Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Godkänt är att tro för lågt"

Malmörektorerna Jenny Nyberg och Claes Jeppsson pratar om hur de vågar gå utanför de traditionella ramarna för att skapa exceptionella resultat.

För Jenny Nyberg på Oxievångsskolan var ett av de viktigaste recepten för framgång att arbeta med kartläggning och analys, medan det viktigaste för Claes Jeppsson på Kryddgårdsskolan var att ha sina mål klara.

 När jag började som rektor på en skola för sex år sedan hade de som ambition att eleverna skulle nå godkänt, det är för lågt. Det är ett svek mot deras framtid. Målen ska vara att alla elever ska kunna bli så bra som möjligt, utifrån sina förutsättningar. Det finns inte en standardlösning för alla.

Claes Jeppsson menar också att det är viktigt att förändring inte stannar vid vackra ord utan att det faktiskt sker på riktigt. Något som Jenny Nyberg håller med om och hon menar även att skolan är i ständig förändring så därför finns det sällan några definitiva svar.

 Skolan är som en berg- och dalbana, att säga vart vi kommer vara framöver går inte för det vet man aldrig. Varje dag hittar jag nya saker som jag själv drivit igenom men som jag ser att vi nu måste förändra. Man måste vara så prestigelös så att man inser att ett beslut man fattade för tre år sedan inte stämmer överens med dagens skola, och då göra något åt det, medan Claes Jeppsson fyller i:

 Man måste också sätta sig på händerna och låta processen ha sin gång, om man går in med tips hela tiden så hämmar man kreativiteten. Man kan inte gå in och säga något för att sedan gå in och styra.

7 februari 2017 Uppdaterad 25 april 2017 Reporter Fredrik Adolfsson bett Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

engelska-larare-i-skelleftea.jpg

Lärare väljer Skellefteå

31 okt 2018 it i skolan

I samband med edtech-mässan Bett i London gjorde Skellefteå kommun en satsning på rekrytering av utländska lärare. Lyckan står den djärve bi och till höstens terminsstart fanns nykomlingarna på plats.

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

skola-barn-segregation-960640.jpg

Skolan hänger inte med

29 jun 2018 it i skolan

Mobiler borde vara ett självklart verktyg och metadata behövs för att utveckla en modern skola. Troed Troedson har starka åsikter om dagens skola. Om inget görs kommer skolan att skapa ett A-lag och ett B-lag av framtidens elever.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

bibliotekarie-gamification-960640.jpg
video

Spelifiering på bibblan

25 apr 2018 it i skolan

Poddar med spökhistorier och spelifierade boksamtal får eleverna att knäcka läskoden och fortsätta att läsa. Skolbibliotekarien på Kronan och Frälsegårdsskolan, Tobias Gard, tipsar hur skolan kan trigga läsintresset.

barn-digitala-läromedel-960640.jpg
video

Maxa dina digitala verktyg

23 apr 2018 it i skolan

Många kommuner och skolor har inte koll på de verktyg som de redan har. Enligt Kaisa Humlebo på Helenelundsskolan så kan man komma långt genom att ta sig tid att omvärldsbevaka och att få med sig it-teknikerna på tåget.

jannie-jeppesen-960640.jpg

Edtechkartan tar greppet om skolan

16 apr 2018 it i skolan

I den allt mer digitala skolvärlden har Swedish Edtech Industry skapat edtechkartan.se. Kartan ger en snabb koll på skolans digitala tjänster och produkter.

tjej som rider dressyrhäst i dressyrhage en fin dag med folk i bakgrunden.jpg
video

När OS kom till Lucksta

20 feb 2018 it i skolan

Från början var OS-temat tänkt för två ämnen men i takt med att eleverna rycktes med blev allt fler lärare engagerade. Nästa steg i gamification är hur OS-byn ska leva vidare efter spelen 2028.