG
video

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

67876-gamla-linkoping.jpg

Linköping tänker humant under digitaliseringen

8 dec 2016 ledarskap

Linköpings kommuns it-enhet, Lkdata, försöker effektivisera och digitalisera kommunen. I skolan satsas det på trådlösa nät och Ipads men Mathias Fernström, system och kommunikationschef, anser att fokuset kring digitalisering inte bara ska ligga på it, utan även på människan.
 Vi ska inte bara ge möjlighet till arbete, utan arbete med så bra resultat som möjligt, säger han.